Last news in Fakti

31 Октомври, 2002 00:00 824 1

Нов енергиен закон дава право да си избираме доставчик на потлинна енергия

  • закон-
  • пазар-
  • потребители-
  • бъдат-
  • новия-
  • предвижда-
  • според-
  • новия закон
Компании и абонати ще могат да избират доставчика на топлинна енергия след 2004 г. Това предвижда концепцията за нов енергиен закон, изготвена от Министерството на енергетиката. Доставчикът ще купува топлинната енергия на едро от топлопреносното предприятие и ще я продава на крайни потребители по цени, определени от Държавната комисия за енергийно регулиране (ДКЕР). В бъдеще потребителите ще имат възможност да си избират доставчика и търговеца, които ще извършват дялово разпределение на енергията. Сега само “Топлофикация” продава топлоенергия, а други дружества водят топлинно счетоводство по договори с нея.
С новия закон ще се въведе понятието “доставчик на енергия”, което дава възможност на всеки потребител да договори условията с него, каквато е европейската практика, обясни министърът на енергетиката Милко Ковачев. Според него новият закон ще уреди въпросите, свързани с етапите на отваряне на пазара и ще облекчи условията за инвеститорите в отрасъла. Концепцията предвижда също да отпаднат разрешителните от ДКЕР за изграждане и разширение на енергийни обекти.
В бъдеще комисията ще издава лиценз след провеждане на конкурс, още преди да бъдат изградени обектите.
За построяване на нови електроенергийни мощности конкурс ще се провежда само за одобрените от енергийното министерство. Запазва се досегашната практика за обособена територия да се издава само по един лиценз за пренос на газ и един за топлоенергия. Консултанти на големи потребители коментираха, че облекчаването на разрешителните режими ще намали риска за инвеститорите, тъй като към този момент България не е особено атрактивен пазар. Очаква се това да подобри инвестиционната среда в сектора.
Въпреки заявеното в енергийната стратегия намерение да отпадне моделът на “единствен купувач”, в регулирания пазар той се запазва. Ако в новия закон този модел остане, то това трябва да бъде само за определен период от време, смята Шушулов. Според него засега е невъзможно отварянето на пазара и това е причината търговските и техническите правила да бъдат приети заедно с новия закон. Енергийният министър Милко Ковачев смята, че правото на “единствения купувач” ще се запази в регионалния пазар, което е свързано с поетапно въвеждане на търговските правила за това. От следващата година ще станат възможни договорите между производители и потребители на електроенергия. След 2005 г. потребители в страната ще могат да се договарят и с производители в чужди страни, като подпишат договор с преносното предприятие.
Правилата за свободния пазар ще бъдат определени с наредба. Предвижда се сделките да бъдат сключвани по свободно договорени цени. Според Шушулов в други държави не се регулира изкупната цена на електроенергията, а таксата за преноса й. Той посочи, че в САЩ има петгодишен таван на цените за бита, а след изтичането на този период загубите на компаниите се покриват с намаление на данъците.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.