Last news in Fakti

20 Юни, 2003 00:00 1 767 0

Екзотичните и многослойните паркети са по-трайни

  • много-
  • паркет-
  • които-
  • дървото-
  • дървесина-
  • паркети-
  • дърво-
  • среда-
  • паркетите-
  • основата-
  • горния-
  • паркетът-
  • материал-
  • продукта-
  • няколко-
  • движение-
  • паркета-
  • африканска-
  • видове-
  • екзотичните-
  • висока-
  • екзотични-
  • доскоро-
  • голяма-
  • горния слой-
  • африканска дървесина
У нас доскоро се продаваха най-вече три типа - от бук, ясен и дъб. Паркетите от екзотични видове африканска дървесина, които доскоро бяха непознати на българския пазар., Някои от екзотичните паркети имат висока устойчивостна атмосферни влияния и са подходящи за полагане на открити местаИнтересното при тях е, че цветовата гама е много по-широка. У нас доскоро се продаваха най-вече три типа - от бук, ясен и дъб. Паркетите от африканска дървесина са в най-различни нюанси - от най-светлите тонове до най-тъмните. Друго положително тяхно качество са
по-добрите физико-механични свойства
Те превъзхождат в много отношения и най-качествените паркети от дъб. Подът с африкански паркет прилича повече на мебел.
Особеното на екзотичните паркети са и по-големите им размери. Те са правени по западни стандарти за пазарите в богатите европейски страни, САЩ и Канада. Дължините са от 0,60 до 1,20 м. Дебелините са 15 и 19 мм. По-особените габаритни размери изискват и по-специален монтаж на паркета. Той трябва да бъде прикрепен по по-особен начин към пода. Важното е да се избегнат напреженията, които могат да възникнат в отделните парчета, заради тяхната по-голяма дължина.
На нашия пазар могат да се закупят екзотични паркети от ироко, мербо, дусе, формозия, тик, олим (което се смята за най-твърдото дърво с най-добри показатели на съсъхване и набъбване), ятоба, майду и разновидностите на махагона. Сокупира и лапачо са два много интересни дървесни вида.
Паркетите от африканска дървесина са изключително трайни и са нещо ново и интересно. Вярно е, че те са по-скъпи и са за хора с по-големи финансови възможности. Привържениците на дървото бързо ще оценят предимствата на тези изделия. Не бива да забравяме, че има настилки от мрамор или гранитогрес, които са много по-скъпи.
По-евтини са
фабрично лакираните трислойни паркети с ценна дървесина
4 или 5 мм от екзотични африкански и азиатски видове. Останалите два слоя са от шперплат или по-евтино дърво. Лакирането в заводски условия спестява на клиента много време и средства. От друга страна качеството на лаковото покритие, направено в заводски условия е несравнимо по-високо. Трудно е то да се постигне с лакиране на място. Фабрично нанесените лакове са няколко слоя и са изпечени.
Много хора мислят, че слоят на ценната дървесина е тънък и след няколко цикления на паркета ще "свърши". Дебелината му е достатъчна за 10-12 цикления, което гарантира трайност от няколко десетки години. На практика паркетът е вечен. Не бива да забравяме, че фабричното лаково покритие има много голяма трайност.
Паркетите са като мебелите и трябва да се поддържат - да се циклят и да се лакират. На пазара вече има достатъчно препарати за поддръжка и лакове на водещи западни фирми, които запазват дълго време дървото в добро състояние.
Естествените материали са на практика вечни, но искат и грижи.
Многослойният паркет не се изкривява
Дървото е жив материал, чувствителен към промени в околната среда, в частност вариации във влажността и съответно се адаптира към промените в нея. Ако парче дърво се постави в много влажна среда, то ще започне да поглъща част от влагата. Оставено в суха среда, то ще започне да отдава част от тази влага. В началото на изсушаването дървото губи част от съдържащата се във влакната вода, без да се деформира. След тази първа фаза водата се изпарява, влакната се стесняват и теглото им намалява. На макро-ниво, това води до промяна в размерите и формата и се нарича "движение на дървото". Тези движения създават проблеми след поставянето на паркета поради по-висока влага в основата или във въздуха.
picture:1,20030620_201.jpg, В повечето случаи екзотичните дървесни видове се използват за направата на оригинални фигурални паркетиВ края на 20-ти век високите технологии намират решение на този проблем. Професор Джулиелмо Джордано, един от световните авторитети по технологии на дървото, през 1983 г. създава нов тип "паркет", като продуктът е патентован като паркет "Listone Giordano". Това е революционно откритие, чрез което се получават ламели с голяма дължина, които са достатъчно устойчиви на деформации и влияние на околната среда.
Горният слой на продукта обикновено е от благородна дървесина с дебелина 5 мм, подбран от еднороден изходен материал със съответното сечение (аксиално или тангенциално). Върху повърхността на горния слой са нанесени машинно 8 слоя високоустойчив лак, който съхранява красотата на естественото дърво дълги години и го предпазва от външни въздействия. Долният пласт - основата се състои от 5 или 7 слоя масивен материал (най-често топола или бреза) с кръстосано ориентирани влакна на дървото, слепени помежду си. При движение на горния слой в едно направление, поради перпендикулярно ориентираните влакна на основата, тя се движи в противоположно направление и дава максимална стабилност на продукта. В основата, напречно на ламелата и осигуряват нейната гъвкавост и надлъжно движение на горния слой. Позволява
паркетът да се самонагажда към основата
даже ако има значителни отклонения от равнинността. От четирите страни паркетът е обработен като за клиновидна сглобка с диамантен нож. Постигната е точност до 1 микрометър, което осигурява перфектна равнинност на повърхността след полагането.
Специфичното фенолово лепило за слепване на слоевете осигурява висока устойчивост на продукта на външни влияния. Структурата му позволява да бъде лепен и върху основи с подово отопление.
Днес продуктът с марка "Listone Giordano" се произвежда в повечето големи италиански фабрики за паркет под различни имена и заема все по-голям дял от производството и потреблението на паркет. За 2001 г. производството на многослоен паркет в Италия възлиза на около 3 млн. кв. м от общо 5,3 млн. кв. м.Васил ТАШЕВСКИ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА