Last news in Fakti

6 Ноември, 2002 00:00 707 0

Частни фирми ще придобият българския дял в строежа на Бургас-Александруполис

  • проекта-
  • фирми-
  • които-
  • хасан-
  • участват-
  • петролопровода-
  • фирми които
Най-късно в края на ноември ще е ясна процедурата, по която ще подберем българските фирми, които ще участват в консорциума за строителството на петролопровода Бургас Александруполис. Това каза и.д. министър на регионалното развитие Хасан Хасан.
В края на миналата седмица той обясни, че принципът на разпределение на участието на наши фирми в проекта е, никоя от тях да не държи мажоритарния дял от българските акции в проекта.
Още не сме изпратили покана към фирмите, но те няма да са по-различни от тези, които бяха поканени през пролетта на тази година, обясни Хасан Хасан. Той бе категоричен, че държавата няма да участва в консорциума, а българският дял от 33% в петролопровода, ще бъде разпределен между нашите фирми, които ще участват като инвеститори и изпълнители в проекта.
През миналата седмица премиерът Симеон Сакскобургготски и гръцкият му колега Костас Симитис се споразумяха в Атина България да получи равен дял с Русия и Гърция в бъдещото съоръжение.
През пролетта на тази година бяха избрани 5 български фирми, които да участват в изграждането на петролопровода.
Сред тях бяха “Минстрой”, “Главболгарстрой” и “ЛУКойл България”.
По-късно обаче по настояване на бившия вицепремиер Костадин Паскалев кандидатурите им бяха отхвърлени. Причината е, че Паскалев предложи да бъде създадена смесена междудържавна фирма между България, Русия и Гърция, която да се заеме с инвестирането и строителството на проекта, припомниха от министерството на регионалното развитие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА