Last news in Fakti

29 Ноември, 2002 00:00 408 0

Под контрола на държавата минава 41.2% от софийската “Топлофикация”

  • “топлофикация”-
  • дружеството-
  • директорите-
  • задълженията-
  • държавата
Столичният общински съвет даде съгласие държавата ще придобие 41.2% от столичната “Топлофикация” срещу задълженията й към “Булгаргаз”. Сделката беше съгласувана с министерствата на енергетиката и финансите, които вече имат по един представител в Съвета на директорите на дружеството.
Задълженията на общинската към държавната фирма са 120 милиона лева. Причината за тяхното натрупване е целенасочено водената държавна политика от всички правителства за поддържане на висока цена на природния газ, основна компонента в разходите на “Топлофикация”, и ниски фиксирани цени на парното за населението, които не осигуряват покриването даже на горивата.
С погасителен план за 5 години ще се покрият 60 млн. лв. от задълженията на “Топлофикация” към “Булгаргаз”. Той влезе в сила от септември, като всеки месец дружеството превежда по един милион лева. Още 15 млн. лв. ще бъдат уредени с прехвърлянето на газопроводни отклонения. Останалата част от дълга в размер на 45 млн. лв. се изчиства чрез увеличаване на капитала на “Топлофикация” чрез продажба на акции на същата стойност на държавата.
Изчистването на дълговете към държавната газова компания е условие за осъществяването на проект за модернизация на топлопреносната мрежа в столицата. Стойността му е 120.6 милиона евро.
Общинските съветници решиха още да променят и устава на дружеството, за да може общината да запази правото си да бъде определяща при вземането на решения. Промяната гласи, че решенията на Съвета на директорите ще се вземат с обикновено мнозинство, а не с квалифицирано, както беше досега. В борда на директорите държавата има двама, а общината трима представители.
Още няма политическо решение по препоръката на консултанта на Световната банка Nexant “Топлофикация-София” да бъде дадена за управление на стратегически инвеститор, се разбра при вчерашното обсъждане в общинския съвет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА