Last news in Fakti

11 Октомври, 2002 00:00 4 004 0

Остана само един спорен еврейски имот в столицата

  • еврейската-
  • еврейски-
  • “шалом”-
  • организация-
  • имоти-
  • години-
  • обаче-
  • държавата-
  • спорът-
  • преди-
  • страна-
  • евреите-
  • владение-
  • сградата-
  • еврейските-
  • връщането-
  • имота-
  • собственост-
  • икономиката-
  • членство-
  • василев-
  • еврейската организация
В края на август еврейското лоби в САЩ обвърза поканата на България за членство в НАТО с връщането на еврейските имоти в София. Месец по-късно, единият от двата спорни от 12 години имота отново стана собственост на еврейската организация “Шалом”.
Става въпрос за сградата на улица “Съборна” 9, където се намира държавното предприятие “Ел Би Булгарикум” с принципал Министерството на икономиката. Имотът е частично върнат на “Шалом”. Със заповед, подписана от вицепремиера и министър на икономиката Николай Василев на еврейската организация бяха предоставени спорните 3 етажа от сградата, заети от държавното предприятие. Реалното влизане във владение ще стане след като приключи бюрократичната процедура. За целта Василев е подписал документ за намаляването на капитала на “Ел Би Булгарикум”, с което имотът е изваден от баланса на дружеството.
Решението беше оповестено в Бостън на организирана от Американската еврейска асоциация среща, на която министърът на икономиката е поканил еврейски бизнесмени

да проучат условията за инвестиции
у нас. На срещата е обсъждана и кандидатурата ни за НАТО, за която еврейската организация лобира в САЩ.
Претенциите на еврейската общност за хотел “Рила” обаче засега остават в съда, защото собствеността още не е изяснена. За този имот държавата не е поела ангажимент, тъй като според зам.-външният министър Любомир Иванов спорът бил много заплетен. Хотелът е построен през 60-те години на мястото на отчуждено еврейско училище и на “Шалом” са върнати 49 % от сградата. Въпреки решението на магистратите, еврейската общност от години не може да влезе в реално владение, тъй като разделянето на имота е на идеални части.
До 1948 г. евреите у нас са около 50 хиляди, след което мнозинството от тях се изселват основно в новосъздадената еврейска държава и САЩ. Днес, заедно с евреите от смесени бракове, те са около 6 хил. Въпреки свиването на дейността на общините, еврейската организация развива широк спектър от социални дейности, които се издържат от имотите. Към синагогите и училищата например често се изграждат доходоносни обекти.
През всичките години на възстановяване на еврейската собственост проблемът се обвързваше не с липсата на желание от страна на държавата, а с юридически пречки и тромави процедури по изясняване на собствеността. Причина за сговорчивостта на всички управлявали е, че

САЩ е едната от страните, където еврейското лоби е най-силно
На разговора си с министрите Василев и Паси преди два месеца директорът на Американския еврейски комитет Дейвид Харис откровено обвърза решаването на въпроса с реституцията на еврейските имоти с получаването на покана за членство на България в НАТО на срещата в Прага през ноември. Месец по-рано американската Хелзинкска комисия във Вашингтон също предупреди страните от Източна Европа, че връщането на еврейската собственост е един от критериите за членство в пакта. Подобни бяха условията, поставени на Полша през март, когато международни еврейски групи, подкрепяни от политици от ЕС, притиснаха Варшава да започне процедура по връщането на еврейски имоти, конфискувани по време на Втората световна война.
Може би не трябва да се пренебрегва и

симпатията на българските евреи към цар Борис III
на който се приписват заслугите за спасяването им. Интересно е обаче разделението на двете еврейски организации “Шалом” и “Цион”по този проблем през годините. Спорът между тях беше дали евреите у нас дължат живота си на цар Борис III или на Тодор Живков и макар че царското семейство е на почит в еврейските среди, официалната организация “Шалом” поддържаше другата теза.
Така или иначе от Холокоста открай време се трупат активи. Допреди царят да стане неудобен за сините политици, те също развяваха темата пред западния свят. Сега пък по естествен път се подразбира роднинството с добрата кауза от миналото. От трета страна много или малко са били страданията еврейски, те още носят добри дивиденти на местна почва.
От съвсем друга страна обаче преди седмица еврейски наследници на имот във Варна използваха военна полиция при петия си опит да влязат във владение на имот, който им е възстановен преди година и половина (по информация на Varnapool). Ползвател на имота е Министерството на отбраната, което не допуска съдиите изпълнители и спорът е прехвърлен във Военноапелативната прокуратура в София. В крайна сметка правото е на страната на собственика, и след като официално е поет ангажимент за раздаването на справедливост, това едва ли се отнася само до имотите на “Шалом”. Или може би, когато става въпрос за частни имоти държавата ползва специален режим за достъп.

Елена Маркова
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА