Last news in Fakti

13 Ноември, 2002 00:00 1 553 0

Радиаторите са изключени, уредите отчитат

  • уредите-
  • единици-
  • разпределители-
  • подобни
Проблемите с начина на отчитане на топлинната енергия като че ли стават все по-остри и по-остри след началото на отоплителния сезон. Граждани се оплакват, че още преди радиаторите да се затоплят, монтираните на тях електронни разпределители са започнали да отчитат и те ще трябва да плащат за нещо, което не са консумирали.Отчетените единици варират от 10 до 400. Оплакванията са както от хора, които нямат парно в целия блок, така и от такива, които са си монтирали разпределители на пломбирани от “Топлофикация” радиатори. Има подобни случаи, като причините са няколко, коментираха от атакуваните дружества за топлинно счетоводство. При отчитане на големи показания от над 10 единици на ден при спрян радиатор вероятно става въпрос за повреден разпределител. Най-често уредите се повреждат при монтажа, като при ударното оборудване на апартаментите през последните месеци в това няма нищо чудно. Подобни проблеми обаче не са често срещани, като при една от фирмите при монтирани 120 000 разпределителя дефекти са показали едва 47.
Възможно е уредите да отчитат единици и при спряно парно в цялата сграда, ако вентилите на абонатната станция пропускат. При това положение радиаторите се затоплят до 23-24 С, което не може да се усети от живеещите, но се отчита от чувствителните разпределители. Уредите реагират и при пломбиран радиатор, ако спирателният кран не може да се затвори докрай.
Много от хората не са наясно с показанията на електронните разпределители и бъркат отчетените единици с номера на уредите, който също се изписва на дисплея, заявиха участниците в организирана от Федерацията на научно-техническите съюзи и Българското общество на инженерите по климатична, отоплителна и хладилна техника дискусия за топлинното счетоводство. Според представители на столичната топлофикация в изравнителните сметки, който потребителите получават в края на отоплителния сезон, трябва да има повече информация, която да позволява потребителите сами да проверят доколко коректно са разпределени показанията на топломера на сградата. Подобни подробни бележки получават абонатите на “Топлофикация” - Пловдив, стана ясно на дискусията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА