Last news in Fakti

11 Март, 2003 00:00 845 0

Офис наемите в Москва са сред най-високите в света

  • москва-
  • офиси-
  • година-
  • наемите-
  • компании-
  • които-
  • годишно-
  • собственост-
  • помещения-
  • наеми-
  • общинските
Средната цена на наемите на офиси в Москва достигна 729 EUR/кв. м за година, сочат данните на Cushman&Wakefield, цитирани от Известия. Фирмата публикува в Ню Йорк ежегоден рейтинг на градовете с най-скъпи офиси и Москва влезе в първата петорка. Наемите на офиси са по-високи само в Лондон - 1478 EUR, Токио - 1104 EUR, Париж - 961 EUR, и Ню Йорк - 779 EUR/кв. м за година. При изготвянето на класацията са взети предвид полезната площ в офисите от световна класа, които са привлекателни за солидни компании. Площта на тези офиси в Москва в началото на 2003 г. е 2.4 млн. кв. м, а в началото на следващата година се очаква да надхвърли 3 млн. кв. м. Анализаторите обръщат внимание и на факта, че през миналата година почти половината от сделките /46.3%/ за наеми са ставали с големи офисни комплекси с площ от 500 до 2000 кв. м и само 32.7 на сто от фирмите са наемали неголеми помещения с площ до 500 кв. м.
В Москва почти 75% от офисите клас А и В са в центъра и района Замоскворечие. Структурата на търсенето отразява зависимостта на руската икономика от износа на нефт и газ. Най-активни наематели са били нефтените компании със 17% от площите, металургията и търговията с метали - 15.5%, компании в сферата на услугите - 11.7%, банките - 11.7%. Мястото на столицата на Русия в световната класация отразява проблемите, които съществуват между московските власти и местните предприемачи. Неотдавна бизнесмени протестираха срещу поредното поскъпване на общинските площи в Москва и настояха за незабавно стартиране на приватизацията на градската собственост и преразглеждане на наемите.
В Москва за последните 6 месеца не е приватизиран нито един офис или търговско помещение, а общинските наеми всяка година се увеличават 1.5 пъти. Според представителите на градските власти годишно в Москва се отдават под наем 10 млн. кв. м нежилищни помещения общинска собственост, от които 300 хил. кв. м досега са се отдавали на цена от 10 цента/кв. м годишно. Проблемът е в тези 30 млн. кв. м, собственост на търговски дружества, които ги отдават на цени между 400 и 1000 USD/кв. м годишно, затова и повечето предприемачи искат да ползват общинските преференции за наемите, смятат от московската управа. Изход от ситуацията, в която се оказаха и градът, и предприемачите, има - по данни от независими изследвания в последно време е по-изгодно да се купуват офиси и магазини, отколкото да се наемат.
Броят на сделките за покупко-продажба през 2002 г. се е увеличил с 20% в сравнение с предишната година, а площта на продадените офиси е нараснала с 35%. От м. г. се забелязва повишение на интереса към имотите в Москва и 23% от всички придобити офиси са купени, а не наети. Опасност за бизнеса обаче има и по този път. За да увеличи бюджетните постъпления от данък сгради, от 2003 г. правителството на Москва въвежда пазарната оценка за нежилищните помещения в града. Сега за предприемачите ще стане неизгодно да купуват офиси в центъра на града и да правят там ремонти под заплахата от огромни данъци. Така след няколко години Москва обещава да се превърне в град на големите компании, а на малките, за да не се разорят от наеми и данъци, ще им се наложи да се изтеглят в градските покрайнини. Това напълно съответства на световните тенденции в подобни на Москва мегаполиси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА