25 Януари, 2003 00:00 1 193 0

Съдебни спорове бавят реконструкцията на подлез

  • подлеза-
  • търговски-
  • подлезите-
  • софия-
  • площи-
  • “мария-
  • търговците-
  • луиза”-
  • “опълченска”-
  • съоръжения-
  • “егида”-
  • защото-
  • наематели-
  • обекти-
  • търговци-
  • отново-
  • сергии-
  • реконструкция-
  • изпълнение-
  • ремонта-
  • общинска-
  • договорите-
  • решение-
  • търговски площи-
  • бул “мария
, В подлеза все още могат да се видят полулегални сергииПо силата на Решение N№37, протокол 14 от 24 юли 2001 г. на СОС в полза на общинска фирма “Егида”-София е учредено възмездно право на ползване за срок от 3 години на общинска собственост - търговската част от подлезите на територията на столична община, в това число и съоръженията, върху са поставени съоръжения за търговия.
По договор с общината “Егида” 3 години е длъжна да стопанисва подлезите. За да се покрият разходите, се дават под наем търговски площи. Някои от ремонтите (на подлеза между ЦУМ и “Шератон”, на хотел “Плиска”, на ул. “Гурко”) са правени с пари на външни инвеститори. Голяма част от тези съоръжения в София - главно в периферията, далеч от центъра, не са привлекателни за наемане от търговците. Само в по-малко от една трета от ремонтираните 52 подлеза има търговски обекти.
Единственият, чийто ремонт не е завършил, се намира на кръстовището на ул. “Опълченска” и бул. “Мария Луиза”, в непосредствена близост до Седма поликлиника и жп управлението. Реализацията на проекта за ремонта му е бил включен в една от групите. В началото на работата 11 от търговците-наематели отказват да излязат от обекта и да изнесат оттам своите съоръжения. Причина за нежеланието им е фактът, че договорите им с общината са били до края на 2001 г.
Предисторята на скандала започва с решението за започване на реконструкцията. В изпълнение на програма на Столична община за възстановяване и реконструкция на подлезите на територията на София и Решение 53/Протокол 21, от 19 феврури 2001 г. се прекратяват договорните отношения с наематели на търговски площи в подлеза на бул. “Мария Луиза” и ул. “Опълченска”. Прекратяването на договорите е мотивирано с необходимостта с осигуряване на строителна площадка за основната реконструкция в подлеза, чието изпълнение е възложено на “Егида”. Прекратяването на договорите за наем с търговците в подлеза на бул. “Мария Луиза” и ул. “Опълченска” е законно, защото изградените от тях търговски обекти са с временен статут, а подлезът се нуждае от възстановяване и реконструкция, за което има решение на СОС и разрешение от главния архитект на София. Наемодателят-собственик на имота има право да прекрати едностранно договора за наем, когато състоянието на наетия имот налага предприемането на спешни действия за запазването му, както и съхраняване здравето на преминаващите през него хора. В случая категоричен приоритет е общественият интерес, защото се касае за пешеходен подлез, обслужващ много сериозен трафик.
Въпреки несъгласието на част от наемателите на търговски площи да ги освободят веднага, през април 2001 г. ремонтът започва, но той е

съпроводенс непрекъснати саботажи
вероятно от страна на недоволните търговци. Няколко пъти е остъргвана част от минералната мазилка, което налага тя да бъде правена отново цялата. Има случаи и на кражба на инструментите на майсторите, работещи на обекта. Пусковият срок за ремонта е септември същата година, но и досега той си остава недовършен.
В крайна сметка недоволните търговци завеждат съдебен иск срещу общинска фирма “Егида” за неправомерно прекратяване на наемните договори. Този факт води до окончателно спиране на ремонтните работи. Сега отново по него преминават само пешеходци. Предполага се, че съдебните процедури ще се точат още дълго време и в крайна сметка

потърпевшище бъдат гражданите
ползващи съоръжението.
Със заповед N№ РД 09083/21 август 2001 г. кметът на район “Сердика” нарежда на търговците-наематели на демонтират и изнесат търговските съоръжения от подлеза. Заповедта е мотивирана с разпоредба на чл. 197 от ЗУТ. Изпълнението на заповедта е спряно с определение на Софийски градски съд, защото там е образувано дело от 11 наематели на търговски площи в подлеза на бул. “Мария Луиза” и ул. “Опълченска”.
На 3 октомври 2001 г. “Егида” отваря отново подлеза за преминаване на хора, защото през есенно-зимния сезон е опасно да се пресича натовареното кръстовище при светофарите. За целта обектът е почистен, пуснато е аварийното захранване и възстановена нощната охраната.
Преобладаващата част от подлезите в столицата са строени преди 1989 г. Те са проектирани

само катопешеходни преходи
под нивото на пътните платна на пешеходци, а не като търговски зони. Всяка друга дейност е вторична. В тях може да се откриват търговски обекти, но само ако те не пречат на основното предназначение. До началото на ремонта обаче освен магазините почти по цялото протежение на подлеза при Седма поликлиника имаше натрупани сергии на легални и нелегални амбулантни търговци. Сега в студовете част от тях също са разпънали сергиите си в подлеза.
Проблемът с неспецифичното използване на подлезите в София още дълго ще тормози столичани. На практика има конфликт между стремежа на общинарите да изкарат някой лев, за да покрият разходите по поддръжката на подлезите, и удобството на преминаващите хора. Повече от ясно е, че когато са давани разрешения за павилиони и сергии в подлезите (и в частност за този на бул. “Мария Луиза” и ул. “Опълченска”), са нарушавани сума разпоредби за използванвето на подобни подземни преходни съоръжения. Чак при започване на реконструкцията обаче някой се сеща за тях и се оказва, че са нарушени предписанията за пожарна и аварийна безопасност. Защо преди това общинските власти не са се съобразили с тях и не са изисквали тяхното изпълнение? С просто око се вижда, че въпросният подлез е тесен и няма място за търговски площи. София вече не страда от дефицит на търговски площи, за да се стремим да тъпчем и подлезите с магазини, будки и сергии. Днес търговците имат нужда не толкова от място за бизнеса си, колкото от платежоспособни клиенти.

Васил ТАШЕВСКИ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА