Last news in Fakti

15 Януари, 2003 00:00 1 682 0

Няма да се въвеждат нови такси за строителните отпадъци в София през тази година

  • строителство-
  • строителните-
  • новото-
  • според-
  • цената-
  • софия-
  • изхвърлянето-
  • отпадъци-
  • такси-
  • такса-
  • новото строителство
Тази година няма да въвеждаме нови такси за изхвърлянето на строителните отпадъци в София, каза общинският съветник от СДС Николай Александров. Той заедно със заместник-кмета по финансите Венцеслав Николов, лансираха идеята строителните фирми да плащат такса смет за ново строителство. Новата такса трябваше да се състои от две компоненти - за издаването на разрешително за строеж и за времето на самия градеж. По този начин ще се стимулират строителните компании да приключват по-бързо обектите, бяха мотивите на заместника на Софиянски.
Засега няма оформено предложение като документ за обсъждане от Столичния общински съвет. Първо ще се проучи методиката в останалите страни и тогава тя ще бъде въведена в София, като най-рано това може да стане през следващата година, уточни Александров.
В момента строителните фирми плащат символични такси за изхвърлянето на земната маса при изкопните работи, каза шефът на общинското дружество “Земни маси” Иван Захариев. Изхвърлянето на кубик земна маса струва 70 стотинки, а на кубик строителни отпадъци - 90 стотинки. Извозването на боклука е за сметка на дружествата. Причината таксата да е толкова ниска според Захариев е, че основният строител в София е общината. Годишно се изхвърлят от 800 хиляди до 1 милион куб. м земна маса и строителни отпадъци, когато има засилено строителство.
Сред строителните компании няма единно мнение дали новото строителство ще се оскъпи след евентуалното въвеждане на новата такса. Според шефа на “Ситиком” инж. Симеон Симеонов, цитиран от БТА, новото строителство ще поскъпне с 5 долара на кв. м. От “Контракт сити” ООД смятат, че новите такси няма да променят цената на новото строителство. От столична община са на същото мнение. Мотивите им са, че нови апартаменти си купуват хората с високи доходи, а за тях малката разлика в цената е незначителна. Според председателя на управителния съвет на “Софстрой” Иван Нешев, цитиран от БТА, все още не може да се прогнозира дали и с колко ще се повиши цената на новото строителство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА