Last news in Fakti

2 Юли, 2003 00:00 769 0

Накратко

  • рейтинг-
  • електроразпределителните-
  • дружества-
  • страната-
  • енергетиката-
  • петрол-
  • българия-
  • според-
  • кредитния-
  • радио-
  • очаква-
  • трябва-
  • митев-
  • ангел-
  • приватизация-
  • заяви-
  • съобщи-
  • защото-
  • горива-
  • бензиностанция-
  • агенция-
  • кредитен-
  • агенцията-
  • рейтинга-
  • повиши-
  • ми

"Петрол" инвестира 1,5 милиона лева в нова бензиностанция
На 1 юли известни политици, бизнесмени, журналисти и артисти празнуваха за първи път "July evening" в центъра на София. Поводът бе откриването на новата бензиностанция на "Петрол" АД, изградена според най-високите стандарти в света. Елитни гости и рокери пяха култовата "July morning" на Юрая Хийп на самата бензиностанция, която се намира на бул. "Данаил Николаев", под моста "Чавдар", съобщиха от "Петрол".
Най-големият дистрибутор на горива на дребно в България инвестира 1,5 млн. лв. в модерното съоръжение, в което са разкрити 21 работни места. Комплексът работи денонощно като заплащането на закупените стоки и горива може да се извърши с кредитни карти "Транскарт". В бензиностанцията е инсталирано и едно от най-модерните комуникационни съоръжения - КИОСК терминал. Чрез него притежателите на кредитни карти "Транскарт" могат да ползват Интернет и да плащат стоки и услуги, включително сметки за мобилен телефон.
Комплексът е оборудван с колонки за безоловни бензини и дизелово гориво, както и за пропан-бутан. Съоръженията позволяват едновременно зареждане на осем автомобила. Резервоарите за съхранение на горива са с обща вместимост 130 000 литра и са оборудвани със система за точно отчитане на количеството гориво. Достъпни са множество безплатни услуги, като помпане на гуми, почистване на стъкла, проверка нивото на масло и антифриз и др. На разположение на клиентите е и кафене-тераса "Перфект".
Събитието мина под мотото "Три в едно", защото откриването на обекта беше съчетано с първата премиера на книга в бензиностанция - "Разкази на едно софийско копеле" на известния писател и сценарист Валентин Пламенов, издадена с помощта на "Петрол" АД. А празнуването на"July evening" беше посветено на тези, които създадоха "July morning".


Японската Агенция за кредитен рейтинг повиши в "инвестиционен" рейтинга на България
Японската Агенция за кредитен рейтинг повиши в "инвестиционен" рейтинга на страната ни. Това съобщи министърът на финансите Милен Велчев, цитиран от Дарик радио. Това е третото поредно повишаване на кредитния рейтинг на страната ни за последния месец.
В края на месец май "Стандарт енд Пуърс" повиши рейтинга на страната ни с една степен, а в началото на юни "Муудис" прибавиха две степени към кредитния рейтинг.
Японската агенция увеличи кредитния рейтинг на България в чужда валута от ББ+ с положителна перспектива на БББ- със стабилна перспектива. Мотивите на агенцията са напредващите политически, икономически и бюджетни реформи в страната. Анализаторите очакват и устойчив икономически растеж. От друга страна рейтингите са ограничени от факта, че структурните реформи са все още на етап развитие и от все още високото ниво на безработицата в страната.
Сегашното повишение на кредитния рейтинг е деветото поред от началото на мандата на правителството. Според Красимир Катев инвестиционният рейтинг ще даде достъп на България до японските пазари, но в средносрочен план не се предвижда емитирането на нови облигации.


Енергетиците ще протестират утре пред Министерство на енергетиката
Федерация "Енергетика" към КТ"Подкрепа" ще организират утре двудневен протестен митинг на енергетиците пред сградата на Министерство на енергетиката, съобщи радио НЕТ. Те ще протестират срещу приватизацията на електроразпределителните дружества, защото в стратегията не се предвиждат никакви задължения от страна на купувача към работещите в дружествата. Мирослав Митовски от Федерация Енергетика заяви, че новите цени не тока са непосилни за българските граждани и се очаква отказ от услугите на електроразпределителните дружества. В община Габрово до този момент около 11 хиляди души нямат електричество по домовете си до този момент.


До края на годината се очаква да приключи продажбата на електроразпределителните дружества
Министерството на енергетиката очаква до края на юли парламентът и Агенцията по приватизация да се произнесат за сделката за електроразпределителните дружества. Това каза в Плевен заместник-министърът на енергетиката Ангел Митев, цитиран от Дарик радио.
В града той представи приватизационната стратегия на министерството.
Процесът на приватизация в енергийния сектор е в напреднала фаза и до края на годината трябва да бъдат сключени сделки с кандидат-купувачи на електроразпределителните дружества, обявени за раздържавяване, съобщи заместник-министър Ангел Митев.
Тази седмица Народното събрание трябва да одобри приватизационната стратегия, а до края на юли със становище трябва да излезе и Агенцията по приватизация, допълни още Ангел Митев. Той не спомена конкретни имена на компании, проявили интерес към електроразпределителните дружества, но заяви, че има сериозни намерения от потенциални кандидати. Критериите по отношение на тях, заложени в стратегията на Министерството на енергетиката, са четири: обем на продажбите, размер на собствения капитал, процент на участие на либерализирания пазар и кредитен рейтинг.


Възстановяването на българския храм в Одрин "Св. Св. Константин и Елена" все още не е започнало
Илия Луков коментира в предаването "Преди новините"по радио НЕТ случая с възстановяването на българската църква в Одрин "Св. Св. Константин и Елена", като заяви, че материалът за започването на ремонта е събран. Задача на институциите е да продължат да се занимават с укрепването на храма. Според Караангелова, председател на инициативния комитет "Камбана", проблемът в придвижването на материалите за ремонта на църквата се корени в самото Министерство на културата и това на външните работи, чиито действия са мудни, тъй като те са изпълнителите на едно съглашение на най-високо ниво между България и Турция. Съглашението е в сила от две години, а от четири месеца дървеният материал и железните конструкции не могат да бъдат транспортирани, защото са изисквани високи суми. Според Караангелова при една проверка тези суми се оказват нереални.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА