Last news in Fakti

5 Ноември, 2002 00:00 635 0

Глобите за топлинното счетоводство в София се отлагат

  • които
“Топлофикация-София” няма да съставя актове на гражданите, които още не са преминали към системата за дялово разпределение на енергията, въпреки че срокът изтече в края на септември, съобщи членът на съвета на директорите на дружеството Георги Рогачев. Ние не искаме да злоупотребяваме с този срок, ще дадем възможност до края на годината процесът по сключването на договори и монтиране на уредите да приключи и няма да се занимаваме със съставяне на актове и санкциониране на потребителите в столицата, уточни Рогачев. Предвидената в закона глоба е между 100 и 500 лева, а всяка месечна сметка ще се оскъпява с 10%.
До края на миналия месец 85 на сто от сградите в София са минали на топлинно счетоводство. Според данните на 17-те фирми, които имат разрешение да предлагат тази услуга, още около 1200 здания са сключили договори за монтиране на измервателните уреди.
От тази година абонатите на “Топлофикация-София” ще получават нови фактури с много повече информация за показанията на водомерите, общия топломер в блока и т.н. Много по-подробни щели да бъдат и получаваните след края на отоплителния сезон бележки за т.нар изравнителна сметка, от които става ясно дали клиентът дължи пари, или има да получава от надвзети суми. Столичната топлофикация ще организира два постоянни центъра за топлинно счетоводство, в които ще може да се получава информация за начина на измерване, за възможностите за ежемесечно измерване на топлинната енергия, за изравняване на сметките, какво показва механизмът на дялово разпределение в етажната собственост и т.н.
На 6 декември Върховният административен съд ще гледа дело за законосъобразността на такса “мощност”, която топлофикациите събират от гражданите след промените в Закона за енергетиката и енергийните ресурси. Това съобщи Павел Кърлев, председател на Федерацията на потребителите в България. Ако тази такса е част от цената за отопление, то за нея трябва да има икономическа обосновка, а такава не е правена, посочи той. Абонатните станции на топлофикация в блоковете са с коефициент на полезно действие 40%. Можеха да се доставят по-ефективни абонатни станции, каза още Кърлев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА