Last news in Fakti

24 Януари, 2022 09:31 5 084 6

Не навсякъде цените на жилищата растат

  • мексико-
  • жилища-
  • цени

Пазарът в Мексико остава стабилен

Не навсякъде цените на жилищата растат - 1
Снимка: Shutterstock

С 2.73% са поскъпнали жилищата в Мексико през изминалата година. Това е почти нищожна корекция на фона на двуцифрения процент увеличение в повечето държави по света. На практика за почти цяло десетилетие пазарът на имоти в страната почти не се е променил, макар да се намира на пътя на възстановяване. За периода 2016-2020 гг. средно с по 3% са се увеличавали цените на жилищата.

Пазарът на имоти в Мексико се поддържа от високото търсене в курортните региони. До началото на пандемията най-активни бяха американските и канадски купувачи. Те се върнаха в Мексико благодарение на ниските цени на петрола и силния долар, което и доведе до поскъпване на жилищата.

Увеличаващата се средна класа продължава да стимулира пазара на жилища. Този слой от населението е почти половината от общия брой на домакинствата – 14.6 млн. души. Очаква се допълнителното му нарастване. Прогнозите сочат, че към 2030 г. още 3.8 млн. души ще се присъединят към тази класа.

Доходността от отдаване под наем на жилище в страната е умерена – 4.9%-5.4%. Средната цена на квадратен метър жилищна площ в Мексико е 3000 USD. Близо 350 000 USD са необходими, за да се купи жилище с площ от 120 кв.м в центъра на града. Наемът е 1500 USD на месец.

С 4-5% нарасна икономиката на Мексико през третото тримесечие на миналата година, след колосален годишен спад от 19.9% през второто тримесечие на миналата година. Прогнозите на Международния валутен фонд е, че през текущата година икономиката на страната ще нарасне със 6.2%.

Мексиканската икономика търпи икономически спад от второто тримесечие на 2019 г. до първото на 2021 г. заради пандемията, предизвикана от коронавируса. В резултат през 2020 г. икономиката се е съкратила с 8.2%, което е най-силния годишен спад от 30-те години на миналия век, сочат данните на Националния статистически институт на страната (INEGI).

През ноември 2021 г. централната банка – Banco de Mexico (Banxico), повиши основния лихвен процент до 5%, което е четвъртата корекция нагоре на лихвите за последните 5 месеца.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А бе Мексико...?!

    9 3 Отговор
    Кво ме топли това...?!Кофти е,че тук жилищата скочиха много...

    Коментиран от #6

  • 2 Брокер

    13 1 Отговор
    Изключително полезна информация! Навреме поднесена! Жизнено важна!
  • 3 висока инфлация и ерозия в доходите

    10 0 Отговор
    пазарът на жилища е във фаза на балон. Налице са всички фактори - агресивно ниски лихви по ипотеките, огромни проценти на поскъпване за няколко месеца, ниски наеми спрямо високи вноски по ипотечните заеми, изоставащи доходи, бясно строителство, мания при купувачите, които придобиват имот от страх „да не изпуснат влака“, наддаване за имоти в определени локации.
    Основните фактори, които ще повлияят на пазара на жилища тази година, са рискът от стагнация в икономиката, породен от високата инфлация, водеща до ерозия в доходите на домакинствата и затруднения в изплащането на кредитите им, поемането на нови дългове и всички останали разходи за живот.
  • 4 Ъ голям

    4 1 Отговор
    Важно е какъв е пазара в Банкя и Барселона ! Питайте ББ , ако не вЕрвате !
  • 5 Бай Иванъ

    3 1 Отговор
    Много освежаващо. Ще си го преместя ....
  • 6 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "А бе Мексико...?!":

    Кое е скочило тук? Преди имаше обявени само колиби и една две свестни къщи. Днес има сто хубави къщи за продан и пак обявите седят и седят, а тукашнита плашат гаргите.