Last news in Fakti

17 Януари, 2003 00:00 2 379 0

Тихо и спокойно дори в панелите

  • които-
  • звукоизолация-
  • плоскости-
  • мазилки-
  • минерална-
  • строителни-
  • дебелина-
  • структура-
  • плоскостите-
  • материали-
  • между-
  • върху-
  • материала-
  • сграда-
  • минерална вата-
  • вече построена сграда
,Съседите ви обичат шумните веселби, трамваите са се превърнали в част от сънищата ви, точно под прозорците ви има паркинг или в близкото мазе репетират бъдещи рок-звезди...Каквато и да е степента, в която сте способни да привиквате към различните дразнители, оказва се, че рано или късно това ще има сериозни последици върху нервната ви система.
Малко са случаите, в които е възможно да въздействате върху самия източник на шума. Затова в новото строителство обикновено се предвижда степента на звукозащитеност, а що се отнася до старото, широко се обсъжда въпросът за санирането на панелите, които са с най-ниски изолационни показатели.
Съвременните строителни технологии целят оптимизация на звукоизолацията и понижаване на икономическите разходи. Въпреки това се оказва, че дори при професионално конструирани в това отношение сгради не са гарантирани предвидените нива на защита. Проблемът идва не от лошото системно решение или от недобре изчислената техника, а от предаването на шум по странични пътища вследствие некачествено изпълнение на строителните работи и по-конкретно на връзките, обясняват от Knauf.
Предаването на шума в една сграда се осъществява по т. нар.

звукови мостове
Това са вратите на помещенията, вътрешните стени и остъкляванията, свободните отвори или неуплътнените места в стенните повърхности, различните фуги там, където се свързват пода и стените, подовите лайсни, през евентуалното кухо подово пространство по дължината на плаващата мазилка. Преминаващите кабелни, вентилационни канали и отоплителни тръби също са проводник на шумове в помещението. Това може да бъде предотвратено чрез уплътняването на профилите, избягването на коравите връзки, плътното полагане на обшивките и изолационните материали, разместеното подреждане на кухите кутии в стената или запълването на разстоянието между сухите подове и стените с изолациони ивици, обясняват специалистите.
При ходене или работа с домакински уреди и шумове с удар по подовете и стълбите се предизвикват огънати трептения, които се чуват повече или по-малко в разположените под тях помещения. Подобрения за изолация от ударен шум са възможни например чрез правилно поставяне на мокра или суха подова замазка.
Добри абсорбатори на звука са порестите материи , акустичните плоскости и резонатори. За

подобряване на пространствената акустика
се използват специални подпокривни системи. Решаващи за действието са структурата на материала на плоскостите (звукопречупващи и звукоабсорбиращи плоскости) и повърхностната структура (грапава, пореста).
Гипсовите строителни материали са препоръчван звукоизолатор, тъй като имат едропореста структура. Те се използват за сухи подови основи, мазилки и плоскости за подпокривни пространства. При съчетаването на гипсокартона с минерална вата се решават едновременно проблемите звукоизолация, топлоизолация, акустика и пожароустойчивост. Стена с обща дебелина 100 mm постига изискваните според Наредбата за звукоизолация 47 dB редукция на въздушен шум за хотелски и обществени сгради.
Преградните стени или предстенните обшивки в акустичен смисъл са огъващи се конструкции, които ефективно

разграждатналичната енергия на шума
посредством еластични обвивки. Използва се метална или дървена конструкция върху акустични вибрационни скоби, която се обшива с един или два слоя гипсокартонени плоскости. За цялостно изолиране кухото пространство се уплътнява с минерална вата. Тя предпазва от външни дразнители, но поема и шумовете вътре в самото помещение. Повечето от влакната са разположени хоризонтално, а останалите приблизително вертикално. В резултат се получава структура без строго определено направление на влакната, което обезпечава високата механична якост на материала. Деформации, които водят до промяна на формата на материала, намаляват неговите изолационни качества, тъй като се променя неговата дебелина. Препоръчвано решение за звукоизолация при вече построена сграда са шумоизолационните платна и профили със залепваща вата.
Подът от гипсфазер е с минимална дебелина 20 mm като защитата от стъпков шум варира между 21 и 28 dB. Коефициентът на топлопроводимост на този материал е 0.29 W/mK, а в съчетание със суха посипка, пенополистирол или минерална вата могат да се постигнат и много по-високи стойности.
Все по-разпространени стават и системите за строителство, при които елементите на плоскостите са комбинирани с шумоабсорбиращи акустични мазилки.
Цената на плоскостите за стена варира между 4 и 12 лв. за всяка, на тези за под - от 7 до 28 лв. Минералната вата е на цени 5-12 лв. за кв. м, но профилите и специалните винтове за прикрепяне са скъпи. По груба сметка цената на кв. м с използването на строителни материали от гипсфазер и гипсови мазилки за звукоизолация на вече построена сграда е около 30-60 лв. за кв. м.

Елена Маркова
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА