Last news in Fakti

28 Март, 2003 00:00 910 0

Поскъпват услугите, извършвани от Столична голяма община

  • проекти-
  • цената-
  • струва-
  • такси-
  • които-
  • съгласуване-
  • такса-
  • плащат-
  • дейности-
  • увеличаването-
  • многократно-
  • години-
  • прави-
  • издаване
На своето последно заседание столичните общински съветници промениха Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги, предоставяни от Столична община./Кое налага увеличаването на тези такси многократно, попита по време на дебатите арх. Борислав Борисов, председател на комисията по архитектура и градоустройство в СОС.
Причина за увеличаването на таксите е, че те
не са променяни 8 години,
обясни главният архитект на столицата Стоян Янев. Той поясни, че приемането на ЗУТ и редицата изменения в нормативната уредба водят до многократно увеличаване на работата на общинските експертни съвети. Всяка една градоустройствена или архитектурна процедура минава през няколко комисии и много по-тежки съгласувателни процедури, отнемащи и много повече време. За съжаление нямаме модел, който да оценява по обективен начин стойността на тази услуга, така че тя се прави по едни приблизителни показатели, допълни арх. Янев.
В приетите нови такси не се прави разлика между увеличаването на издаване на скица и на виза, което са две различни дейности. Скиците са почти ежедневно необходими на хората, докато визата се издава, когато ще се прави някаква инвестиция.
Стига се до аномалията,
че за една виза на 5-звезден хотел ще се платят само 20 лв., което е смешна сума, докато за едно малко преустройство, където инвестицията е нищожна, ще трябва също да се дадат 20 лв.20 лв. ще струва и издаването на влезли в сила общи и подробни устройствени планове (ПУП). Ако е необходимо издаването на "план-извадка" в процеса на създаване на изработване на ПУП, цената скача на 40 лв. За комплексен проект за инвестиционна политика се плаща 100 лв. За имоти извън строителните граници цената е 50 лв.
Сумите, които се плащат при разглеждане в общински експертен съвет по устройство на територията и съгласуване на архитектурни и сградноинсталационни проекти, зависят от вида сграда. При жилищните постройки се плаща 0,04 лв./кв. м., за нежилищни - 0,10 лв./кв. м. За идейни проекти - 30% от съответната такса. При разглеждането от съвета на проекти за преустройства, реконструкция и преработка сумата, която се заплаща е 50% от таксата за нови обекти. Прегласуването и преодобряването на архитектурни проекти с изтекъл срок и одобряване на екзекутиви струва 30% от съответната такса.
При разглеждане от експертния съвет на проекти на инженерната инфраструктура се плащат 30 лв. за площни обекти, 20 лв. за съгласуване на измененията и преустройствата на сградната инсталация (за всяка част) и 0,10 лв./кв. м. при съгласуване на улични проводи като водопровод, канал, топлофикация, кабели, осветление.Разрешението за водоползване и отводняване на отпадни води, битова и производствена вода е 10 лв.
Промени настъпват и в
тарифите за издаване на удостоверения
За удостоверяване идентичността на имоти по кадастрални и регулационни планове се заплаща 20 лв. Същата е цената и при издаване на документ за градоустройствения статут на имотите по ОУП и "фондова" принадлежност". Копие от ПУТ ПУП и заверка на копие от инвестиционен проект, както и заверка на съхранявана в архив на ДАГ документация е с цена 10 лева.
Становище на главния архитект за въвеждане на строежи в редовна експлоатация струва 50 лв. за жилищни и 100 лв. за нежилищни сгради.
Сумите, които се плащат във връзка с благоустройствените дейности на СО (поддържане на пътни платна, тротоари, ремонтни дейности на инфраструктури, нарушени в резултат на строителство, извишено от физически и юридически лица) са следните: до 1000 кв. м РЗП - 30% от таксата от разрешението за строеж и над 1000 кв. м РЗП - 50% от същата такса.
Драстични промени настъпиха и в
тарифите за гробищни места.Право на ползване за 15 години вече ще струва 100 лв., а за вечни времена 300 лв. Цената за ползването на място за урна за 15 години става 40 лв., а вечни времена 150 лв.
Едва ли многократно по-високите такси, които гласуваха общинските съветници, ще успеят дори и минимално да облекчат агонизиращото положение на най-голямата община в страната. Бюджетът на местния парламент няма да усети облекчение, но за сметка на това ще го усети джобът на данъкоплатеца, от когото отново ще бъдат свалени повече от една кожа.
Милена БОГДАНОВА
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА