24 Юни, 2003 00:00 651 0

Фирма на "Мултигруп" сключи шест договора с "Електроразпределение"-София

  • енергетиката-
  • петров-
  • вчера-
  • марица-
  • поръчки-
  • изток-
  • марица изток
6 договора с "Елкабел-ко" е сключило миналата година софийското "Електроразпределение". Това са 10,2% от всички договори на предприятието. "Елкабел-ко" е фирма на "Мултигруп". Данните са от проверка на инспектората към енергийния министър в 17 по-крупни предприятия от бранша. Тя започна след медийни публикации, че определени фирми получават най-големите поръчки в енергетиката.
Столичното електроразпределие пък на два пъти се е споразумявало с "Телефонна и телеграфна техника". С тях предприятието е договорило 5,7% от контрактите.
Делът на договорите на ТЕЦ "Марица-изток 2" с "Енергоремонт" е 18,6% от всички поръчки. 27-те споразумения на централата с "Енергоремонт" са на стойност 5 600 000 лв.
2110 процедури по Закона за обществените поръчки са обявени в енергетиката през миналата година. 71% от процедурите са били открити, 9% - ограничени. За останалите 20% е водено пряко договаряне, отчетоха вчера от Министерството на енергетиката. Според него няма доказателства за предпочитания към определени изпълнители при поръчките.
Проектите за модернизация на ТЕЦ "Марица-изток 2", на абонатните станции и преносната мрежа на топлофикациите в София и Перник ще обсъжда министърът на енергетиката Милко Ковачев с представители на Европейската банка за възстановяване и развитие. Вчера той замина за Лондон. Ще се дискутират и възможностите за изграждане на втори междусистемен електропровод с Гърция и на нова мощност в ТЕЦ "Марица-изток 1". В програмата на министъра е включена и среща с донорите в Международен фонд "Козлодуй".
"Подкрепа" се обяви против приетата от правителството енергийна стратегия и готви протестен митинг в София. Това заяви вчера председателят на синдикалната организация на енергетиците в Русе Пламен Петров. От 17 часа на 26 юни за тридесет минути ще бъдат блокирани двете платна на столичния булевард "Сливница".
Според Петров при приватизацията на ЕРП-тата се готвят съкращения на 30-50% от работещите в тях. "Нужни са купувачи с пари, които да модернизират остарелите мощности в енергетика. Прецедент е държавата да иска да продаде над 49 до 67% от дружествата, така не се прави никъде в Европа", заключи Петров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА