16 Юни, 2003 00:00 1 487 0

Чуждестранни фирми търсят офиси в центъра на София

  • наемите-
  • центъра-
  • адрес-
  • големи-
  • складове-
  • предлагане-
  • които-
  • софия-
  • магазини-
  • площи-
  • варират-
  • жилища-
  • булеварди-
  • наемат-
  • явлена-
  • интерес-
  • търсенето-
  • основните-
  • адрес търсенето-
  • наемат офисни площи
Засилен интерес към наемането на магазини и големи офис площи в центъра на София има в момента, коментираха брокери от "Явлена" и "Адрес". Няколко международни компании търсят да наемат офисни площи от 2000 до 4000 кв. м в центъра, но предлагане няма, съобщи Стефан Данаилов от "Адрес". В същото време има голямо предлагане на луксозни бизнес центрове, но с малка офисна площ, за които няма търсене, допълни той. Според Мариам Караденизова от "Явлена" в бизнес центрове се настаняват предимно представителства на чужди фирми, които намират в тях подходящи условия за работа - паркинг, охрана, банково обслужване, лоби-бар, обща поддръжка на сградата. Качествата на самите сгради са от съществено значение - структурно окабеляване, климатизация, вентилация. Наемната цена варира от 7 до 16 евро на кв. м. В момента успешно се наемат офисни площи с цени от 5 до 8 евро на кв. м, които обаче не са в централните части на София, а в покрайнините.
При наемите на търговските обекти продължава тенденцията към засилено търсене на магазини в София, казаха брокерите от "Явлена" и "Адрес". Търсенето е главно в центъра, на оживени места в кварталите, по основните булеварди, спирките и пазарите. Най-високи са наемите по основните търговски улици "Граф Игнатиев", "Витоша", "Алабин", "Солунска", "Пиротска". Цените варират от 50 до 90 евро на кв. м в зависимост в коя част на търговската улица са разположени магазините, като на "Витоша" достигат и до 100 евро. Интерес към наемане на магазини по тези улици проявяват големи компании, но техните изисквания са за не по-малко от 250 кв. м площ, а такова предлагане липсва, каза Данаилов. Офертите за магазините на централните булеварди "Патриарх Евтимий", "Васил Левски", "Стамболийски" в търговските си части също предизвикват интерес, като наемите варират от 20 до 25 евро на кв. м. За по-отдалечените от центъра булеварди наемите са между 8 и 10 евро на кв. м. Запазва се тенденцията към спад в интереса към малки квартални магазини, с изключение на транспортните възли с голям човекопоток.
Недостигът на складове и производствени площи, който се наблюдаваше преди 4 - 5 години, вече е преодолян, смята Караденизова. Интересът е основно към наемането на нови складови бази, докато в същото време се предлагат предимно стари приватизирани обекти, каза Емилия Кацарова от "Адрес". Търсенето е към складове по изходните пътни артерии като "Ботевградско шосе", булевардите "Европа" и "Симеоновско шосе". Основните изисквания от наемателите към такъв тип оферти са: достъп на TIR, голям двор с възможност за паркиране, охрана, добра вътрешна височина (в общия случай над 4 м). В повечето случаи е необходимо складът да е разположен на кота 0 или рампа. Освен това се предпочитат помещения, които освен за склад може да се използват и като шоурумове. Желателно е да има и офис. За производствените помещения е задължително да бъдат с трифазен ток и с възможност за отопление. Наемните цени на новите складове са 3 евро на кв. м без ДДС, а на старите складове - до 2 евро на кв. м.
При жилищните имоти се наблюдава тенденция на все по-голямо предлагане на качествени жилища. Наемната цена зависи от вида и състоянието на имота, както и местонахождението му. Наемите на апартаментите в централната градска част се движат от 2 до 6 долара на кв. м. В смятаните за престижни квартали "Оборище", "Лозенец", "Иван Вазов", "Изток", където се предлагат големи, луксозно ремонтирани и обзаведени жилища, наемите достигат до 8 долара на кв. м. Най-скъпо е в Докторската градина, където чужденци наемат големи апартаменти с над 3 стаи. Наемите там започват от 1000 евро за 120 кв. м и могат до достигнат до 1800 евро месечно, каза Вяра Апостолова от "Адрес". Търсенето на вили и къщи в кварталите Драгалевци, Симеоново, Бояна се поддържа от чужденци, дипломати и служители в големи български и чужди фирми. Търсят се както обзаведени, така и необзаведени къщи, като и в двата случая вградената кухня е задължителна.
Отдаването на жилища на хотелски начала в центъра на София е другата очертаваща се тенденция при жилищните наеми, каза Апостолова. Цените варират от 20 до 45 евро на вечер.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА