Last news in Fakti

2 Юли, 2003 00:00 600 0

Семинар за облика на София ще бъде проведен в Градската галерия

  • софия-
  • василева-
  • бъдат-
  • които
Архитектът Лило Попов и Лъчезар Бояджиев - художник и изкуствовед, ще водят открит дебат за визуалната идентичност на София, а концептуалистът Кирил Прашков и директорът на маркетинга на "Каменица" Димитър Стойчев ще дебатират по темата "Реклама и градска среда"., За бъдещето на София трябва да се помисли днесДвете дискусии са част от семинара "Виждате ли София", който се организира в четвъртък в Софийската градска художествена галерия. "Идеята е да се говори на висок глас за облика на София, защото според нас облик няма или ако има той е много разпокъсан, неединен или е в процес на трансформация", каза изкуствоведът Мария Василева. Искаме да обединим усилията на художниците, които се занимават с визуална култура, но не участват пряко в оформлението на градската среда, с архитекти, дизайнери, производители на реклами, добави тя. Идеята на организаторите е да се сблъскат различни мнения и позиции - художници-практици да разговарят с теоретици. "На практика теоретиците работят затворено в техните институти, академии и университети, художниците си правят тяхното изкуство, а връзка между едните и другите няма", смята Василева.
Семинарът е част от двугодишния проект "Визуален семинар", който включва и програма за гостуващи стипендианти. Първите одобрени кандидати са Лъчезар Бояджиев и Мила Минева - културолог. В рамките на шест месеца те ще работят върху свои проекти за градската среда, които ще бъдат представени пред софийска публика. Предвижда се на есенното издание на семинара да бъдат поканени кандидат-кметове на София, които да изложат своите становища за облика на столицата. "От тях не очакваме да дават финансови отчети за това как няма пари да се построи някоя нова сграда, а концептуалната им представа за града", обясни Мария Василева. За да стане по-лесна дискусията ще посочваме определени места в София - като мястото на мавзолея или пространството между Централна баня и Лъвов мост, каза Василева.
Очаква се да бъдат дискутирани и всекидневните столични проблеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА