Last news in Fakti

9 Декември, 2002 00:00 1 679 0

Сградата на”Врабча” 1 да се върне на БЗНС искат депутати от НДСВ

  • сградата-
  • закона-
  • георги-
  • петров-
  • христина-
  • имуществото-
  • петрова-
  • георги петров-
  • христина петрова
Собствеността върху сградата на софийската улица “Врабча” 1 да бъде възстановена на БЗНС. Това предвижда проект за промени в Закона за имуществото на БКП, внесен от депутати на НДСВ. Сред осемте царски избраници, подписали се под предложението, е и Христина Петрова, чийто съпруг - Георги Петров, е лидер на “БЗНС (обединен) Никола Петков” и шеф на държавната агенция за контрол на хазарта.
Сградата, която беше собственост на старото БЗНС, беше одържавена със закона за имуществото на БКП, БЗНС и ДКМС от 1991 г. Там сега са настанени под наем със заповед на областния управител земеделците от БЗНС на Георги Пинчев. Съюзът на Анастасия Мозер също ползва четири етажа под наем, а на първия етаж стаи получи Българският демократичен съюз “Радикали” на Евгений Бакърджиев. Претенции към постройката в центъра на София от години има друг земеделски лидер - Петко Илиев, а в последните месеци искания да се приюти там отправи и сдружението на Яне Янев. Георги Петров и неговата организация обаче имат предимство, тъй като подкрепиха НДСВ на парламентарните избори, а лидерът е сред учредителите на царското движение, обясниха депутати.
Внесената поправка предвижда да се преразгледат случаите на одържавени имоти, които са били конфискувани през 1934 г., а след 9 септември 1944 г. - възстановени на някои партии. Впоследствие имотите са заменени с други, заради което не попадат в кръга на подлежащите за връщане по Закона за имуществото на БКП. Целта е да се възстановят неправилно отнетите имоти на някои организации, пишат в мотивите си вносителите.
На практика промяната се отнася само за сградата на “Врабча” 1, пред която се намира паметникът на Александър Стамболийски, обясниха за “Дневник” част от подписалите се под проекта. Един от тях призна, че поправката цели от нея да се възползва организацията на Георги Петров, която ще подкрепи НДСВ на местните избори.
Предложението ни няма политически смисъл, нито обслужва интересите на съпруга ми, каза Христина Петрова. По думите й партията на мъжа й няма претенциите към сградата, дори ако тя се върне на земеделците. Под закона са се подписали още Теодора Дренска, Ирена Враданова, Маргарита Кънева, Мариус Цаков, Мирослав Севлиевски, Валери Димитров и Константин Пенчев. “Инициативата беше на Христина Петрова, тя ме помоли да стана вносител. Въпреки това не мисля, че законът ще бъде приет”, обясни Константин Пенчев. Текстовете няма да минат, увериха и негови колеги от правната комисия.
“Ще използвам думите на лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски - “това е твърде интересна идея”, коментира иронично Димитър Чукарски, член на постоянното присъствие на БЗНС-НС. Той добави, че ако законът мине, те ще предявят претенции за сградата като единствения парламентарно представен земеделски съюз.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА