Last news in Fakti

10 Юни, 2003 00:00 7 100 0

Бившето китайско посолство става бизнес-клуб

  • къщата-
  • сградата-
  • попов
, Депозирали сме искане в Института за паметниците на културата за реставрацията на бившата сграда на китайското посолство, която възнамеряваме да направим бизнесклуб. Това каза Георги Попов, шеф на фирма "Драфт", която от две години е собственик на имота.
Той отрече информацията на Съюза на архитектите, че на мястото на сградата на "Цар Освободител" № 18 ще бъде вдигната 18-етажен бизнесцентър.
Искането за реставрацията е внесено в института миналата седмица. Направили сме всичко необходимо -ексепртиза, планове, и се надяваме до месец и половина да получим разрешение за обновяването на къщата, каза Попов и добави, че инвестицията ще е 2 млн. евро.
Възможно било след това проектът да се развие и в двора на сградата да бъде построено още нещо.
От три места ме притискат да продам имота и това е причината за слуховете, че ще бъде съборена, коментира Попов.
Къщата е построена през 1906 г. по поръчка на софийския кмет от края на ХІХ век Димитър Яблански. Проектът е на австрийският архитект Фридрих Грюнангер, който е автор и на североизточното крило на Княжеския дворец, Семинарията, къщата на Самарджиев - днес резиденция на турското посолство, Централната минерална баня и други. След 1944 г. къщата на Яблански е национализирана и до 90-те в нея се помещава посолството на Китай. От тогава сградата е препродавана няколко пъти.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА