Last news in Fakti

26 Май, 2022 16:37 7 179 4

Смешен брой общински жилища се продават

  • общински жилища-
  • софия-
  • продажба

От 1492 едва 28 апартамента ще бъдат предложени за продажбата

Смешен брой общински жилища се продават - 1
Снимка: БГНЕС

Столична община пусна за продажба 1492 общински жилища. От тях обаче 1464 ще бъдат предложени на наемателите, които са в тях, тъй като последните са ги обитавали над 5 години. Така на практика реално за продажба остават 28 жилища.

От близо един месец цената за покупка на общинско жилище е повишена със 70%. Така базовата стойност за монолитно общинско жилище е 1182.52 лв./кв.м, а за панелно общинско жилище - 843.42 лв/кв.м.

Близо 9800 е броят на общинските жилища в столицата към днешна дата. "Това не може да е начин за евтино придобиване на жилище", коментира Борис Бонев от "Спаси София". Той припомни, че София има готова наредба, с която силно се ограничава продажбата на общински жилища, но приемането ѝ се бави вече година и половина. "Това позволява на още и още хора да почнат да отговарят на условията за придобиване на жилището. Какъв е смисълът от наредбата, ако ще я приемем, когато всички общински жилища са продадени", попита Бонев. Управляващите му отговориха, че ще се направи преглед докъде е стигнало приемането на наредбата.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 милиционер

    20 10 Отговор
    и защо ги продават на наемателите !? нали , ако имат пари, трябва да излязат или на свободен наем, или на свободния пазар на жилища !? пак комунизъм ! ама , какво да очакваш от една даскалица !?
  • 2 Гост

    5 0 Отговор
    Честито на новите Софянци ха ха. Столичани вповече
  • 3 Гост

    9 3 Отговор
    Тези жилища не трябва да се продават.Там се настаняват хора с ниски доходи и в момента в ,който имат приличен доход трябва да се изнасят ,а на тяхно място да се нанесе някой в нужда. Но винаги да се плаща наем и без право на продажба ,замяна и темподобни схеми.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.