Last news in Fakti

5 Октомври, 2022 15:51 2 623 0

Община получи два парцела

  • бяла-
  • решение-
  • правителство-
  • парцели

Те ще бъдат използвани за инвестиционната инициатива „Разширение, реконструкция и модернизация на рибарско пристанище „Чайка“ в Бяла

Община получи два парцела - 1
Снимка: БГНЕС

Правителството реши да се учреди безвъзмездно право на строеж върху два поземлени имота - публична държавна собственост за пристанище и друг вид естествен ресурс за превантивна защита. Терените са с площ от 32 573 кв. ми 16 435 кв. м.

Инвестиционната инициатива на община Бяла е за „Разширение, реконструкция и модернизация на рибарско пристанище „Чайка“, град Бяла“ и свързаните с него укрепване на свлачище и брегоукрепване. Дейностите ще се извършат в два етапа.

В района има регистрирано рибарско пристанище и изградено брегоукрепително съоръжение /буна/. Най-големият разчетен кораб, който ще застава е с ширина 2.5 m и дължина 10 m. Основополагащо за акваторията на пристанището е ситуационното разполагане на дамбата и буните. Заложено е съществуващата буна да се удължи със 150 m и да се изгради нова с дължина 210 т.

Проектният капацитет на пристанището е променлива величина, тъй като зависи от размера на плавателните съдове. На този етап е приет капацитет 264 (двеста шестдесет и четири) места, който обаче може да бъде променян.

Съгласно чл. 112е от Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България (ЗМПВВППРБ) може да бъде учредено безвъзмездно право на строеж в полза на община за разширение на рибарско пристанище по чл. 107 от ЗМПВВППРБ, както и свързаните с тях брегозащитни съоръжения за предпазване от вредно въздействие на водите, като изградените в резултат на учреденото право на строеж обекти са публична общинска собственост, която не може да бъде променяна в частна, и предназначението им не може да бъде променяно.

С решение на Общински съвет в град Бяла, обектът е определен за приоритетен и стратегически за развитието на общината и същият е обявен за общински обект от първостепенно значение, изграждането на който е с цел трайното задоволяване на обществените потребности.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА