Last news in Fakti

17 Април, 2013 12:02 3 451 1

Български печеливши имотни проекти

  • инвестиции-
  • архитектура-
  • конкурс-
  • fiabci

Редица проекти в областта на недвижимите имоти бяха замразени веднага след идването на кризата. Причината беше както липса на пари, така и поради липса на яснота как ще се развие секторът. Някои по-смели предприемачи обаче решиха да завършат започнатото, независимо от трудностите. Днес повечето от тях не само функционират, но и са печеливши. Част ще могат да се състезават за най-престижните международни награди за успешни архитектурни и инвестиционни проекти Prix d'Excellence Awards. Формантът на този конкурс се различава от обичайните конкурси за красива архитектура или годишни награди за сгради, реализирани през текущата година. Целта му е да бъдат отличени успешни проекти, които са функционирали като такива поне 12 календарни месеца и са доказали своято успеваемост като проекти, инвестиция и обществена значимост. Конкурсът се провежда за първи път на регионално ниво за България. Отличените проекти, покрили необходимите критерии получават правото да участват в медународния конкурс, където се ще се състезават с проекти от различни държави в съответната категория. Конкурсът разглежда инвестицията като цяло – от предпроектната идея до етапа на управление и реализиране на пазара. Общественото и социално влияние на инвестицията, екологични и енергоспестяващи норми.

„Състезават се проекти от цялата страна. Важното е самите те да имат сериозен обществен принос чрез развитието на местната територия. Също така е много важно да са използвани в максимална степен нови технологии. Сериозно внимание се обръща на технологията за спестяване на енергии и обработка на остатъчни продукти, т.е. къде се изхвърлят отпадните продукти, ако има вода, която изтича, по какъв начин се преработва и дали вече преработена се използва повторно например за поливане. Друг важен елемент са положителните парични потоци. Затова и конкурсът е така направен, че да не е завършен проекта в текущата година, а да има минимум 12 календарни месеца от момента, в който реално е влезнала сградата в експлоатира, за да могат да се видят резултатите.Интересува ни и как се управлява даден проект, каква е заетостта на площите, как спомага за обособяването на нови работни места и т.н. ”, казва инж. Ирена Перфанова, президент на FIABCI-България и организатор на конкурса.

Екологичните технологии навлизат бавно в България, поради по-високата първоначална инвестиция. В етапа на експлоатация обаче се вижда, че възвръщаемостта е гарантира, тъй като понижават в пъти експлоатационните разходи. „Бъдещето е въвеждането на технологии, които спестяват всякакъв вид енергия и по някакъв начин генерират отпадъчните продукти в ново използване. В България започнаха да се прилагат сертификати като Bream и Leed, които са много стриктни и се оценяват по международни критерии. Фактът, че имаме такива проекти, спечелили въпросните сертификати, означава, че има такива успешни инвестиции и в България”, допълва инж. Перфанова.

Тя допълва, че е трудно да се определи оптималния срок за възвръщане в подобна инвестиция. При бизнес сградите е един, а при жилищните – друг. „При жилищните сгради се говори по-скоро за екостроителство, в което се набляга повече на използваните материали, като например дървесен материал, естествен камък и други. Следи се изложението, някои други природни дадености около самите сгради. Някои инвеститори започват да се обръщат към фън шуи проекти, специално при жилищните имоти”. В бизнес сградите все повече навлизат тенденциите за антиалергенни технологии.

Мотото на конкурс Prix d'Excellence Awards е: „Само красивата архитектура не прави един проект успешен. Затова ние оценяваме всичките му достойнства.”

Imot.bg е медиен партньори на конкурса, чиято първа церемония ще се състои на 19.04.2013г. в „Шератон София Хотел Балкан” и ще бъде отразена от Бизнес телевизция Бългерия он Еър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владимир Йосифов

    0 0 Отговор
    +1