Last news in Fakti

29 Ноември, 2002 00:00 734 0

Жк „Мусагеница“ е предпочитан от студентите

  • долара-
  • много-
  • жилища-
  • години-
  • комплекса-
  • блокове-
  • преди-
  • август-
  • южната-
  • панелни-
  • доста
, Новите панелни блокове са много малкоЖилищният комплекс “Мусагеница”

се намира
в югоизточните части на столицата. На юг от него е разположен жк “Дървеница”. На изток комплексът граничи с Дървенишката река и бул. “Цариградско шосе”. На север стига до моста на 4-ти километър, а на северозапад и запад граничи с булевардите “Д-р Г. М. Димитров” и “Климент Охридски”.
Застрояването на жк “Мусагница” е започнало преди около 30 години и затова

зелените площи са повече
в сравнение с останалите панелни комплекси в столицата. На повече тишина и чист въздух се радват жителите на комплекса, чиито жилища се намират в южната му част. Там има доста зеленина и не е много шумно. Във вътрешнокварталните улици не преминават маршрути на градския транспорт и това допълнително спомага за спокойствието на комплекса. В южната му част има и парк.
Из вътрешно-кварталните улици

има доста дупки,
някои от които са останали още от подмяната на част от водопроводната мрежа, правена преди 2 години. В по-голямата си част комплексът е строен преди 20-30 години и електропреносната му мрежа е в добро експлоатационно сътояние.

Транспорт
Най-удобен за по-голяма част от жителите на жк “Мусагеница” е автобус 280. Могат да се ползват още автобус 413 и трамваите с номера 2 и 19.
В жк “Мусагеница”

преобладават сградитеот железобетон
- панелни осеметажни блокове с външни балкони и по-високи тип ЕПК. Има и няколко по-нови панелки с вътрешни балкони. През последните години в южната част на комплекса откъм Окръжна болница предприемачи построиха няколко тухлени кооперации.
Панелните блокове са строени между 1970 и 1980 г. В много от тях водопроводните и канализационните инсталации не са в добро функционално състояние и на новодомците им се налага да правят скъпи ремонти. Както е характерно за много от панелите, по последните етажи или по калканните стени има течове. Двадесететажните блокове тип ЕПК са по-нови, но проблемите на живущите в тях (особено тези в по-високите етажи) са свързани с лошата поддръжка на асансьорите. Рядко явление е в една подобна сграда всички асансьори да са изправни и да работят непрекъснато.

Конюнктура
В края на август в комплекса за продажба се е предлагала само една гарсониера на цена от 12 000 долара. Към края на ноември предлагане на едностайни жилища в жк “Мусагеница” няма. През периода от края на август досега в офертните цени за двустайните жилища се наблюдава известен спад - от 15 960 долара на 15 600 долара. Колкото и нелогично да е, доста голям скок бележат предлаганите цени за продажба тристайни апартаменти. В края на август те са били на средно ниво от 18 000 долара, а към края на ноември - на 19 500 долара. Причината по всяка вероятност е излизането на пазара на новопостроени жилища.
Заради близостта със студентския град пазарът на наемите е много раздвижен. Преди три месеца средните офертни цени за наемане на гарсониера са били 95 долара, а сега вече са достигнали равнище от 110 долара. При двустайните за периода също се забелязва увеличение от 122 на 145 долара. Собствениците на тристайни апартаменти намират по-трудно наематели и затова оферираните от тях цени са спаднали от 190 на 163 долара.

Васил ТАШЕВСКИ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА