6 Ноември, 2002 00:00 1 146 0

Районът около Централна гара ще бъде оформен като втори градски център

  • софиянски-
  • централна-
  • кметът-
  • сточна-
  • столицата-
  • център-
  • около
Около Централна гара ще бъде изнесен вторият градски център на столицата. Това каза кметът Стефан Софянски във вторник при представянето на стратегията и градоустройствения план пред КНСБ. Кметът планира силна инвестиционна година въпреки трудностите с бюджета. Тази година строихме малко, но следващата “София пак ще бъде разкопана”, обеща Софиянски.
“Започваме с пробива на бул.”Константин Величков”, минаваме през Централния затвор и излизаме на надлез “Надежда”. Така отпушваме северозападното направление. От надлез “Надежда” тръгваме към Централна гара. Там ще изнесем втория център на града. Сега ремонтираме Ротондата, започваме и строителството на Международната автогара. След това свързваме Централна и Сточна гара с пробива “Данаил Николаев”, така както направихме с новия булевард “Тодор Александров” от Булбанк в посока Люлин. Там виждате се оформя вече бъдещото сити на София, където ще бъде и новото кметство. Между Централна и Сточна гара пък ще се създадат условия за търговия, ще изчезнат, малките схлупени къщурки, ще се вдигне стандартът на живот. Строим два големи билдинга. Единият ще бъде зад хотел “Принцес”, където сега тръгват автобусите за провинцията, а другия някъде около Сточна гара”. Така Софиянски обрисува бъдещия втори център на столицата. Той уточни, че това ще стане “ако не ни мине бюджетът път”.
Северната част на София около Нови искър се предвижда за малки и средни предприятия, каза Софиянски. Сега там има цех за производство на пепси кола. Кметът бил обезпокоен от тенденцията две трети от заетостта в столицата е в услугите. Притесненията му идвали от това, че услугата има лимит, докато производството може да се развива и разширява. Той искал да се произвеждат български стоки от леката промишленост като дрехи и обувки например. “На Алиса съм й казал да ми купува само български ризи, но трудно се намират. Обикаляме по четири, пет магазина докато открия”, оплака се Софиянски.
Другата амбициозна задача е да изчисти “кафявите зони”, каквито има на гара “Искър”, в “Дружба” и кв.”Илиянци”. Това са стари сгради, които или трябва да се съборят, или да се обновят. Кметът призна, че има проблеми с правителството за “Топлофикация”, защото американската “Хорайзън”, която ще инвестира в дружеството има желание да построи изцяло нови мощности, а старите да си останат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА