27 Юни, 2003 00:00 6 284 1

Летния дворец в Пекин - последно убежище на китайските феодали

  • дворец-
  • китай-
  • летния-
  • императрицата-
  • управлява-
  • владетелката-
  • пекин-
  • дърво-
  • трябва-
  • поднебесната-
  • години-
  • империя-
  • управлението-
  • китайската-
  • хиляди-
  • отдава-
  • селяни-
  • единствено-
  • залата-
  • долара-
  • дракон-
  • които-
  • императрица-
  • император-
  • френски-
  • императори-
  • л
Градините на рая - така са наричали летния дворец на китайските императори, разположен недалеч от столицата на Поднебесната империя., Над изкуствените реки и езерца има много богато украсени мостовеВ средата на 19-ти век той стават убежище на Цу Чи - вдовицата на владетеля, наричана от поданиците й "жената-дракон". Глад и война покосяват народа, но тя тъне в разкош и охолство. Години преди това през 1860 г. нейният приказен свят рухва. Китайският императорски летен дворец е в пламъци. Френски и английски войски щурмуват столицата на Китай - Пекин. В покрайнините на града част от колониалната армия не воюва с китайците, а опустошава перлата на династията.
Френски войници разграбват
статуи от нефрит, бродерии и коприна, перли с размера на сливи. След време "на помощ" им идват и британците и подпалват 200 зали от тиково дърво, мрамор и злато. "Трудно можете да си представите красотата и великолепието на местата, които опожарихме - пише войник, участвал в "подвизите" на агло-френския експедиционен корпус в Китай. Сърцето ни се късаше, когато ги опожарявахме."На 20 км от пожарищата е разбито друго сърце. В кралската резиденция в Пекин, известна още като Забранения град, скърби Цу Чи - 26-годишната наложница (любовница) на императора, майката на неговия единствен син. За нея летният дворец олицетворява света и е единствената награда за самотния й живот на наложница в императорския двор. Но сега европейците са разрушили райската й градина - нейният извор на радост. Съдбата и донася още едно разочарование - умира императорът. Легендата говори, че той се е починал от срам, не можейки да гледа как изгаря граденото с векове от неговите прадеди.
Невръстният син на жената-дракон наследява трона, но според законите до пълнолетието му трябва да управлява неговата майка. Веднъж получила властта, Цу Чи никога не се отказва от нея. Тя се издига от дворцова робиня до императрица на многомилионната държава и възражда от пепелта любимия си дворец.На 19-години синът й, вече станал император, умира. Самотната императрица определя невръстния си племенник за негов наследник, но управлява вместо него. Принцовете-съперници се опитват да я отстранят и да поставят на китайския трон мъж. Побеждавайки заговорниците и традицията, Цу Чи завзема короната. За първи път в хилядолетната си история Поднебесната империя се управлява от жена. Императрицата просто краде това, което не успява да получи с хитрост. През 1884 г. тя присвоява от хазната съкровище на стойност 50 млн. долара, отделено за построяване на нова флота. Владетелката има други намерения за парите - да възкреси рая от своята младост.
От ХІІ в. китайските императори са се стремили да създадат в летния си дворец съвършено място за възраждане на духа -
градината на бистрите вълни
Летният дворец е построен с каторжния труд на 150 хил. китайски селяни. С пот на челото те изкопават езеро с дължина 9 км и оформят ландшафта, докъдето поглед стига. След това изпълват мястото с копия на свещени храмове. Селяните насипват с пръст планина с височина 60 м и на върха й построяват пищни зали от тиково дърво, бронз и злато. Оттук древните императори гледали в низините към сътворения по тяхна воля модел на империята им, събран на територия от само 20 кв. км.
В сърцето на новия летен дворец Цу Чи построява най-големия открит театър в Китай. Два пъти седмично актьори и музиканти оживяват триетажната сцена с народни танци, истории за митични битки между доброто и злото.Нито една от драмите, поставени в театъра на летния дворец, не може да се сравни с историята на самата Цу Чи, която поема ролята на върховна богиня в качеството си на китайската императрица-дракон. Тя превръща управлението на Китай в игра на измислици и се отдава на най-екстравагантния начин на живот, който светът някога е виждал.През 1888 г. господарката на Поднебесната империя се установява в летния дворец завинаги. Целият комплекс включва 3 хил. помещения. Възраждането му връща Цу Чи в младостта. Макар и над 50-годишна, тя тича из хълма в центъра му, надсмивайки се на свитата си, която с мъка я следва.
Императрицата не жали средства
за изрисувани коридори и дворове от рядко дърво. В крайна сметка прахосва една седма от бюджета на Китай за един свят - мечта, съграден единствено за нея. Най-скъпото съоръжение в двореца е кулата за аромати в чест на Буда. В името на благоденствието в нея се разнасят по 15 аромати на ден. Само за златния й покрив са изхарчени над 1 млн. долара.
Оттегляйки се в това пищно обиталище, императрицата се доближава до будизма, но мотивите й са политически, а не религиозни. Традиционните вярвания на дедите й не допускат жени до управлението. Будизмът отговаря на амбициите й. Цу Чи отдава малко значение на религиозния принцип за умереност.
Единствено могъщите имат достъп до позлатения свят на императрицата-вдовица. Но дори и те трябва да разчитат на късмета си. При уточняване датите на визитите китайската владетелка прави нумерологични проверки. След това представлението може да започне. Зад стените на летния дворец няма прости срещи. Всеки повод се превръща във велика опера. Молещите за аудиенция първо трябва да минат покрай голяма статуя на чудовище, за което се смята че ги проверява и поглъща нелоялните. На специални постаменти с формата на дракон горят благовония, които изпълват залата с ухание на сандалово дърво.
Преди да поздравят императора, посетителите трябва да паднат на колене и да ударят глава в пода в ритуал, наречен поклон до земята. Ролята на император играе племенникът на Цу Чи. Според някои гласът на момчето напомнял бръмчене на комар. От детството си той юридически няма власт, но след навършване на 18 години традицията повелява да поеме сам управлението на Китай от трона в залата, оцветен в императорско жълто. Седнал на драконовия трон, крехкият император е заобиколен от стотици фигури на дракони, традиционен символ на върховната власт в Поднебесната империя. Всичко това е само реквизит. Всъщност лелята Цу Чи дърпа конците и управлява зад кулисите, като съветва, коригира и дори говори от името на момчето.
Обсебена от властта и опиянена от лукса, в който живее, императрицата не управлява добре страната. Стотици хиляди селяни в провинцията умират от глад. Из Пекин се носи слух как по селата хората дават децата на съседите си, за да не ги гледат как умират от глад.
Лошите новини рядко нарушават уединението
на владетелката, а когато това става тя не им отдава особено внимание. Цу Чи е заета с прикриване на дворцовите разходи, които достигат сумата от 20 млн. долара годишно.
Парите за една от нейните пищни трапези са достатъчни да изхранят 50 селяни в продължение на цял месец. Императрицата държи на обяд и вечеря да се сервират по 128 отделни блюда. От тях тя яде само любимите си ястия - патешки крачета, супа от перки на акула, морски охлюви. Прислугата запазва недокоснати ястия, докато из тях плъзнат червеи. Слугите на Цу Чи са хиляди. Всички до един са в плен на нейните прищевки. Разказват, че заповядала да бият до смърт с камшици бръснар, който отразял два косъма от косата й. В градината на култивираната хармония слугите й плуват под водата и закачват риби на въдицата й. Често вместо риби те окачват бижута.
В края на деня камериерките къпят владетелката и я слагат да спи в традиционно легло, иззидано от тухли и ароматизирано с розови листа. Една от прислужниците спи в стаята, а отвън пазят шестима евнуси. Всяка сутрин я будят, за да пробва нови дрехи. Гардеробът й включва 20 хил. тоалета.
През 1899 г. Цу Чи нарежда да се построи паметник във формата на монументален мраморен кораб в знак на благодарност към спонсорите, помогнали й да събере пари за построяване на флота. Същите тези пари, която присвоява, за да възстанови летния дворец.
Година по-късно, възползвайки се от ксенофобските настроения в страната,
владетелката заповядва чужденците да бъдат избити
Убити са хиляди европейци и техните китайски съюзници. В Пекин в продължение на 55 дни чуждестранните посолства са обсадени. На 14 август американски, френски, английски и японски войски щурмуват китайската столица. Летният дворец отново е опустошен. Огънят го поглъща още веднъж.
Три години след това палатът е отново обект на възхищение. За празненствата по случай 70-ия си рожден ден Цу Чи за втори път възстановява двореца. Залата, използвана всяка година единствено в този ден, прелива от подаръци. Най-луксозният е първото електрическо осветление в Китай.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ирена

    0 0 Отговор
    Много интересно е написана статията! Браво на автора!