Last news in Fakti

23 Август, 2022 14:21 3 696 3

Държава привлича 1 милион богаташи до 2026 година

  • тайланд-
  • чужденци-
  • земя-
  • собственост-
  • закон-
  • промяна-
  • инвестиции

Тайланд разрешава на чужденци да притежават земя

Държава привлича 1 милион богаташи до 2026 година - 1
Снимка: Shutterstock

Тайланд ще позволи на чужденци да притежават пълната собственост върху земята, на която да живеят. Ще има обаче определени условия. В случай, че съответният закон бъде одобрен от кабинета на министрите, от септември на чужденци ще бъде разрешено да притежават земя до 1 рай (0,16 хектара) при условие, че могат да инвестират 40 млн. бата (1,09 млн. USD) в тайландски недвижими имоти, ценни книжа или средства в период на 3 години.

ОТ десетилетия Тайланд е популярна дестинация за инвестиции, млади пенсионери и малък бизнес за чужденци. Чуждестранната собственост върху земята обаче беше ограничена.

Схемата, която ще бъде преразгледана след 5 години, има за цел да привлече над 1 милион богаташи в Тайланд до 2026 г., като по този начин попълни икономиката на страната с 1 трилион бата (27,25 млрд. USD). Правителството очаква икономиката да нарасне с 3,5% през текущата година и да достигне нивата отпреди пандемията през 2023 г.

Предложението на властите предизвика противоречива реакция сред тайландската общественост. Така председателят на Тайландската търговска камара Санан Ангуболкул казва, че правителството трябва да въведе допълнителни изисквания за чужденците, които притежават земя. „Чужденците със съответните привилегии трябва да купуват само земя и недвижими имоти от първа ръка и да ги препродават само на тайландски граждани, а покупките трябва да се правят в определени райони“, предлага той.

„Това са богати хора. Тези, които вече притежават по-голямата част от земята в страната, ще спечелят от продажбата ѝ на инвеститори и допълнително ще изострят проблема с неравенството в собствеността върху земята в Тайланд“, казва Порнпана Куайчароен, основател и координатор на Land Watch Thai.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тютюф Тютюф

    2 1 Отговор
    Най-после разбрах колко голям е рая - 0,16 хектара.
    Дали ще има място за моя милост.
  • 2 Анонимен

    4 1 Отговор
    Иначе реват за толерантност в Европа и САЩ, но в собствените си държави са фашисти от класа. Толкова за приложимостта на либерализма по света.

    Коментиран от #3

  • 3 Всъщност

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Анонимен":

    Това е точно така!
    Всички се взират като психопати да търсят кусури на европейци и североамериканци и изискват от тях до един да са светци. А това ,че в Азия, Африка и ЮА съществуват много по-ксенофобски, фашистки, нациуоналистки и антихуманни практики от всякакъв вид, няма значение явно.

    Просто едно от проявленията на двойния аршин, характерен за последните 50 години.