Last news in Fakti

20 Юни, 2003 00:00 363 0

Жк „Изток" - място за баровци

  • много-
  • изток-
  • долара-
  • комплекса-
  • жилища-
  • апартаменти-
  • старите-
  • обаче-
  • между-
  • които-
  • сгради
Жк "Изток" се намира в източната половина на София. На североизток от него е бул. "Цариградско шосе" и жк "Гео Милев". На югоизток от комплекса са разположени бул. "Г. М. Димитров" и жк "Мусагеница"., В квартала продължават да се строят много нови сградиНа югозапад жк "Изток" граничи с жк "Дианабад", на запад с жк "Изгрев". Между тези два комплекса и жк "Изток" се простира бул. "Драган Цанков". На северозапад от жк "Изток" се намира източният край на Борисовата градина.
Жк "Изток" е един от столичните комплекси
с най-много зеленина
Той е с доста запазена околна среда, въпреки че не е далеч от центъра на столицата и край него минават едни от най-оживените транспортни артерии. В кварталите, които се намират в непосредствена близост до булевард "Цариградско шосе" въздухът е много замърсен, а шумът на моменти е непоносим. Причината е, че в тази зона на комплекса блоковете са разположени доста близо до булеварда, по който движението е почти денонощно.
Най-голямото богатство на живеещите в жк "Изток" е многото зеленина. Тя вече е толкова избуяла, че не се виждат сградите сред нея. Няма да бъде пресилено да се каже, че комплексът е като застроен парк. За неповторимата му атмосфера и тишина допринася и наличието на много еднофамилни къщи с озеленени дворове.
Инфраструктура
Основните пътни магистрали, по които са маршрутите на градския транспорт са изкърпени и нямат много дупки и неравности. Част от вътрешнокварталните улици и тротоарите обаче са разбити и имат дупки.
Транспорт
От и за комплекса се пътува с трамвай 2, автобуси 76, 84, 204, 213, 280, 305, 306, 313, 404, 413, 604 и тролейбуси 1, 4, 5, 5А, 11.
За разлика от центъра
жилищата са в много добро състояние
Преобладават малките тухлени, кооперации и еднофамилните къщи. По-големите сгради са високи железобетонни блокове, които обаче са в идеално състояние, за разлика от своите "събратя" на други места из София. В източните зони на комплекса има и стари панелни блокове.picture:2,20030620_401.jpg, Жилищата в старите тухленикооперации се радват на голямо търсенеБолшинството от жилищните сгради в жк "Изток" са в много добро състояние. Показателен за това е фактът, че търсенето тук далеч надвишава предлагането. Напоследък много клиенти започнаха да рискуват и да купуват жилища "на зелено". Според брокери над 80 на сто от апартаментите, в започнатите да се строят жилищни сгради вече са изкупени. Предлагането на стари жилища обаче е по-голямо, търсенето също. Все още хората предпочитат старите тухлени апартаменти с нормално разпределение на жилищната площи и наличие на централно топлозахранване. Големият плюс на старите имоти е, че се плаща такава площ, на каквато ще се живее, а не и стрехите, стълбищата и тротоарите.
Конюнктура
Условно комплексът може да бъде разделен на две части. Едната - между Борисовата градина и центъра на КАТ е по-предпочитаната. Разликата в цените на имотите между двете зони е 10-15 процента.
В средата на януари средната офертна цена на едностайните жилища в комплекса е била 17 010 долара. В последната седмица на юни тя е много по-висока - 22 320 долара. Основната причина е обезценяването на щатските пари.
За периода цените на двустайните апартаменти също бележат увеличение - от 26 050 на 28 700 долара, а нарастването на средните офертни цени на тристайните апартаменти е от 43 270 на 44 200 долара.
На пазара на наемите се забелязва по-голяма стабилност. В средата на януари гарсониерите са се предлагали за наемане средно за по 113 долара, а в края на юни - за 110. При двустайните има нарастване от 269 на 278 долара, а при тристайните - от 298 на 389 долара.
picture:2,20030620_402.jpg, Васил ТАШЕВСКИ
[email protected]


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА