Last news in Fakti

13 Юни, 2003 00:00 1 098 0

Новият устройствен план на София - по-висок стандарт на живот

  • проект-
  • предварителния-
  • окончателния-
  • територии-
  • новия-
  • според-
  • граници-
  • строителните-
  • устройствен-
  • софия-
  • предвижда-
  • опорния-
  • смесени-
  • правила-
  • основните-
  • предвижданията-
  • трябва-
  • изготвяне-
  • прилагане-
  • предварителния проект-
  • окончателния проект-
  • опорния п
По-красива, по-модерна и по-достъпна за трудно подвижните хора столица. Това са някои от основните цели на новият общ устройствен план (ОУП) на София.Проектозаконът е готов и се разглежда от общинските съветници. За неговото влизане в сила трябва да се произнесе и Народното събрание.В изготвянето на плана, което продължи близо пет години взеха участие над 300 специалисти. Изпълнението на проектно-проучвателните дейности беше извършено в три основни фази: предварителни проучвания, предварителен проект и окончателен проект. Последната фаза се състои от три основни етапа.Първият включва систематизиране, оценка и отразяване на забележките, препоръките и предложенията по предварителния проект, направени от рецензентите, структурите на Столична община, обществените обсъждания, независимите експерти.
Вторият етап от окончателния проект презентира предвижданията на предварителния проект, допълнителни проучвания. Тук влиза разработването на
програма за спешни действия
и водещи специализирани програми за прилагане на ОУП. На този етап бяха доуточнени и допълнени предвижданията на предварителния проект в няколко аспекта:
- прецизиране на строителните граници на гр. София и сравнителен анализ на предвижданията на действащия ОУП, предварителния проект на новия ОУП и на окончателния му вид;
- съобразяване и отразяване на препоръките от доклада за ОВОС на предварителния проект;
- прецизиране на границите на устройствените зони, техните режими за устройство и параметри за застрояване;
- доразвиване на разделите "Усвояване и използване на подземните пространства", "Опазване от природни бедствия и аварии", "Пространствена композиция и макроестетически проблеми";
-изготвяне на програма за спешни действия до 2006 г. и на етапен план-програма до 2012 г.;
- изготвяне на пет пилотни специализирани програми за прилагане на ОУП - "Изграждане на технопарк София-1", "Създаване на тематичен парк "Полето"", "Обновяване на част от централното градско ядро", "Обновяване на подрайон Иленден-Запад" и "Изграждане на канализационна система в южните градски територии".
Третият етап от Окончателния проект включва изготвяне на проектозакон за одобрение на ОУП и проект за правила и нормативи за прилагане на новия устройствен план на София. В тази фаза трябва да бъдат изготвени и финалните документи за прецизирането на проекта.
Различията в строителните граници
между предварителния и окончателния проект на ОУП са в няколко посоки. Според опорният план (съществуващото положение) строителните граници възлизат на 19 082 ха. В предварителния проект те са 21 518 ха, а според окончателния - 20 955 ха. Данните сочат, че се намалява площта в строителни граници спрямо предварителния проект с 520 ха. Причините за това са, че до 2020 г., което е хоризонта на новия ОУП, не се предвижда сериозно нарастване на населението на столицата. От строителните граници има извадени територии от запад и изток, както и на север в района на кв. "Бенконски".В отделните устройствени зони също се наблюдават различия. Според опорния план система "Обитаване" разполага с площи в размер на 7115 ха, като тук влизат 165 ха вилни зони. В предварителния проект площите са увеличени до 8745 ха, а в окончателния тяхната стойност е 8650 ха.
Друга съществена промяна засяга централните територии. Те стават смесени територии като включват в себе си централни и смесени устройствен територии.
picture:1,20030613_121.tif, Кметът Софиянски трябва да внесе проекта за ОУП и законапроектът за прилагането му в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, който от своя страна да го внесе в парламентаВ окончателния проект са прецизирани нивата и съдържанието на обслужващите центрове в града. В опорния план те са заемали 1540 ха, като от тях 250 ха са били за многофункционални зони. Според предварителния проект на новия ОУП тези територии се увеличават до 2640 ха. В окончателният проект определената територия е 3039 ха. Увеличението от близо два пъти спрямо опорния план означава достигнат по-висок стандарт на обществено обслужване.
Промените в частта "Производствени територии" са направени около основните входно-изходни градски булеварди. Целта е оформянето на въпросните територии и създаване на обслужващи центрове около тях. Извършено е частично преобразуване от производствени в смесени функционални устройствени зони. Последните са формулирани по нов начин, съобразен с изискванията на Наредба №5.
Една от основните надежди на столичани е, че с приемането на ОУП ще се реши в голяма степен проблемът със задръстванията по софийските улици и паркирането. В окончателния проект на ОУП са прецизирани всички кръстовища като е показан съответния тип. Посочени са и габаритите съобразени с натоварванията. Улиците от I-ви клас са проектирани задължително с локални платна за обслужване на прилежащите територии.
Промени настъпват и при жп транспортът. Предвижда се да бъде закрита гарата при летище "София". Предвижда се нова жп гара в кв. "Дружба", където с помощта на метро ще се осъществява връзка към летището.
Корекциите на ОУП в окончателната му фаза са продиктувани от факта, че при изработването на подробния устройствен план на територията на столицата, указанията за начина на устройствено зониране се издават от дирекция "Архитектура и градоустройство" на база временни правила и нормативи, приети от правителството. В предварителния проект на ОУП обаче е имало значителни противоречия с тези правила.
Милена БОГДАНОВА
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА