Last news in Fakti

25 Февруари, 2003 00:00 948 0

Необходими са близо 207 млн. евро за осъществяването на водните проекти

  • питейни-
  • доизграждане-
  • трябват-
  • проекти-
  • мрежа-
  • станция-
  • кюстендил-
  • ремонт-
  • реконструкция-
  • водопроводи-
  • система-
  • коларов-
  • финансиране-
  • струва-
  • отпадъчни-
  • млн eur-
  • питейни води-
  • отпадъчни води
Проекти от водния сектор в пет общини ще бъдат предложени за финансиране по програма ИСПА, съобщи Виктор Коларов от Изпълнителна агенция ИСПА към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Най-много средства ще се търсят за проекти в община Кюстендил. За там по ИСПА ще се кандидатства за 74.595 млн. EUR. 20 млн. ЕUR от сумата се предлага да е за доизграждане на язовир Кюстендил. За строителство на пречиствателна станция за питейни води трябват 10.225 млн. EUR, а за довеждащите тръби към нея още 2.660 млн. EUR. Реконструкцията на водоснабдителната система ще струва 26.957 млн. EUR, а модернизацията на пречиствателната станция за отпадъчни води - 1 млн. EUR. Доизграждането на канализационната мрежа е оценено на 8.914 млн. EUR, ремонтът на водопровода в Бобовдол - на 2.910 млн. EUR, а довършването на станцията за питейни води Самораново на Бобовдол - 1.929 млн. EUR.
За Перник ще се търсят 29 млн. EUR. От сумата 3 млн. EUR са за ремонт на стената на яз. Студена, доизграждане и рехабилитация на хидровъзела и довеждащите тръби. Други 10 млн. EUR са за ремонт на водоснабдителната мрежа и съоръженията по нея. Също 10 млн. EUR са за реконструкция на 120 км канализационна мрежа в града. По 3 млн. EUR ще са за подобряване на пречиствателните станции за питейни и за отпадъчни води.
Исканата сума за град Сливен по ИСПА е 55.990 млн. EUR. От нея 26.080 млн. EUR ще се изхарчат за реконструкция и модернизация на канализацията, а 9.460 млн. EUR - за доизграждане на пречиствателната станция за питейни води. Остатъкът от 20.450 млн. EUR се предлага да отиде за строителство на водопроводи.
Предлаганите проекти за Стара Загора са на стойност 22.5 млн. EUR. Най-много е предвидено да струва доизграждането на канализационната система - 13.750 млн. EUR. За ремонт на 15 км довеждащ водопровод от водоснабдителна система Ягода трябват 3.750 млн. EUR, а за реконструкция на водопроводната мрежа - 5 млн. EUR.
За водни обекти в Панагюрище исканата сума е 24.485 млн. EUR. За доизграждане на водопроводи там трябват 6.050 млн. EUR. Пари се искат и за довършването на яз. Луда Яна, захранващи водопроводи към него и нови водоеми с общ обем от 1400 куб. м - 7.670 млн. EUR. За модернизацията на станцията за отпадъчни води необходимото финансиране е 1.535 млн. EUR. Строителството на пречиствателна станция за питейни води ще струва 4.155 млн. EUR, а ремонтът на канализацията - 5.075 млн. EUR.
Проектите за Перник, Кюстендил, Сливен и Стара Загора са съгласувани с Министерството на околната среда и водите за кандидатстване за единна техническа помощ, уточни г-н Коларов. Това щяло да стане под управлението на изпълнителната агенция по ИСПА към МОСВ. Техническата помощ ще включва Оценка на въздействието върху околната среда, предпроектно проучване и тръжна документация. За проекта в Панагюрище е направено прединвестиционно проучване м. г. и той може да бъде предложен за директно финансиране по ИСПА в края на 2003 г., каза още Виктор Коларов. Реализирането на предлаганите проекти в тези пет общини ще засегне 515 145 души, които живеят в тях, сметнаха в МРРБ.
Общо 500 млн. лв. трябват за довършване на девет язовира в страната. Пет от тях вече са започнати и са изградени между 30 и 70%. За доизграждане на язовир Кюстендил трябват 65 млн. лв., за Пловдивци - 25 млн. лв., за Нейковци - 20 млн. лв., за Индже войвода - 25 млн. лв., за Луда Яна - 15 млн. лв. Останалите четири са все още на етап проект. За строителството на хидровъзел Черни Осъм са необходими 160 млн. лв., за Ракочевица - 50 млн. лв., за Бяла - 80 млн. лв. и за Тича - 25 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА