Last news in Fakti

21 Декември, 2002 00:00 608 0

Шанс за терена до Руската църква?

  • терен-
  • града-
  • сграда-
  • стоилов-
  • културата-
  • академия-
  • архитектурата-
  • международната-
  • този терен-
  • международната академия
На 17 декември председателите на Камарата на архитектите в България, Сдружението на урбанистите в България, Международната академия на архитектурата, СБХ, СБП, СБЖ и представители на българската интелигенция, внесоха молба до министъра на културата Божидар Абрашев и до министър-председателя Симеон Сакскобурготски, теренът до Руската църква, чийто собственик е израелската фирма “Абротеа Интернешанъл” да бъде заменен с друг равностоен имот и сегашният парцел да бъде обявен за паметник на културата.
За замяна може да бъде използван Законът за паметниците на културата, смята и арх. Георги Стоилов председател на Международната академия на архитектурата. Фактът, че конкурсът, проведен от САБ и от “Абротея Интернешанъл” приключи без победител, показва че строителството на този терен е невъзможно, смята арх. Стоилов. Интересите на града изискват градинката да остане свързващо звено в пространствената система на градския Акропол. Тя е и важен екологичен елемент в замърсения център на града.
Мястото е гибелно и за самия инвеститор. Транспортната връзка към бъдещата сграда не може да бъде изградена. Инвеститорите са предвидили паркинг минимум 50 коли. Той може да бъде направен под земята, но няма откъде да се влезе в него. Конкурсът доказа, че строителство на този терен е крайно нефункционално. Всичките проекти показаха слабата осветеност на голяма част от сградата и големите подземни обеми. Както за града, така и за собственика строителството точно на този ъгъл е нецелесъобразно, категоричен е арх. Стоилов.
Въпросът може да бъде решен, ако общината предостави замяна на този терен с друга площадка в същия 494-квартал-Центъра (заключен между улиците “Бенковски”, “Московска”, “Раковски” и бул. “Цар Освободител”), чиято площ е 9-10 дка. На този терен има възможност да се разположи много по-изгодно строително петно за нуждите на собственика. Международната академия на архитектурата е направила проучване и са определи две площадки в района. Върху тях може да бъде построена сграда с над 10 000 кв. м РЗП (на сегашният терен максимум може да се застроят 9000 кв. м).
Част от архитекти, взели участие в конкурса, не са напълно доволни от проектите си, тъй като те не могат да направят толкова функционална сграда, колкото би трябвало да бъде.
Проблемът с терена на “Абротея” продължава да вълнува софиянци. В интерес на всички е държавата също да вземе отношение по този скандален казус.

Милена БОГДАНОВА
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА