Last news in Fakti

30 Ноември, 2022 15:21 14 916 4

Държава променя начина на облагане на жилищата

  • албания-
  • жилища-
  • данък

Албания ще коригира данъчната основа на базата, на която се определя дължимия данък

Държава променя начина на облагане на жилищата - 1
Снимка: Shutterstock

Министерството на икономиката и финансите на Албания обяви намерението си да преразгледа методологията за изчисляване на данъка върху жилищните имоти. Длъжностните лица са започнали работа по нов проект за промени в данъчното законодателство, който се очаква да бъде готов през 2023 г.

Новият проект не е насочен към промяна на данъчната ставка, която е 0,05% от стойността на актива, а към преразглеждане на данъчната основа, използвана за изчисляване на дължимата сума (цената на апартамент, вила или друг обект на недвижими имоти).

Понастоящем за определяне на данъчната основа по правило се използват средните фискални референтни цени на квадратен метър, определени в Приложение 1 към Резолюция № 132 „Относно методологията за определяне на данъчната облагаема стойност на недвижимите имоти“. В приложението към посочената наредба средните референтни цени за продажба и покупка на сгради, използвани за жилищни цели, са определени по градове, а за Тирана цените са разпределени в 32 кадастрални района.

Целта на служителите е да организират данъчното облагане, като използват пазарната стойност на активите. Промените в базата за изчисляване на данъка имат за цел да приведат нивото на данъчно облагане в съответствие с текущите цени, които често са много различни от средните. Така например, значителни разлики се наблюдават при първокласните нови сгради в много райони на столицата Тирана.

Според Доклада за финансова стабилност на Централната банка на Албания (Bankës së Shqipërisë) цените на апартаментите в цялата страна в периода от януари до юни 2022 г. са се увеличили с 28,4% спрямо предходния шестмесечен период и с 39% спрямо същия период на миналата година. В същото време капиталът бележи ръст от 28,5% спрямо предходния период и 40% спрямо миналата година.

Предполага се, че след преразглеждането на законодателството данните от най-новите договори за продажба, регистрирани от Агенцията по държавен кадастър (Agjencinë Shtetërore të Kadastrës; ASHK) и други подходящи източници ще бъдат използвани за определяне на цената на жилищата. Чрез промени в законодателството властите планират да проведат обществени консултации и да почерпят от опита на други страни.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ъъъ

    9 1 Отговор
    прощавайте,май сам се телепортирал в друга страна ...
    днес това е трета или четвърта новина от Албания ...
    пропускам ли нещо (или ми убягва намека какъвто и да е той)

    Коментиран от #2

  • 2 Стефко Резич

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "ъъъ":

    Прав сте, тук не сте Сев. Македония та да се пускат вътрешни новини
  • 3 албанче

    7 0 Отговор
    Почнаха да им затягат гайките на приятелите албанци. Да видим кога ще започнат да се усещат че ги клатят. Може и никога, както българите :-)
  • 4 Другият един

    11 0 Отговор
    Казвам ти дъще Сещай се снахо Явно ни чака голямо повишение на данък сгради Иначе голям дерт ще ни хване за албанските данъци Ха сега гледайте сеир след колко време актуалната новина ще се отнася и за българите