Last news in Fakti

5 Юни, 2003 00:00 706 0

Накратко

  • бъдат-
  • гражданското-
  • политическите-
  • върху-
  • министърът-
  • партии-
  • дълга-
  • българия-
  • закона-
  • които-
  • съобщи-
  • муудис-
  • развитие-
  • финансовата-
  • валута-
  • електроразпределителните-
  • палата-
  • промени-
  • време-
  • сметната-
  • предприятия-
  • агенция-
  • чужда-
  • приватизацията-
  • въздухоп

Почти всички министри са подали декларации за имотното си състояние
Почти всички министри са подали декларации за имотното си състояние, съобщи Дарик радио. Министърът на вътрешните Георги Петканов работи заяви, че е обеднял, откакто е на поста. Петканов обясни, че непрекъснато обеднява, защото доходите му са много по-малки. Правосъдният министър Антон Станков съобщи, че е прекратил договора на колата си за лизинг, защото установил, че за две години е изминал едва 9 километра с "Пежо"-то си. Това означава, че колата остарява без да има нужда от нея, заяви Станков.
Министърът на енергетиката Милко Ковачев отбеляза, че спестяванията му са се увеличили, защото преди това не е получавал толкова висока заплата.
Промяна в имотното състояние има военният министър Николай Свинаров, който е продал един апартамент и една адвокатска кантора.
"Това, което съм имала, продължавам да го имам" -така министърът на околната среда Долорес Арсенова обясни, че състоянието на имотите й не се променило.
Министърът на държавната администрация Димитър Калчев обяви, че е изтеглил заем, а досега не му се е налагало да взима заеми.
"Всяка година жена ми подава декларацията", каза здравният министър Божидар Финков и не отговори дали е забогатял или е обеднял.
Министърът на спорта Васил Иванов ще качи на електронния сайт на ведомството си всичките информации, с които разполага. Неговата съпруга е подала декларация за всички фирми, които са на нейно име.
Срокът за подаване на имотните декларации изтече на 31 май.


Жители на столичния квартал "Люлин" обявиха гражданско неподчинение
Гражданско неподчинение обявиха днес жителите на столичния квартал "Люлин", съобщи БНТ. Те се обявиха срещу унищожаването на зелените площи и детските площадки в междублоковите пространства от собствениците на реституираните земи. В събота те ще блокират основни улици и булеварди в квартала.
Да се забранят строежите в междублоковите пространства - за това настоява Гражданското движение "Зелена еврозона" - Люлин. Те са започнали подписка в подкрепа на идеята. До момента само в Люлин - първи микрорайон са се подписали над 3000 души. Тези дни към инициативата са се присъединили и жителите на квартал "Младост". Подкрепа получават и от живеещите в "Дружба" 4. От Гражданското движение "Зелена еврозона" очакват до края на юни подписката да бъде прикрепена от над 30 000 столичани. По този начин те ще поискат провеждането на референдум за междублоковите пространства. Днес те бяха подкрепени от независимия кандидат за кмет на София Чавдар Младенов, който е избраникът на Българската социалдемокрация.


Девет депутати от НДСВ гласуваха "въздържал се" по Закона за гражданското въздухоплаване
Девет депутати от НДСВ гласуваха "въздържал се" по Закона за гражданското въздухоплаване, внесен от техни колеги от НДСВ, предаде Инфо радио. Вотът на деветимата стана причина поправките в закона да бъдат отхвърлени. Депутатите от НДСВ, които се въздържаха, са от медийната комисия. По-рано днес в пленарна зала депутатът от Коалиция "За България" Любомир Пантелеев коментира, че отделните лобита на НДСВ ще направят "бартер" на подкрепата за медийния закон и законът за гражданското въздухоплаване. "Бартерът" пропадна, коментираха депутати от опозицията. Според тях деветимата от медийната комисия си отмъщават на Мирослав Севлиевски, който е вносител на законопроекта за гражданското въздухоплаване. Преди месец депутатът отказа да подкрепи предложените от Милена Милотинова поправки в медийния закон.


МООDY''S повиши с две степени кредитния рейтинг на България
Една от водещите международни кредитни агенции Муудис повиши държавните тавани за България за облигации в чужда валута от B1 на Ba2 и за банкови влогове в чужда валута от B2 на Ba3, съобщи Министерство на финансите. Рейтингите на правителството за облигации в чужда и местна валута също са повишени на Ba2. Перспективата за рейтингите е стабилна. Според анализа на агенцията, търговската, финансовата и институционалната интеграция на България с Европа набира скорост в съответствие с потенциала за приемането й в ЕС, което може да се реализира през 2007 г. Вероятното членство в ЕС осигурява подкрепа за запазването на растежа, който се наблюдава в България, както и за продължаването на забележителното подобрение, свързано с намаляване на тежестта на държавния дълг и неговото обслужване, което се реализира през изтеклата година.
По-точно Муудис отбелязва, че държавният дълг е намалял рязко спрямо БВП и приходите за 2002 г. и продължава да пада. Укрепването на еврото и падащите международни лихви са допринесли за голяма част от това подобрение. Едновременно с това като важни фактори се посочват и значителното икономическо развитие, ограничената нужда от държавни заеми и по-активното управление на дълга. Според Муудис ефектът върху тежестта на обслужването на държавния дълг също е бил впечатляващ. Обслужването на дълга, което практически е било постоянна величина спрямо държавните приходи от 1999-2001, се е понижило с 1/3 през 2002. Освен това валутния резерв се е увеличил с над 1 млрд.щ.дол. от края на 2001 г. Муудис вярват, че благоприятният цикъл, в който България е навлязла, може да бъде продължен, ако правителството запази намаляването на бюджетния дефицит. Междувременно намаляват рисковете от изменения във валутните курсове и международните лихви в резултат на правителствената политика на управление на дълга, която се фокусира върху намаляване на дела на дълга в щатски долари, увеличаване на процента на инструментите с фиксирана лихва и удължаване на дюрацията. Една по-бърза реформа - такава, която се концентрира не само върху приватизацията, но и върху преструктурирането на институциите, оказващи влияние върху публичните финанси и инвестиционния климат, ще подкрепи средносрочните перспективи за растеж на страната, считат от кредитната агенция.


Приватизацията на електроразпределителните предприятия няма да се отрази на цената на тока
Предстоящата приватизация на електроразпределителните предприятия няма да се отрази на цената на тока. Това заяви министърът на енергетиката Милко Ковачев, цитиран от Инфо радио. Цените ще бъдат единни за цялата страна и ще отговарят на възможностите на хората, добави той. До края на юни ще бъдат готови тръжните книжа за приватизацията на електроразпределителните предприятия.


Финансирането на политическите партии ще се обсъжда утре в столицата
Финансовите сметки на политическите партии да се проверяват всяка година от независим одитор или лицензиран счетоводител, а партийните ковчежници да представят до 1 юли публичен отчет за финансовата дейност на партиите в Сметната палата - това са част от проектопредложенията за промени в Закона за политическите партии, които ще се обсъждат утре на кръгла маса в столицата. Организатори са Американската агенция за международно развитие, Сметната палата и неправителствената организация за борба с корупцията "Коалиция 2000".
Тези предложения ще бъдат направени по линия на проекта на Американската агенция за международно развитие "Инициатива Отворено управление". Целта е по време на разговорите да се посочат основните проблеми, свързани с финансирането и контрола върху политическите партии у нас, както и да се обсъдят възможностите за промени в българското законодателство. По време на обсъждането ще бъдат представени и конкретни механизми за финансиране и контрол от европейското законодателство.
Проектът предвижда и работа с неправителствените организации и бизнес асоциации.По време на дискусиите утре ще бъдат обсъдени и конкретни предложения за промени в законодателството - например политическите партии да губят правото си на държавна субсидия, ако не спазят срока за отчета на финансовата си дейност. Има и изискване отчетите да бъдат публикувани в Държавен вестник.
Предлага се още политическите партии да бъдат предавани на прокуратурата, ако в публичната декларация до Сметната палата се съдържат подвеждащи данни, както и да бъде санкционирана самата партия и нейния лидер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА