22 Ноември, 2002 00:00 2 650 0

Стоманобетонът е на почит в японското строителство

  • много-
  • земетресенията-
  • сгради-
  • японската-
  • японските-
  • архитектура-
  • сградите-
  • търся-
  • начина-
  • стаята-
  • гардероби-
  • японската традиционна архитектура

Арх. Стаматова, бихте ли очертали особеностите на японската архитектура?
Японската традиционна архитектура и японската съвременна архитектура са две различни неща, въпреки че има нещо общо в начина на възприемане на пространството.
Възприемането на пространството в страната на изгряващото слънце има връзка с начина на мислене и възприемане на света. Мога да дам пример. Когато бях на гости в японска къща, ми приготвиха мястото за спане точно в средата на стаята, което за нашата култура е много необичайно. Ние слагаме така мъртъвците. Не успях да заспя, докато не станах през нощта и не си преместих дюшека в ъгъла на стаята. Знам, че когато проектирам жилищни помещения, трябва да търся максимален брой непрекъснати стени и ъгли, до които можем да подредим гардероби, шкафове, легла. По времето, когато правех японския интериорен конкурс, който спечелих там, приятелите ми японци ме съветваха да търся максимален обмен на въздуха с осигуряване на течение във всички помещения.
Единственото фиксирано нещо в японската традиционна архитектура е огнището в средата на стаята. Всичко останало е подвижно. Според антрополога Едуард Хол това е оказало влияние на цялата японска култура, езика и начина на мислене. Всичко е подвижно, преливащо се, невъзможно да бъде еднакво в различни периоди от време.

Какъв вид материал се използва най-често в строителството?
Поради земетресенията, в Япония основните конструкции са от стоманобетон, стомана или дърво. Тухли не се използват. Това, което се вижда като тухли, са изкуствени външни облицовки на листи. Има много други синтетични материали.

Какво е типично за интериора на жилищните сгради?
В японските жилища има преддверие, наречено “генкан”, което е с едно или две стъпала по-ниско от основното ниво на жилището. Там се оставят обувките. То е и една от причините японските домове да са много чисти. В жилището може да има и трето ниво, което винаги е покрито с рогозки “татами”. На това трето ниво се спи върху дюшеци, наречени “футони”. Вместо гардероби има вградени в стените ниши “ошире” с дълбочина 90 см, където се складират сгънатите футони. Тези вградени гардероби са с плъзгащи се врати. Същите по размер врати разделят стаите. Цялото жилище може да се отвори като едно пространство или да се разделя. По стария стандарт вратите са 1.70 м, а по новия 2 м. Това може да бъде обяснено с факта, че новото поколение японци е много по-високо от предишното.
За мен въпросът ви е много актуален, защото в момента търся български жилища за закупуване от японски семейства. Мисля, че ще се наложи да ги приспособяваме за техния начин на живот.

Впечатление правят тесните отстояния на сградите. На какво се дължи този факт?
Японските парцели са много тесни. Максималната им ширина е 2 м. Минималното отстояние до страничната регулационна линия за свободностоящи сгради е 1 м, вместо нашето 3 м. В централните части на градовете сградите не са на калкан, а на разстояние 50 см от ос на крайна стена до ос на другата крайна стена. Това се налага заради земетресенията. Има много сгради, които са по 3 м широки, с голяма дълбочина и са на по 8-9 етажа. Евакуацията на такива сгради не е бърза, защото стълбите са много тесни. Пример за лошата евакуация беше пожарът през 2001 г, в който загинаха около 40 човека. Веднага след това противопожарната служба затвори 5000 обекта. В квартала, в който аз живях, за 1 година имаше 4 пожара. Българските строителни норми са добри. Например японските нормативи за парапети и подпрозоречни височини са по-лоши от нашите. Там обаче компромиси никога не се правят с детските съоръжения и с изискванията за инвалиди.

Какви мерки се вземат относно стабилността на сградите от гледна точка на честите земетресенията?
В лабораторията на “Токио кънстракшън” - фирмата, която владее по-голямата част от метрото, се разработват нови методи за омекотяване на ефекта от трусовете при земетресенията. Видях и съществуваща стара театрална зала в Осака, на която по проект на фирмата “Сакакура” под основите е изкопан технически етаж, в който са разположени елементи от редуващи се листи от олово и гума, чрез чието приплъзване сградата би реагирала на земетресенията.

Милена БОГДАНОВА
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА