Last news in Fakti

15 Февруари, 2003 00:00 3 043 0

Почти всичко на Витоша е узаконено

  • строеж-
  • парка-
  • според-
  • право-
  • собственост-
  • бъдат-
  • “алеко”-
  • държавна-
  • природен-
  • резултат-
  • витоша-
  • разрешения-
  • хотел-
  • държавна собственост
, Най-старата хижа на Витоша “Алеко” е законно построена, но липсва документацията за разширението, направено след като собственикът БТС е сключил договор за съвместно ползване с “Витоша спорт” ООДВсе още няма окончателни резултати от извършената през миналата година проверка във връзка със законосъобразността и сигурността на съществуващите и новоизграждащите се постройки в природен парк Витоша. Проверката се наложи заради бъркотията със собствеността и липсващата строителна документация в резултат на измененията на сградния фонд и промяната на статута на парка от национален в природен. Това доведе до появата на нови собственици и ползватели на територии, чиито инвестиционни намерения често са в противоречие с режима на парка.
Основната задача на извършените проверки е установяване наличието на строителни книжа, както и законосъобразното им въвеждане в експлоатация. Образувани са административни производства и са издадени заповеди за забрана ползването на: хотел “Простор”, Лифт “Романски”, хотел-ресторант “Морени”, хижа “Алеко”, хижа “Планинарска песен”, хижа на НИМ “Геология и геофизика”, хижа “Рай”, хижа “Металург”. С цел предприемането на следващи действия са изискани данни от Министерство на икономиката, Български туристически съюз, Столична община, Областен управител и ГУ на “Архиви” при Министерски съвет, за съхранявани актове за собственост, строителни книжа и разрешения за ползване /протоколи обр.16/ за проблемните строежи.
Според директора на парка Тома Белев проблемът с незаконните строежи в парка е в резултат на прехвърлянето на управлението му от държавата към общината през 1954 г. Дирекцията към общината, която отговаря за планината, е издавала неправомерно разрешения за строеж. От 1981 г. разрешенията за застрояване се дават от Министерски съвет, което внася допълнително объркване.
На територията на парка са изградени над 240 обекта като според дирекцията на парка на базата на издаваните разрешения за строеж не повече от 9 постройки можеше да бъдат обявени за законни. Според тези данни със законно предоставено право на строеж са само сградите, строени до 1954 г. - станцията на Черни връх, хотел “Елица”, хижите “Селимица”, “Планинец”, и “Алеко”. Законни са сградите, строени от МО, МВР и бившия ЦК, тъй като за тях разрешението се издавало безплатно. След 1954 г. са се налагали 5-6 процедури за предоставянето на право на строеж. Преотстъпването на право на строеж е ставало със заповед и заплащането на съответната такса, но в много случаи сме виждали и писма, които не са регистрирани в съответната заповедна книга, но с тях е предоставяно право на строеж, обясни Белев.
На собствениците беше дадена възможност да издирят документите за държавна собственост и разрешителните за строеж и пускане на обектите, за да може да се разбере каква част от хижите ще могат да бъдат узаконени. Онези сгради, които не могат да бъдат легализирани според нормативните изисквания, ще станат държавна собственост.
Променената структура на собствеността дойде и в резултат на реституцията след приемането на Закона за защитените територии през 1998 г., с който националният парк беше прекатегоризиран в природен и територията му престана да бъде изключителна държавна собственост. Според ЗЗТ в националните паркове строителството е забрането, докато в природните това може да стане с писменото съгласие на МОСВ. При обсъждането на закона от опозицията заявиха, че това се прави, за да се легализира незаконното строителство в планината и реституцията на земи. Тогава лидерът на зелената партия Александър Карачанов обвини управляващите, че по този начин дават правна възможност за раздаване на парцели от Витоша срещу комисиони. Той посочи за виновни за незаконния строеж на хотелския комплекс “Копитото” бившия областен управител на София Веселин Стойков и главния архитект на столицата Стоян Янев. Под предлог за преустройство е било направено разширение, а строежът е преди 1998 г., когато паркът все още беше национален. По същия повод Каракачанов сезира главния прокурор с искане за подвеждане под отговорност на Веселин Стойков, Стоян Янев, бившите министри Евдокия Манева и Вилхелм Краус и фирмата - купувач “Пламен Найденов” ЕТ.

Елена Маркова
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА