Last news in Fakti

1 Април, 2003 00:00 473 0

111 млн. евро ще загуби България, ако не започне строежа на магистрала "Люлин"

  • дължина-
  • агенцията
България ще загуби 111, 337 млн. евро, ако до края на тази година не тръгне строителството на магистрала "Люлин". Това съобщи зам.- шефът на Изпълнителна агенция "Пътища " Ясен Ишев по време на общественото обсъждане на проекта.
Той добави, че това е сумата, отпусната от Европейския съюз по програма ИСПА за новото шосе. Ако тя не бъде усвоена, ще трябва да бъде пренасочена за други проекти или ще остане неизползвана, обясниха от агенцията.
Строителството на обходния път, с който ще се избегне преминаването на тежкотоварни камиони през столичните квартали Княжево и Владая, където трафикът е по около 15 хил. автомобила дневно, се бави заради протестите на Граждански инициативен комитет от жители на селата Мало Бучино, Голямо Бучино и Иваняне, край които ще минава трасето.Според проекта магистралата ще минава на 500 до 1000 метра от крайните регулирани парцели в двете села и няма да създава екологични проблеми на жителите им, обясниха от Агенция "Пътища".
През 2002 г. Министерството на околната среда одобри доклад за въздействието върху околната среда и даде разрешение за строежа на магистралата. В началото на годината обаче природозащитници внесоха жалба във Върховния административен съд против изграждането на обекта.
"Люлин" е част от бъдещата магистрала Видин- София -Кулата. Трасето е с дължина 19 км. и ще свързва околовръстното шосе на София с пътния възел Даскалово. Ще бъдат изградени две ленти за движение в една посока и лента за аварийно спиране, тунели с обща дължина -2 802 м. и мостове с дължина 3 667 м. Проектът е на обща стойност 149 млн. евро.
1,45 млрд. лв. ще са необходими за ремонта на второкласните пътища в страната до 2007 г., сочат сметките на агенцията. Това означава, че от държавния бюджет ще трябва да се заделят поне по 300 млн. лв. годишно за тази цел. Отпуснатите пари за 2003 г. обаче са 30 млн. лв., сравни шефът на направление "Проекти и планиране" в агенцията Тодор Тодоров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА