Last news in Fakti

8 Януари, 2022 15:02 3 860 45

Цените на имотите ще растат и през тази година

  • имоти-
  • недвижими имоти-
  • жилища-
  • спестявания

Отрицателните лихви по депозитите също карат хората да търсят по-доходоносни активи, в които да вложат спестяванията си

Цените на имотите ще растат и през тази година - 1
Снимка: БГНЕС

Ръстът на цените на имотите ще продължи и през тази година, предупреждават финансови анализатори. Продължава да расте и търсенето, съобщи БНТ.

Спас Георгиев търси да закупи двустайно жилище, което да отдава под наем. Според него това е добра мярка срещу повишаващата се инфлация, а за финансирането му ще използва и банков кредит. Вижда ли риск пред инвестицията си?

"Ако има време, в което в имота няма наематели или няма доход, това просто ще забави неговото изплащане, но при всички положения ще се изплати, защото имоти винаги се търсят", коментира Спас Георгиев.

Около 40% от купувачите търсят жилище с цел инвестиция, отчитат брокерите. Купуват се и имоти, обявени за продан преди 2-3 години. А в някои райни на големите градове се отчита и ръст в цените от над 10%.

"Доближава се до пазара, който беше между 2005-2008 г., в момента интересът е доста голям към покупко-продажбите. Има много мотивирани купувачи, доста по-малко са продавачите, доста по-малко хубави оферти има", коментира Иван Пеев, брокер на недвижими имоти.

Повишеният интерес към закупуването на жилища и взимането на ипотечни кредити подтикна Българска народна банка да повиши антицикличния капиталов буфер.

Целта на механизма е да защити банковата система от потенциални загуби в периоди на прекомерен кредитен растеж. Дали БНБ ще обяви ново покачване до 2% ще зависи до голяма степен от движението на ипотечните кредити.

"Ако има балон на имотите, и цените се срутят, и хората спрат да си изплащат ипотеките към банките, защото са взели инвестиция, и са очаквали да продадат имота или да го дадат под наем, с което да си върнат парите на банката, и това не е възможно, всъщност рискът ще се носи и от банките", заяви Никола Янков, инвестиционен консултант.

Отрицателните лихви по депозитите също карат хората да търсят по-доходоносни активи, в които да вложат спестяванията си.

"В 3/4 от сделките с недживими имоти сега тук в София да са кеш, а не с кредит. Тоест ясно е, че хoрата просто прехвърлят парите си от депозитите с нулевите лихви към реален актив, страхувайки се от инфлацията", заяви Цветослав Цачев, инвестиционен консултант.

Въпреки мярката на БНБ, брокерите очакват търсенето на жилища да продължи и в следващите месеци, а ръстът на цените да се запази, но с по-малък темп.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не ме интересува

    34 5 Отговор
    Халал да са им тия имоти.
  • 2 Спас

    37 5 Отговор
    Няма финансова култура и накрая ще яде бахура!
  • 3 Емил

    29 2 Отговор
    Да! И водата ще продължава да е мокра!
  • 4 Приземен

    36 5 Отговор
    Ката ден публикуват тия глупости, белким некой се върже и си хвърли парите за нагъчкан бетон.
  • 5 Гост

    37 3 Отговор
    Престанете да пишете такива неща, щото почнаха спекулативно да вдигат цените, е така, на общо основание....
  • 6 От посолството

    27 2 Отговор
    Много смях! Оооххххх.... Шегобиициииии
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Иван

    40 6 Отговор
    Абе, кой нормален ще ви се върже?! Тия килийки не стават за живеене. Гета. Вие акъл имате ли? Строи се на поразия, кой ще купува? Няма вече луди. Испания, Италия, Португалия продават имоти по 25 хил.евра. в каква по хубава среда. Свършиха тъпите.

    Коментиран от #11, #15, #16

  • 9 60047

    31 2 Отговор
    Да редим се на опашка за да успеем да си вземем от предлаганите куптори, ох извинете жилиша предлагани от брокерите за продан! Цените на имотите ще се сринат Българският пазар няма платежеспособно търсене и това е един изкуствено създаден балон, който се хване, хване, другите да си чакат реда! Гладни ще ходите пропаднали лъжливи брокери!
  • 10 само питам

    39 4 Отговор
    Какви цени ще раста, бе хаховци?
    800к млади хора ги няма!
    Хиляди села бавно се превръщат в ниви и сам отук там се виждат останки на къщи някога пълни с живот.
    И тези имоти ли растат? Кое им расте и как и на кого е можело да бъдат продадени?
    Или расте само ипотечния балон?
    С какъв честен труд за колко време може да си купиш двустаен коптор в работнически квартал за 150 000?
    Хайде сметнете колко ще спестявате с какъв доход и дали ще се справите за 250 години.
  • 11 те даже

    23 4 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    Решиха да съборят милиони квадрати жилищна площ.
    Не всяка изкопана дупка , зпълнена с бетон се превръща в платина.

    На мен лично ми прилича на балон. Няма да се оставят да фалират строителните мафиоти. Ще измислят нещо. Ще накарат остатъчните хора да се набутат с още кредити, а накрая ще девалвират за да изравнят. А лед тях и потоп!
  • 12 Тра-ла-ла

    20 4 Отговор
    Благодаря за информацията! Не само на имотите! Цените на всичко останало ще продължават да растат и през тази година! 😂😂😂
  • 13 Поука

    34 4 Отговор
    Имал ганьо 2 апартамента , 2 къщи на село и 1 вила, както и 100 дка земя. Във всеки имот имало кой да живе, а земята произвеждала на максиумум .... но общатата им стойност била всичко на всичко 30 000лв. Затова се считал Ганьо за много беден човек.
    Минали години....
    Продал Ганьо вилата, едната къща и единия апартамент, както и половината земя и ипотекирал другия апартамент. Но остатъчния му имот вече струвал 300 000 лв, макар че земята пустеела, а в жилищата били празни,, Ганьо вече се имал за много богат човек и дори смятал, че имотите тепърва ще растат. Кой щял да живее в тях - не знаел, но кредитния му казал, че са много ценни....

    Коментиран от #28

  • 14 Ю.кортес

    15 18 Отговор
    По добре реален актив,жилище или земя от колкото набалончени кухи акции и биткоини.Най зле е на кеш,защото кеша гори.През 2001 купихме двустаен в кв красна поляна за 19000 долара.От тогава всеки ден си го ползваме за живеене.По офертни сега е над 100 Хил евро.Важно е да се избере имот на правилното място и да си го ползваш.
  • 15 Пламен

    9 9 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    И тук има.В гр.средец обявиха апартаменти по 2-3000 лева и два тристайни по 4000 лева,що не си купи.там където си писал по Испания Италия има и по 20000 евро на квадрат
  • 16 Щерю

    11 4 Отговор

    До коментар #8 от "Иван":

    Иване,в долно Уйно търсим овчар и даваме безплатното голяма къща за живеене.

    Коментиран от #36

  • 17 Лъжливи брокери

    27 3 Отговор
    Лъжат хората първо с квадрати,после с недоуправени документи,само натискат да вземат капаро,след това си биеш главата,и скубят и продвача и купувача,Пускайте си сами обявите бе хора!!!

    Коментиран от #26

  • 18 Курд Околянов

    14 3 Отговор
    Трябва в БГ да се строи и то по много, защото населението на тази територия намалява и то по много, и тук ще дойдат хората от Далечния Изток или Близката Африка, и ще ни бъдат благодарни.
  • 19 Вчера новина

    25 2 Отговор
    Че за десет години сме намалели с почти милион. Днешна новина, че щели да поскъпват, защото имало голямо търсене но нямало жилища, при това поголовно строене на всяко свободно петънце. Е как да схвана логиката. Моля пояснете.
  • 20 анонимен

    24 3 Отговор
    Хубаво, че хората си изпродадоха земята, за да купят панелки в София и Варна. Накупихме по 50лв/декар, в момента е 3000-3500лв + 20 години приходи от нея. Едно парче бетон с арматура какво вложение е? На човек му трябва максимум едно основно жилище за живеене, всичко друго е глупост. Куцо и сакато реши, че ще става рентиер и ще живее само от наеми. Догодина ще вдигнат лихвите и ще се види кой с какви пари е купувал.
  • 21 Лъжливи брокери

    19 2 Отговор
    ще има разпродажба на жилища на килограм
  • 22 Спас

    20 3 Отговор
    Първото 3 месечие ще покаже на къде духа вятъра(но за сега изглежда, че цените ще падат). А според мен е по-добре пари в банката отколкото заем от банката, но всеки сам си преценява.

    Коментиран от #23

  • 23 Недей плаши

    18 1 Отговор

    До коментар #22 от "Спас":

    Остави хората да помечтаят още малко. Как са спасили парите от инфлация и прецакали световната финансова система. Не знам на кого мислят да продават след 4-5 години, но нека им се порадват на апартаментите.
  • 24 бл.134 в Зап. парк

    2 0 Отговор
    РомаГази: Нека, нека ....
  • 25 Сеирджия

    11 0 Отговор
    380 Евро кв.м ново в Банско , слънчака Видин....
  • 26 Иван

    6 5 Отговор

    До коментар #17 от "Лъжливи брокери":

    Така,защото се хващате на това че работят на 1% комисион а офиса им в гаража.Я се довери на доказана агенция с редица юристи да ти изпипат всичко и тогава говори.Ама Ганя не обича да плаща за услуга.
  • 27 Гост

    17 1 Отговор
    Някой може ли да обясни, защо обявите по сайтовете седят с години?
    А защо новопостроените блокове са празни?

    Коментиран от #29

  • 28 Много

    9 0 Отговор

    До коментар #13 от "Поука":

    Много натуралистично, но вярно! Иначе, за подлъгването на хората даде бият да купуват жилища, принос имат доста медии с материалите, които са почти платена инкогнито реклама! Затова и не е добре да им се вярва много-много. То на НСИ не бива да се вярва, камо ли на (някои особено) медии.
  • 29 Щом задаваш

    10 0 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    този точен въпрос, значи ВЕЧЕ знаеш отговора! Обявите стоят, изчезват, после се ъпдейтнат леко и пак се появяват. Важното е обаче, дали ще бъдат прочетени от хора, вярващи на подадената официална информация, че "това е трендът: да се инвестира в...хммм... в Джоба на Инвеститора".
  • 30 Стига сте публикували брокерски мечти

    26 2 Отговор
    Влизам в сайта на БНБ и виждам ръст на лихвите по конвергентност и прибиране на паричната маса М1,М2,М3. Влизам в сайта на НСИ и вижда двойно повече издадени разрешителни за строеж. Поглеждам статистиката от преброяването, рекорден спад на населението. Чета статии на световно признати икономисти, банкери, бизнесмени - очакват световна финансова криза 2022г. Поглеждам статистиките за последните две СТОЛЕТИЯ в САЩ и виждам винаги след висока инфлация следва рецесия и срив на борсите и цените на активите. Отварям fakti.bg и всеки ден по-няколко брокерски статии, как цените ще растат безкрайно до небето. Не знам на кого да вярвам.
  • 31 ще яде бахура

    9 1 Отговор
    кoйтo инвестира в Джоба на Инвеститора
  • 32 Варненец(натурализиран).

    17 1 Отговор
    Добре че има балъци в момента. Отървах се от непродаваемо жилище с печалба. В затворен комплекс с 120 лева подръжка, плюс общ ток 30 лева на месец и промишлен ток 0.60 лева на киловат.
    Обаче Ганьо си мисли че като банката му отпусне кредит за жилището то е на ред и банката го е проверила.
    Какво ли не правят хората за един басейн , дето ще се цопнат в него един път годишно. Така че умната, Сега се ловят шарани.
  • 33 брокер

    7 1 Отговор
    ГЛАДЕН СЪМ
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Брокер

    7 1 Отговор
    ГЛАДЕН СЪМ, ловя шарани
  • 36 горноуйненец

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Щерю":

    Не лъжи хората! В Долно и Горно Уйно имаме общо пет овце и не излиза сметката да наемаме пастир за тях.

    Коментиран от #37

  • 37 Непобедимият от Пещера

    8 0 Отговор

    До коментар #36 от "горноуйненец":

    В Пещера търсим кравар. Добри условия- 2500 лева заплата, осигурена квартира и пътни.
  • 38 Гост

    5 1 Отговор
    В Пещера сте само гладни швеци
  • 39 Newone

    5 1 Отговор
    Този пич, който ще дърпа и кредит за да закупи имот, който ще отдава под наем направил ли си е сметката инвестицията му за колко години ще се възвърне или просто така е чул, че много хора го правят и дай и аз да го направя. Наемите в България много изостават като ръст на цени спрямо ръста на цените на самите апартаменти и възвращаемостта като се включат всички разходи при придовиването, както и амортизация заедно с непредвидени рискове от наематели и моменти на незаетост инвестицията може да мине и над 50г. Масово обаче хората не си правят тези сметки и изипват една торба с пари и час след време им идва акъла в главите. Ама така трябва, щом се оставят на ниско образовани, но хитри брокери и строители да ги лъжат.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Гост

    3 1 Отговор
    Значи не чакайте клиенти.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Не ме интересува

    3 1 Отговор
    Силен ръст нa ръстa, ръстa рaсте, но никой не купува
  • 44 Приземен

    1 0 Отговор
    Инфлацията ще накара всички Централни банки да вдигнат лихвите и те вече го правят .Цените на жилищата ще поемат в посока надолу до 5/6 месеца защото самите банки не могат повече да си позволят да държат лихвите толкова ниски в такава инфлационна среда .Отделно инфлацията изяжда и спестяванията и по-високите доходи на хората като им оставя значително по малко пари да харчат ,натиска от поскъпването е от всички посоки.Имаме инфлация от лош тип ,такава която е изкуствена и която не може да бъде поета от хората /потребителите/защото доходите им ерозират от нея в степен такава че не могат да я компенсират .Инфлация в такива размери винаги е носела кризи след себе си и това сега няма да е изключение .Жалкото е че много хора ще фалират взимайки кредити над реалните си възможности прилъгани от медии,брокери и всякакви спекуланти да купуват имоти борейки инфлацията при положение че самата инфлация вече е надула имотите като дирижабъл.На практика купувачите на имоти в момента не само не се спасяват от инфлацията ами с огромна сила се набутват в нея купувайки жилища на настоящите цени .Защита от инфлация в имот може да се приеме тогава когато имота е купен преди инфлацията да го връхлети
  • 45 пазарът на жилища е във фаза на балон

    1 0 Отговор
    Пазарът на жилища през 2021 г. бързо навлезе във фазата на еуфорията, движен от мощната кредитна експанзия на банките, екстремно ниското предлагане на жилища на пазара спрямо високото търсене и не на последно място страха от ускоряващата се инфлация, който доведе до ръстове на цените от 20% до 30%, особено на пазара в София.

    Заради двуцифрените ръстове на цените в много кратък период, които вече значително задминаха ръста и на доходите, и на икономиката, категорично мога да кажа, че пазарът на жилища е във фаза на балон. Налице са всички фактори - агресивно ниски лихви по ипотеките, огромни проценти на поскъпване за няколко месеца, ниски наеми спрямо високи вноски по ипотечните заеми, изоставащи доходи, бясно строителство, мания при купувачите, които придобиват имот от страх „да не изпуснат влака“, наддаване за имоти в определени локации. Налице е пазар, откъснат напълно от фундамента си.

    Основните фактори, които ще повлияят на пазара на жилища тази година, са рискът от стагнация в икономиката, породен от високата инфлация, водеща до ерозия в доходите на домакинствата и затруднения в изплащането на кредитите им, поемането на нови дългове и всички останали разходи за живот. Инфлацията ще бъде водещ фактор и нейното влияние ще продължи да формира жилищни цени, които пазарът няма да може да поеме, като налице е и риск от повишаващи се лихвени проценти от централните банки и в частност ЕЦБ в отговор на високата инфлация