Last news in Fakti

19 Юни, 2003 00:00 941 0

Проект на Световната банка стана заложник заради имот

  • бургас-
  • сградата-
  • сграда-
  • библиотеката-
  • администрация-
  • година-
  • банка-
  • съвет-
  • данъчната-
  • дирекция-
  • данъчна-
  • клона-
  • които-
  • милиона-
  • според-
  • града-
  • салон-
  • централната-
  • предоставена-
  • приходите-
  • трябва-
  • велчев-
  • бъдат-
  • агенция-
  • обект-
  • министерския-
  • министър-
  • да
Министърът на финансите Милен Велчев и Валентин Церовски, министър на регионалното развитие и благоустройството, се очаква да внесат в четвъртък за разглеждане в Министерския съвет доклад за предоставяне на бившия клон на БНБ в Бургас на Националната агенция по приходите (НАП). , Сградата, която е обект на спораСградата е необходима за старта на пилотния проект в морския град на новосъздадената, но все още нефункционираща мегаагенция. Проектът по обединяването на данъчната администрация и служителите на Националния осигурителен институт (НОИ) трябва да започне от 1 юли 2003 година, но скандалът около сградата, който набира скорост, е на път да отложи началото.
Закритият вече клон на БНБ в Бургас от доста години е обект на скандали в морския град. Този път за нея
спорят общината и агенцията за приходите
Николай Попов - директор на Главна данъчна дирекция и изпълнителен директор на агенцията, пристигна в Бургас в началото на седмицата, за да настоява пред областната управа сградата на БНБ да бъде предоставена на данъчните. Решението, взето в края на 2002 година от управителния съвет на БНБ за закриването на клона в Бургас, предизвика остри реакции от страна на местната управа, компании и организации. Протестът на гражданите ескалира дотам, че на улицата излязоха дори съветници от общинския съвет. Предполагаше се, че след като направи преди това скъп ремонт на сградата, БНБ ще я продаде на чужда банка. Спрягаше се името на гръцкия банкер Лацис. Еуфорията стихна, когато от централната банка обещаха да дарят сградата за ползване от местната регионална библиотека.
Така имотът беше безвъзмездно придобит от държавата, а с Решение 882 на Министерския съвет от 29 декември 2002 година беше обявен за публична държавна собственост и предоставен за безвъзмездно управление на община Бургас. Правото да се разпорежда с актива е дадено на областния управител Иван Витанов, който пък е съгласен да даде сградата на данъчните, а за библиотеката да бъде измислен компромисен вариант.
Пред "Дневник" Иван Витанов заяви, че действително е по-сполучливо в сградата, ремонтирана преди година от БНБ, да се настани данъчната приемна, тъй като сградата била проектирана с гишета за такава цел. Финансовият министър
Милен Велчев лично се е ангажирал да даде икономисаните средства
в размер на около 600 хиляди лева за ремонт на друга сграда от 700 квадратни метра в центъра на града, в която да бъде настанена библиотеката. Според главния данъчен директор Николай Попов няма по-подходяща сграда за обслужването за 60-те хиляди фирми, регистрирани в града, а с библиотеката може да се направи компромис. Още повече че за прустрояването на самата сграда ще бъдат необходими допълнително срества, с които общинарите със сигурност не разполагат. Сградата на трезора била най-удобна за преструктурираната данъчна дирекция, тъй като има касови салони за работа с клиенти и отлични условия за охрана.
В доклада, който Церовски и Велчев ще изнесат пред кабинета, се казва, че конструктивното и архитектурното разпределение на административната сграда, която се ползва от Териториалната данъчна дирекция в Бургас, не позволява обособяването на паричен салон. В документа се набляга и на факта, че
сградата не е проектирана за библиотечна дейност
а ако тя бъде предоставена на НАП, не се налага преустройство и основни ремонти. Там има изграден салон за обслужване на гражданите и подходящо структурно окабеляване. Трябва да се припомни и фактът, че реконструкцията на клона на БНБ в Бургас беше обект на безпощадна критика от страна Сметната палата за начина, по който са разходвани парите на централната банка. В периода от 1993 до 1997 година в ремонта са налети милиони швейцарски франкове. Според доклада на палатата изборът на "Налдон" АД за главен изпълнител и неупражнявания от централната банка инвеститорски контрол върху предприемача - "Монтажи" АД, стават основа за поредицата от неизгодни договори и анекси към тях.
Новата агенция в Бургас се планираше да бъде разположена в 13-етажна сграда, в която се помещава Териториална данъчна дирекция-Бургас, в съседство със спорната сграда на БНБ. Тя обаче не е удобна за изграждането на паричен салон, в който да се обслужват данъкоплатците, тъй като приземните й етажи не са собственост на данъчните. Това означава, че трябва да плащаме наем на частните фирми или пък да направим салон на високите етажи, което е неудобно и ще затрудни гражданите, обясняват от НАП.
Сагата на общинската библиотека
Само преди година местният парламент обяви на търг и продаде за 1.7 милиона лева на частния Бургаски свободен университет недостроената сграда на библиотеката. Тогава той прежали книжния и архивния фонд, пръснат на десетки места в града в неподходящи за целта помещения, на една от най-големите библиотеки в страната. "Ако някой мисли, че архитектурата представлява просто съвкупност от някакви си форми, много греши. Особено за сгради, които имат абсолютно точна функционална схема и изисквания. Неоумявам как така някой е решил, че библиотеката може да се превърне в друг тип сграда. Това е невъзможно. Както и че всяка друга сграда може да представлява библиотека. Просто е недопустимо. Аз не знам в какво състояние сега са 700-те хиляди книги, с които разполага Бургаската библиотека, но знам, че неподходящото им съхраняване може да е унищожило огромна част от тях", коментира архитект Антоанета Хаджипетрова.
"Ние предлагаме на общината парите, които ще дадем за покупката на този терен, да бъдат целево използвани за уреждане на библиотеката на друго място, например да се препроектира сградата на бившето Немско училище. Но щом влязат в бюджета, тези средства ще отидат приоритетно за заплати на учители и лекари", прогнозира ректорът на учебното заведение професор Петко Чобанов.
Кметът Йоан Костадинов вече е изпратил писма до министър-председателя Симеон Сакскобургготски, министъра на държавната администрация Димитър Калчев и председателя на комисията по култура към Народното събрание Стефан Данаилов. В него се казва, че той е силно обезпокоен и настоява за съдействие. Според слуховете в Министерския съвет единственият член на кабинета, който има нещо против сградата да бъде предоставена на НАП, е именно Калчев.
Декларация в защита на библиотеката гласуваха и общинските съветници. В него се набляга на факта, че сградата е предоставена на библиотеката като компенсация за закриването на клона на централната банка в Бургас. Междувременно в сряда Милен Велчев и директорът на Световната банка подписаха споразумението за заем в размер на 31.9 милиона евро за реформата в приходната администрация на България.
Общата стойност на проекта възлиза на 63 милиона долара
като 28.85 милиона долара от тях са осигурени от българското правителство. Заемът за реформата в приходната администрация е предназначен най-вече за институционалното изграждане на Националната агенция по приходите, чието създаване трябва да започне с пилотния проект по реформирането на данъчната администрация в Бургас.
Териториалната данъчна дирекция в Бургас беше избрана за провеждането на пилотния проект, тъй като в града са представени всички структури на данъчната администрация - териториална и регионална дирекции, данъчни подразделения и данъчни бюра, както и териториално поделение на НОИ. Той ще се проведе в рамките на една календарна година, като след приключването му по този модел ще бъдат реформирани и останалите териториални данъчни дирекции в страната. След приключването на този процес ще започне тяхното интегриране с функциите по събиране на осигурителни вноски в НАП.
Целта на проекта е системата на приходната администрация да стане по-прозрачна и ефективна, което пък ще доведе до спестяване на време и пари за данъкоплатците. От друга страна, очакваното повишаване на приходите след пълното изграждане на агенцията ще даде възможност на правителството да намали данъчната и осигурителната тежест. Проектът има за цел и да намали корупцията чрез прилагането на еднакви стандарти за данъкоплатците и създаване на ясни правила и процедури за спазване на задълженията при плащане на данъците. Според експертите на банката икономическата полза от прилагането на проекта ще надвиши един милиард евро. Въпреки това публична тайна е че международните финансови институции не обичат скандалите. В този случай не е ясно как точно ще реагират те на създалата се ситуация с клона на БНБ в Бургас и перспективата стартът да бъде отложен заради липсата на подходящ сграден фонд. В този случай всичко е в ръцете на правителството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА