Last news in Fakti

22 Октомври, 2002 00:00 1 529 0

Икономия, студуване и пак много по-високи сметки

  • счетоводство-
  • топлинно-
  • топлофикация-
  • икономии-
  • сумата-
  • цената-
  • топломери-
  • гражданите-
  • фирмите-
  • топлинно счетоводство
Към редакцията на “Софийски имоти” се обърна г-жа Весела Ризова, живуща в столичния жк “Изток”. В него тя призовава всички абонати на топлофикация да съдействат за прекратяване на незаконния рекет, на който са подложени гражданите. В мотивите за своя апел нашата читателка е написала следното:
“1. Фирмите за топлинно счетоводство сключват договори с Нас гражданите, в които ние нямаме никакви права, а само задължения. 2. Не се дава никаква информация за отчитането на поставените уреди върху радиаторите. 3. Уредите-топломери измерват топлинни единици, които според специалисти от топлофикация, респективно фирмите за топлинно счетоводство нямат дименсия, т.е. не измерват нищо, но според формулата, която са си измислили и в последствие узаконили, за да се определи цената на един киловатчас, то тази топлина има дименсия. 4. За да се получи цената от фирмите, загубите по мрежата в сградата се приемат като константа, което на всеки специалист е ясно, че това е просто невъзможно. Измисляйки си някаква формула, нагаждайки я индивидуално за всяка сграда, те определят пак индивидуално цената на един киловатчас за всяка сграда.
В крайна сметка за отоплителния сезон 2001-2002 г. увеличението не е 10 процента, а 120 на сто. Икономичната система, която предлага топлофикация чрез своите фирми за топлинно счетоводство, няма нищо общо с действителността. Реалните икономии се правят от всяко домакинство - то все по-малко се отоплява, стои на студено и пак плаща високи сметки, включващи загуби, такса мощност, ДДС и какво ли не.
Ще дам пример с моето жилище: за отоплителния сезон 2000-2001 г. съм платила на топлофикация сумата от 680 лв. За сезона 2001-2002 г. с топломери, с икономии и 10 на сто увеличение съм платила сумата от 1109,87 лв. Това е сумата с икономии, а ако не бях икономисвала щях да платя сума от 1587,20 лв. Това всеки един може да види, че не прави 10 процента, а е увеличение над 100 на сто.
Следователно, питам се аз, в какво се крие икономичността на топлинното счетоводство. Дали това не е поредната пирамида, която иска да изстиска до край така измъчения български народ с измислена схема за топлинно счетоводство, надявайки се че безропотният народ пак ще се подчини.
Призовавам гражданите да се обърнат към прокуратурата за изясняване на схемата “Топлинно счетоводство”. Глобите за неспазване срока за поставяне на топломери са незаконни. Топломерите в жилищата не са поставени на правилното място, няма сертификат, че те отчитат правилно. След поставянето на топломерите и вентилите в къщите настъпва погром.”

Васил ТАШЕВСКИ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА