Last news in Fakti

19 Май, 2003 00:00 562 0

Русе може да остане без поредната си историческа сграда

  • къщата-
  • музея-
  • правото-
  • обаче-
  • момента-
  • тонка-
  • наследниците-
  • намира-
  • баба тонка
Наследниците на баба Тонка Обретенова, една от емблематичните ни възрожденски революционни фигури, ще продадат дома й в Русе. Те били принудени да вземат крайното решение, тъй като къщата се руши, а те нямали пари да я възстановят и поддържат.В момента историческата постройка се оценявала от брокерите на недвижими имоти на не повече от 30 хиляди долара, вече имало желаещи да я купят. Дори къщата да бъде срината, тя се намира в центъра на Русе и хубавото й разположение привличало купувачите.
Пред години фасадата на дома на Баба Тонка била възстановена с пари по програмата "Красива България". Средства за ремонт на задните стени на къщата обаче не били отпуснати от общинарите и в момента върху тях има огромни пукнатини, които заплашвали да сринат двуетажната постройка. Експерти уведомили семейството, че по най-груби сметки, първоначалната инвестиция в ремонта на къщата щяла да излезе около 15 хиляди долара. "Ние не бихме могли да отделим такава сума, вариантът е да оставим дома да се руши, а това е безотговорно", заяви пра пра внукът на баба Тонка Ненко Балкански.
В момента експозицията от вещи, която принадлежи на музея "Баба Тонка" се намира в музея "Захари Стоянов". Преди години, наследниците получили право да преместят музея по Закона за реституцията и да упражнят правото си на собственост върху първия етаж, където се намира експозицията. Те обаче отказали и предложили на общината да запази музея в досегашното му състояние и вид, а те да ползват само втория етаж. Общинарите обаче преместили музея и заявили, че нямат пари да поддържат къщата.
След като по закон наследниците са предложили на другия съсобственик - общината, да изкупи тяхната част и той е отказал, те вече имат правото да го предлагат на трети лица. Вече имало няколко оферти, въпреки че къщата е паметник на културата и новият й собственик няма да има правото да я променя като архитектура и стил.
picture:2,20030519_2.bmp,


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА