Last news in Fakti

23 Юни, 2022 20:12 9 229 4

Украйна променя коренно пазар на европейска държава

  • жилища-
  • цени-
  • германия-
  • пазар-
  • украйна

Германския имотен бум е към края си

Украйна променя коренно пазар на европейска държава - 1
Снимка: Shutterstock

След повече от десетилетие на бум на пазара на имоти в Германия и рязко покачване на цените, някои експерти очакват промяна на пазара на жилища. Покачващите се лихвени проценти, несигурността относно ситуацията в Украйна, скъпите строителни материали и логистичните проблеми ще доведат до края на бума, казват те.

Досега е имало ефект на привличане от хора, които са искали да купят имот бързо, преди лихвените проценти да продължат да растат. „През второто тримесечие обаче трябва да видим промени на пазара на недвижими имоти. Ясно е, че с бързия ръст на лихвените проценти все повече групи купувачи напускат пазара. Картината се променя и за големите инвеститори. Все пак искат да купуват, но на по-ниски цени предвид по-високите лихви”, казва Михаел Фойгтлендер, експерт по недвижими имоти в Германския икономически институт (IW).

Възможно е обаче цените да доведат до стагнация за по-дълъг период от време, докато пазарът се балансира отново благодарение на нарастващите доходи на домакинствата. Наемите по нови договори също е малко вероятно да се повишат. „Високите разходи за електроенергия се отразяват в допълнителни разходи и намаляват способността на хората да плащат“, добавя той.

Лихвените проценти скочиха рязко само за няколко месеца. По 10-годишните стандартни заеми те са се повишили от 0,9% до около 2,5% от декември, най-бързото увеличение от 1980 г., според базираната във Франкфурт финансова консултантска фирма FMH. FMH вярва, че тази тенденция ще продължи: „Лихвите от 4% тази година са реалистична прогноза“.

Исторически лихвените проценти все още са сравнително ниски, пише Стефан Митропулос, икономист в Landesbank Helaba, в скорошно проучване. Покачването на лихвените проценти обаче не бива да се подценява. „Значително по-високите разходи за финансиране вероятно ще намалят търсенето на жилищни имоти като цяло и ще го насочат към по-достъпни райони, съседни на големите градове“, казва анализаторът. В резултат на това ръстът на цените на жилищата би трябвало „забележимо да се забави“ през годината.

Цените на недвижимите имоти се покачват все по-бързо през последните години, въпреки редица предупреждения за евентуален "балон". През 2021 г. купувачите на апартаменти и къщи трябваше да плащат средно с 11% повече от година по-рано. Централната банка е разтревожена от тенденцията в цените на недвижимите имоти през годините. През пролетта той предупреди, че цените на имотите в германските градове са с 15-40% надценени.

Експертите на Deutsche Bank също очакват, че възходящият цикъл на жилищния пазар ще приключи и, според техните модели, най-рано през 2024 г. Повишаването на цените се увеличава, докато по-малко хора се местят в Германия по време на пандемията, а новото строителство се разраства динамично, пише експертът Йохен Мьоберт. Той очаква по-скоро „умерена корекция на цените“, отколкото рязък спад.

Несигурността вече е видима на фондовия пазар. Акциите в компании за недвижими имоти като Vonovia се понижиха, тъй като инвеститорите са критични към перспективите на индустрията с покачването на лихвените проценти. И инвеститорите на жилищни и търговски проекти също се сблъскват с пречки. С нарастването на разходите за финансиране банките стават по-малко склонни да им отпускат заеми, според аналитичната фирма Bulwiengesa.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар

    27 2 Отговор
    Украйна какво общо има с имотния балон напомпан от разюзденото ковид кредитиране? Заглавие и съдържание нищо общо, нещо обичайно за този автор.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Димов

    5 1 Отговор
    Подписах договор с еднин клиент, когато бензина беше 2,30. Днес, гледам бензинът на 3,50, а парите, за които подписахме, вече са нищо. А, тепърва имам да се разплащам за направените разходи. И дори не мога предвидливо да завиша офертите, защото няма да съм конкурентен. И другите фирми се набутват и те, но при тази неконтролируема инфлация вече не правим нормален бизнес. Преди, който вземеше поръчката взимаше печалбата, докато сега, който вземе поръчката се набутва.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.