Last news in Fakti

7 Януари, 2003 00:00 721 0

Започват проверки за скоростта на автобусите

  • скорост-
  • софия-
  • бъдат-
  • варна
Държавната автомобилна инспекция (ДАИ) започна проверка за спазването на разписанията и времето за почивка на шофьорите по междуградските линии. Това съобщи директорът на инспекцията Христо Крумов.
Той поясни, че проверките са постоянни и не са свързани със станалата тежка катастрофа с автобус на компанията “Етап-Адрес”, пътуващ по линията София-Варна. В четвъртък той се преобърна при опит да избегне удар с лек автомобил. В катастрофата загинаха 19-годишният Николай Галов и 11-годишният Светозар Начев. Други шестима пътници са в болница. Една от версиите, по които работят следователите, е превишената скорост на автобуса, който се опитвал да навакса закъснение.
След проверките окончателно ще стане ясно дали ще бъдат въведени летни и зимни разписания за транспортните компании, тъй като разстоянията не могат да се вземат за едно и също време през различните сезони, каза зам.-министърът на транспорта Любомил Иванов. Ако това стане, изцяло ще бъдат променени транспортните схеми в общините и областите. От министерството смятат, че по линиите София-Варна, София-Бургас, София-Силистра и София-Добрич би трябвало да пътуват по двама шофьори, но това изискване често не се спазва.
От началото на тази година скоростоограничителите за автобусите, регистрирани след 20 януари 2000 г., са задължителни, предвижда наредбата за обществен превоз на пътниците. От следващата година устройствата трябва да бъдат монтирани и на автобусите, регистрирани между 1999 и 2000 г. Те са задължителни и за тежките камиони и автомобилите за международен превоз.
Автобусът на “Етап-Адрес” е имал фабрично монтиран ограничител на скоростта и тахограф, обясниха от ДАИ. Ограничителят на скороста бил нагласен така, че шофьорът да не вдига скорост повече от 120 км в час. Ограничителят блокира педала на газта и не разрешава по-висока скорост. Тахографът показал, че в момента на катастрофата автобусът се е движил с максимално разрешената скорост. Уредът отчита цялото движение на превозното средство, както и спиранията. Шофьорът обяснил пред инспекторите от ДАИ, че е карал със 70 км. От транспортното министерство пресметнаха, че за разстоянието от около 400 км между Варна и Бургас средната скорост би трябвало да е 76 км, като не цялото разстояние е магистрален път.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА