Last news in Fakti

28 Септември, 2022 14:26 4 492 4

Фатална грешка при ремонта на покриви

  • покрив-
  • ремонт-
  • сграда-
  • мълния

Гръмоотводните инсталации се отстраняват

Фатална грешка при ремонта на покриви - 1
Снимка: БГНЕС

В София над 80% от сградите са без мълниезащита, особено старите блокове и кооперации. Те са имали такава при строежа, но масово при ремонта на покривите им в последните години инсталациите са отстранявани. "Ако една мълния падне върху покрива на вашия блок и вие се къпете в банята, вероятността да бъдете поразени е много голяма. Но хората това не го знаят", казва инж. Христомир Иванов, експерт по мълниезащита, цитиран от БНР. Мълнията избира пътя си по линия на най-ниското съпротивление. Затова и по думите му гръмоотводът на съседа няма как да пази нас.

Има действаща наредба за мълниезащита, която много ясно указва как се проектира гръмоотводна инсталация и какъв е периметърът на нейната защита. Инж. Иванов апелира онези, които искат да вземат превантивни мерки, да се обърнат към специалисти.

Уредбата за мълниезащита е задължителна и контролирана при новото строителство и въвеждането на сградите в експлоатация, посочи Христомир Иванов.

18-19 000 са били падналите мълнии над България и Южна Румъния по време на бурята вчера, като две трети от тях са в страната, съобщи в предаването "Преди всички" Христо Христов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фон дер Лайн

    9 8 Отговор
    Не се къпете за да не ви удари мълния!
  • 2 Ако покрива е с изолация!

    9 3 Отговор
    Не се притеснявайте, ще ви удари през прозореца! Ако сте в банята, зазидайте прозореца, и се къпете докато гърми! А ако сте пич и улуците са пластмасови, къпете се на улука докато гърми и дръжте телефона колкото може по-близо! Ще си спестите доста неприятности ако уцелите джакпота да ви навести светкавицата!
  • 3 Баш майстора

    8 0 Отговор
    Някакво ръждясало желязо ще ми се пречка тука айде де. Тъй става, като се правят покриви от четвъртоотделенници.
  • 4 да де

    15 1 Отговор
    Ремонтите на покриви се извършват от цитани които работят на ниски цени, но "забравят" да поставят отново мълниезащитата като връщат желязото на вторични суровини и избиват част от парите за по-ниската цена.