3 Март, 2003 00:00 894 0

"Шишеджам" оглеждат терени за строеж на завод в Русе

  • шишеджам-
  • стъкло-
  • плоско-
  • писмо-
  • завод-
  • плоско стъкло
Шефове и експерти на турския холдниг "Шишеджам" пристигат на визита в Русе, за да огледат терени за строеж на завод за плоско стъкло в общината и да подпишат писмо за намерения.
Трима експерти от холдинга вече пристигнаха в Русе. Ръководството на "Шишеджам", който планира да вложи 100 млн.долара в изграждането на новия завод, ще бъде посрещнато от областния управител Румен Януаров и представители на Агенцията за чуждестранни инвестиции.
Кметът на Русе Елеонора Николова обясни, че визитата е свързана с дискусии, оглед на парцели, разговори с общински специалисти и областното ръководство във връзка с проекта на турския холдинг. Кметската управа на Русе ще предложи на "Шишеджам" избор на терен за бъдещия завод между три места в регулацията на града.
Предвидено е срещата да завърши с подписване на писмо за намерения между община Русе, областния управител и представителите на "Шишеджам". Това писмо трябва да послужи на турските инвеститори при срещи в София на 5 март със заместник-министри на финансите, на икономиката и на енергетиката.
Турският холдинг има искания към българското правителство преди да вложи капитали в Русе, напомниха от областната администрация. На 28 декември 2002 г. Министерският съвет създаде междуведомствена група за осигуряване на институционална подкрепа на инвестиционния проект на турската компания за изграждане на завода за производство за плоско стъкло край Русе. Групата ще оказва съдействие на турската компания при кандидатстването за концесии за добив на базови материали, разрешителни за превоз на товари и други. В междуведомствената група влизат заместник-министри на икономиката, на финансите, на транспорта, на енергетиката, на труда и на регионалното развитие и благоустройството и председателят на Агенцията за чуждестранни инвестиции. Инвестиционният проект на "Шишеджам" АД е за сто милиона долара, като финансирането ще бъде осигурено от самото дружество и от Международната финансова корпорация.
Производственият капацитет на завода се предвижда да бъде 150 000 т плоско стъкло годишно, като 70 на сто от него ще бъде за износ."Шишеджам" е холдингова структура, чиито дъщерни дружества са специализирани в стъкларската промишленост и имат 2,5 на сто световен пазарен дял от общото производство на плоско стъкло.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА