Last news in Fakti

6 Юни, 2003 00:00 4 387 0

Трето банково дело завършва с оправдателни присъди

  • делото-
  • тсбанк-
  • тодоров-
  • гибински-
  • златев-
  • смрекар-
  • кредити-
  • николов-
  • банката-
  • тримата-
  • долара-
  • година-
  • прокуратурата-
  • банкери-
  • директори-
  • кредитите-
  • защото-
  • служба-
  • дискъвъри-
  • време-
  • описи-
  • съдът-
  • вещите-
  • срещу-
  • октомври-
  • фирми-
  • марки-
  • стефан-
  • николай-
  • л
Софийски районен съд оправда миналата седмица тримата банкери, бивши шефове на ТСБанк. Изпълнителните директори Любомир Гибински, Николай Златев и Стефан Тодоров бяха обвинени, че са отпускали неправомерно кредити през 1995-96 година.Гибински, Златев и Тодоров са дали кредити на 6 фирми за близо 20 млн. долара, 17 млн. германски марки и 12 млрд. лева, както и за замяна в дълг по кредит за над 30 млн. долара между фирмите "Дискавъри" и "Либела".
Следственото дело за ТСБанк бе образувано на 31 юли 1997 година, а обвинителният акт бе внесен в съда в края на октомври 2001 г. Ход на делото в съда бе даден през пролетта на миналата година. Събраните материали по това дело набъбнаха до 48 тома.
Хроника на делото
Обвинението в началото твърдеше, че Гибински, Златев и Тодоров са ощетили банката с 4 млрд. стари лева.
Следственото дело за фалита на ТСБанк, което бе на отчет при главния прокурор Никола Филчев, приключи с мнение за съд на тримата бивши изпълнителни директори на банката, както и на Вйекослав Смрекар. Специализираната следствена служба изпрати делото в Софийска градска прокуратура. Гибински, Златев и Тодоров трябваше да отговарят за престъпление по служба, представляващо особено тежък случай, за раздадени необезпечени кредити за над 4 млрд. стари лева. Вйекослав Смрекар бе обвинен за съставяне и използването на фалшив документ като длъжностно лице. Делото бе образувано на 31 юли 1997 г. от Главна прокуратура. През ноември същата година бяха арестувани Любомир Гибински и Николай Златев. В края на февруари 1998 г. тогавашният главен прокурор Иван Татарчев разпореди да бъдат арестувани и бившият изпълнителен директор Стефан Тодоров, както и бившият шеф на ФК "Славия" Стоян Николов и Вйекослав Смрекар. Причина за задържането им бе теглен кредит за над 40 млн.долара и 6 млн. дойче марки с фалшиви документи.
Първоначално данните сочеха, че Николов е изтеглил парите посредством два договора за поемане на дългове на "Дискъвъри 93" към ТСБанк. Николов и Смрекар са съдружници в "Дискъвъри 93".
В началото на годината делото бе внесено в прокуратурата с мнение за съд само за тримата банкери за престъпление по служба. Обвинението за присвояване в големи размери отпада, защото не бяха събрани досатъчно доказателства. Николов и Смрекар бяха оневинени.
През март градският прокурор Нестор Несторов върна делото за доразследване с указания да се търси наказателна отговорност и от Николов и Смрекар. Обвинението срещу Николов отпадна, защото той нямал отношение към документите по договорните отношения между фирмите "Либела" и "Дискъвъри 93".
ТСБанк бе обявена в несъстоятелност на 23 октомври 1996 г. В началото на 1996 г. се появяват първите симптоми за ликвидна криза на ТСБанк. В същото време фирми, в които имат участие изпълнителните директори на банката, работят на печалба.
Разследването установило, че кредитите са отпуснати на икономически свързани лица. По-късно съдът пуска на свобода четиримата обвиняеми срещу гаранции - Гибински и Златев - от 30 млн. стари лева, а Тодоров и Смрекар - от 20 млн. лв.
Един по един
обвинените по това дело банкери стават „невинни"
За източването на ТСБанк се разследваха и бившите изпълнителни директори Емил Кюлев и Йордан Пейчев за отпуснати кредити за над 3 млн.щатски долара за периода февруари 1992 г.- март 1994 г. Делото бе прекратено през април 1998 г, защото кредитите били обезпечени.
Досъдебното производство по делото "ТСБанк" бе образувано на 31 юли 1997 г. Обвинителният акт срещу шефовете на банката - Любомир Гибински, Николай Златев и Стефан Тодоров бе внесен в съда на 30 октомври 2001 година. През март 2002 г. Състав на софийския районен съд с председател Мирослава Тодорова дава ход на делото за "източването" на Търговска и спестовна банка АД известна като ТеЕсБанк/. Тримата подсъдими са обвинени по чл. 282, ал. 3 от Наказателния кодекс за длъжностно присвояване. Според прокуратурата тримата общо отпуснали 8 невърнати кредита за над 54 млн щатски долъра., близо 23 млн. германски марки и 1 203 000 лв. "Облажилите" се фирми са "Компакт" ООД , "ТС Лизинг" АД , "Дискавъри-93" ООД, "Либела" ООД , "Арси Бизнес Груп" ООД, "Ровотел" ЕООД, "Черноморска технологична групировка" АД. В този случай законът предвижда от 3 до 10 г. лишаване от свобода. Според обвинителния акт кредитите са били раздадени в периода 1995 -1996 г.. ТСБанк бе поставена под особен надзор през септември 1996 г. Към сегашния момент капиталовият й недостиг надхвърля около 30 млн. долара по тогавашния курс. На 10 април 1997 г. СГС обявява банката в несъстоятелност.
По време на делото по искане на защитата на тримата банкери бе извършена тройна съдебно-банкова счетоводн-икономическа експертиза. Документацията по инкриминираните кредити е била предоставена от следствието, но се оказа, че вещите лица са ревизирали документацията, без да ходят на място в ТСБанк. За някои кредити е имало описи от експертите по кредитирането, но е имало и такива без описи. Не стана ясно дали тези описи са правени към момента на предоставянето им на следствието или при отпускането на самите кредити. В съдебната зала защитата установи и дребни наглед технически грешки допуснати от вещите лица направени по време на тройната счетоводна екпертиза, които доведоха до констатация, че някой от кредитите не са били усвоени. Въпреки всичко адвокатите приеха заключението на вещите лица. Това направи и съдът.
След последното заседание на съда, преди прочитането на присъдите, в кулоарите на СРС адвокат Янчо Трончев заяви, че подходът на прокуратурата към банковите дела у нас е тотално сбъркан, защото се съди избирателно. "Банката е раздала да речем 5000 кредита, 3000 от тях са така наречените "лоши кредити", а само за 8 от тях има актове", обясни становището си Трончев. Другият риторичен въпрос, зададен от защитниците, бе защо никой досега не е подведен под отговорност за фалита на някоя банка. "За това и никой грамотен човек в държавата вече не се учудва на оправдателните присъди". Сбъркана е обвинителната теза и вече се опровергава и тази за кредитните милионери в България, заяви другият адвокат Александър Новков.
Делото "ТСБанк" е третото банкерско дело през последните няколко месеца, което завършва с оправдателни присъди на подсъдимите. Софийски районен съд призна за невинни девет подсъдими по процесите на ТБ "Славяни" и " Минералбанк".
Съдът намали гаранциите на Гибински, Златев и Тодоров от 30 000 лв. на 10 000 лв. Най-вероятно присъдата ще бъде протестирана от прокуратурата в законовия 30-дневен срок.
picture:2,20030606_3.bmp, Красимира ПАСТИРОВА


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА