11 Април, 2013 11:54 28 724 21

Продадоха Mall Pleven за 13 млн. лв.

  • mall pleven-
  • мол-
  • търговски център-
  • продажба-
  • съдебен изпълнител

Моловете у нас никнат като гъби след дъжд. Нищо ново. Дори по време на разцвета на пазара на недвижими имоти, се говореше, че България няма нужда от толкова много търговски центрове. Въпреки това инвеститорите продължиха да ги строят, като само те знаят на какво са се надявали. Загубите днес се изчисляват на милиони лева (макар в случая валутата да не е от значение). Поредният пример е Mall Pleven. След като няколко пъти беше обявявана дата на откриване, най-накрая попадна в ръцете на частни съдебни изпълнители. Обявената първоначална цена беше 10 млн. лв. Стойността по време на търга не се вдигна много и новият собственик го придоби за 13 млн. лв. Това е близо 7 пъти под направената инвестиция, която възлиза на над 80 млн. лв.

Търговският център е с разгъната застроена площ от 47 882 кв.м. Разполага с две подземни и три надземни нива.

Причината за да стигне до търг е дълг към „Райфайзенбанк”, в чиято полза е учредена ипотеката.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ииииии

    2 1 Отговор
    V Plovdiv su6tata rabota . Eskalatori daje si ima ama ne ba4ka
  • 2 Джак Даниелс

    3 1 Отговор
    :) жалка работа - БГ
  • 3 bqs

    5 1 Отговор
    Е новия собственик няма да е някой случаен. Вързана работа. Кука може би ...
  • 4 PlimP

    1 0 Отговор
    смях в залата :D:D:D, фани земи ся, но тва си е очаквано още от самото начало
  • 5 аз

    1 0 Отговор
    138 евро на квадратен метър :)

    Коментиран от #6

  • 6 The Big Boss

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "аз":

    Че за Плевен да не е малко?

  • 7 doni

    1 0 Отговор
    Някой си е изпрал парите.. това нещо не може да струва 70 милиона.
  • 8 тадд

    1 0 Отговор
    следват жилищата...
  • 9 qqqqqq

    1 1 Отговор
    Това е резултата от ниската покупателна способност на българина. Когато няма нормални заплати няма и пазаруване. Не става с 400 - 500 лв. заплата хем да живееш хем да пазаруваш в мола. Българските чорбаджии хем искат да печелят хем да не дават заплати, така не става.
  • 10 ЛОЛ

    2 1 Отговор
    Знам само,че за този Мол са инвестирани 30 млн ЕВРО :D Лично съм говорил с архитекта,когато се строеше.
  • 11 111

    1 0 Отговор
    Най-обикновена далавера. Сметнете сега 20 % ддс от тези 80 мил. колко е. Сега го обявяват в фалит. Вече са си прибрали ддс-то. Купуват си го пак те, но за много по-ниска цена и всичко си е ок.
  • 12 Кастиел

    2 1 Отговор
    Ясна е схемата, представили са раздут проект за 80 млн, банката е кредитирала с едни 50 млн, от които те са инвестирали 30 млн , останалите 20 са "делчо спасов" и им дреме на г.за за сградата. Сега банката го д... и е назад с 30-40 млн, като са много отворени.
  • 13 Кънчо

    1 1 Отговор
    Кастиелееее, няма да го д...т тези от банката, а всички които имат кредити! На техните задници се пише всичко! Става ли ти ясно сега, защо лихвите по кредитите от 6.2% станаха 9, че и 10% дори! То е ясно, че банкерите наиграха всичко живо по света, ама и продажните политици изиграха много к..венска роля в цялата тази работа! Най-правилното в случая е да прецакат банкерите, защото те сами са си виновни! Дали 80 млн. кредит, да си носи отговорност този, който е одобрил кредита, а не да завишават лихвите на тези дето си обслужват кредитите! В Исландия точно така направиха и там банкерите наистина го д...т със страшна сила! Да де, ама тука не е Исландия и ще го д... Народа, с извинение! А на банкерите да им е.. п...та м..на без извинение!

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Сульо

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Кънчо":

    Кънчо, лихвите падат и ще продължат да падат, точно защото хората изнемогват с плащанията. Целта на банките е да поддържат такива нива на лихвите, при които да има баланс - хем да има търсене, хем да не се отказват хората да плащат. Затова сега тенденцията е надолу.
  • 15 pfff

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Кънчо":

    Чета ви коментарите, радвам се че размишлявате, но ето Ви едно реално съждение:
    1. Помислете над идеята, че банката и инвеститора са едно и също нещо, двама "ортаци" комунисти, т.ест когато банка гласува доверие за милиони то тя очаква да си ги върне! Възниква въпроса как ще ги върне...от печалба от наеми в мола? Отговорът е НЕ! Отговора е на куп! Когато парите идват от чужбина като инвестиция и са крадени от народа 1989-1997 , 2002-2013 чрез финансови измами и кризи то те се "инвестират" чрез кредит - законно! Теглиш заем, от твоя банкер, после връщаш мръсни пари = изпрано!
    2. Ще попитате "за какво му е такав голям проект, кой ще плаща наеми че да си избие парите"?
    Кой ли? Ами няма нужда от печалби дори! Собственика е на "кяр" от всеки един лев, защото е осчетоводен и чист!
    Молът се строи за представителност и легалност на парите!
    Когато данъчните попитат собственика "от къде имаш пари за яхта и бентли" той отговаря: "от наеми бе, имам мол, имам акции, имам наематели".
    Това е истината за мола, нека отбележа, че продажбата на апартаменти, които "няма кой да купи с години тея грозни бетони по морето" е абсолютно същата инвестиция. Това е българския бизнес!
    Ако сте червено синче, ако баща ви е агент или бившо софийско величие от БКП, БСП , ГЕРБ, то вие можете да реинвестирате милиардите на вашия комунистически баща или дядо. Изискването е, когато ви опрекнат в това Вие да се надуете, да се изхилите нагло и да кажете: "Аз започнах с банички и боза през 1990.... спестих за мол" ; "Костов ограби държавата а аз честно строя и инвестирам, давам работни места" или нещо подобно.
  • 16 Има една подробност ;)

    1 0 Отговор
    RE № 11
    ----------------
    този Кредит от Райфайзен не е даден за "черни очи" - срещу кредитът стои ипотека;)
    Така че освен тези 13 млн........
    със сигурност има и още за Райфайзен
    ..........

    Банката едва ли е Назад с парите..........някой е изгубил но Райфайзен...
  • 17 Бхд БхД

    1 0 Отговор
    Банките никога не са на загуба в България.
  • 18 дкдк

    1 0 Отговор
    Колкото молове,толкова и глупаци.Защо не построиха заводи от който хората да си вадят хляба.
  • 19 ...........

    1 0 Отговор
    Защото има глупаци, който пазаруват трикратно надутите цени на продуктите от тези молове и пълнят гуши, а те самите работят за 400лв.
  • 20 Мартин 123

    1 1 Отговор
    На това му се казва " българска пералня" Влизаш с едни 20 милиона абсолютно незаконни пари теглиш кредит от 2 милиона после осчетоводяваш за пред данъчните и държавата 80 милиона и излизаш на кяр с 60 милиона чисти БГ левчета . Изобщо не ги мислете ... а дерзайте
  • 21 do 18

    1 0 Отговор
    :))) на думи си прав - по-добре е да се произвежда нещо с висока добавена стойност, но не очаквай от тези същите спекуланти да го направят( няма нишо лошо в спекулата). Но призивът ти е малко детински. Инвеститорите, за които говориш, ни заобикалят заради престъпното вмешателство на държавата в бизнеса. Никой няма да дойде, ако знае, че с една поправка в даден закон могат да го унищожат съвсем целенасочено ( лобисткият бандитизъм на Емо фаса...пък то да беше само той:((( )