Last news in Fakti

18 Август, 2023 13:21 4 089 32

ТОП 5 на най-важните фактори при избор на жилище в София

  • bulgarian properties-
  • жилища-
  • софия-
  • фактори-
  • покупка

Купувачите отдават приоритет на комбинацията от природна красота, удобство и модерен живот

ТОП 5 на най-важните фактори при избор на жилище в София - 1
Снимка: М. Богданова ©

Пазарът на недвижими имоти в София бележи стабилен ръст през последните години. Много хора и семейства инвестират в имоти в столицата за собствено ползване или инвестиция. BULGARIAN PROPERTIES е на пазара вече 20 години и нашите наблюдения показват, че когато става въпрос за избор на идеалния имот в София, има няколко ключови характеристики, които винаги са особено предпочитани от купувачите.

1. Гледка към Витоша

Една от най-търсените характеристики, които купувачите търсят при избора на имот в София, е спиращата дъха гледка към Витоша. Тази обичана от всички столичани планина, разположена южно от града, осигурява зашеметяващ фон на градския пейзаж. Очарованието да се събудиш с гледката на заснежени върхове или да се насладиш на златистите нюанси на залеза зад Витоша е наистина завладяващо. Имотите, които предлагат безпрепятствена гледка към това природно чудо, често са с по-висока цена на пазара. Купувачите са привлечени от спокойствието и красотата, които предоставя гледката към Витоша, което я прави основен приоритет за мнозина.

2. Близост до парк

Зелените площи и парковете играят важна роля в градския живот в София. Близостта до парк е важен фактор за купувачите, които търсят имот, предлагащ баланс между градския живот и естествената среда. Паркове като Борисова градина и Южен парк предлагат на жителите на столицата възможност да избягат от шума и суетата на градския живот, осигурявайки пространства за релаксация, упражнения и социални контакти. Очарованието да имаш наблизо парк за разходки, пикници и развлечения на открито прави тази характеристика изключително желана за потенциалните купувачи.

3. Близост до метростанция

Системата на обществения транспорт в София, включително метрото, играе решаваща роля за осигуряване на ефективна свързаност в града. Имотите, разположени в близост до метростанции, са особено търсени от купувачите, които ценят удобството и достъпността. Лесният достъп до метрото позволява на жителите да се придвижват бързо из града, като избягват задръстванията и пестят време в ежедневните си пътувания. Близостта до метростанция повишава цялостната привлекателност на имота и често води до по-висока стойност при последваща продажба.

4. Паркомясто или гараж

В град, в който паркирането е истинско предизвикателство, наличието на собствено паркомясто или гараж е важен фактор при продажба на имот. Купувачите, които притежават автомобили, отдават предпочитание на имоти, които предлагат сигурни възможности за паркиране. Независимо дали става въпрос за определено място за паркиране в сградата или за частен гараж, тази характеристика осигурява удобство и спокойствие. Освен това имотите с достатъчно места за паркиране задоволяват нуждите както на обитателите, така и на техните гости, което го прави съществено съображение за много купувачи.

5. Ново строителство

Предимствата на имотите ново строителство е неоспоримо за много купувачи в София. Модерните удобства, енергийно ефективните характеристики и съвременните елементи на дизайна са ключови фактори, които привличат хората към новопостроените жилища. Имотите ново строителство често са оборудвани с най-новите технологии и удобства, като осигуряват комфортна и стилна среда за живот. Купувачите ценят възможността да персонализират някои аспекти на имота и увереността за по-малко грижи по поддръжката, които обикновено съпътстват жилищата в по-старите сгради.

В заключение, когато става въпрос за избор на имот в София, купувачите отдават приоритет на комбинацията от природна красота, удобство и модерен живот. Гледката към Витоша, близостта до парк и метростанция, наличието на паркомясто или гараж, както и комфорта на имотите ново строителство са сред основните характеристики, които привличат вниманието на потенциалните купувачи.

Тъй като пазарът на недвижими имоти в София продължава да се развива, тези характеристики вероятно ще останат ключови и в бъдеще за хората и семействата, които търсят своя идеален дом в столицата.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Умирам от смях

    35 20 Отговор
    най-важния фактор за избор на жилище в София е да не е в София. Най-добре да е в Пловдив ако не и по-далеч.
  • 2 МирО

    43 6 Отговор
    Основния фактор май нарочно е изпуснат,
    а той е ЦЕНАТА.
  • 3 То па една Витоша

    32 12 Отговор
    идете във Враца ако искате гледка на планина
  • 4 Гладен брокер

    27 8 Отговор
    Те селяците го купят и после разберат,че е без канализация те за гледка игараж ми приказват.
  • 5 Сила

    27 12 Отговор
    Лесен и бърз достъп до наркотици... Люлин, Надежда, Обеля
  • 6 Иван

    33 11 Отговор
    Ива спад на сделките. Не им вярвайте! Балонът започва да издиша.
  • 7 гроздето

    20 25 Отговор
    е кисело, някой да е чул за ново бентли или ролс-ройс на цената на дачия или ролекс на цената на касио?
    или бачкаш и си продуктивен или не. Не може да виждаш себе си като продавач консултант в местния маркет и да викаш ми на мен ми е ок там, след 17:00 не мисля за нищо а аз денонощно да стоя над компа за да ти усигоря работа и да чакаш топ апартаменти да станат на цената на нивата на баба ти у Каспичан 😂🤦🏼‍♂️

    Коментиран от #8

  • 8 Най-търсен

    7 6 Отговор

    До коментар #7 от "гроздето":

    е четиристайннььия на Вуй
  • 9 Никой

    23 8 Отговор
    Поръчкова статия. Спрямо миналата година брокерските къщи отчитат спад на продажбите на имоти по региони. В София също има спад ,ама вие си пишете ,пари трябват , нали ?
  • 10 умен

    6 10 Отговор
    аз само парк нямам, но пък и за какво ми е като си имам вила. Само ако и паднат цените, както предрича Кочо от сума ти време, ще взема и едно апартаментче на морето и съмвсем няма да ми трябва парк.

    Коментиран от #11, #14, #15, #31

  • 11 Иван

    11 8 Отговор

    До коментар #10 от "умен":

    Те от 20г. предричат и края на света,ама...
  • 12 Коко

    30 3 Отговор
    Точно пък новото строителство за мен е напълно изключващ критерий. Няма по-големи боклуци от новите сгради. Старата тухла строена през Соц-а илу преди това е незаменима. Имам апартаменти в София строени през 1939 (идеален център), 1971, 2009 и 2020. Това от 2020 е най-големият боклук от всички и сериозно обмислям да го продам и да купя по-старо. А ми го продадоха уж като супер луксозно строителство. Да ама не. Майстори-абсолютни некадърници. Всички стени криви. Тухлите Винербергер са като хартия. Чува се когато съседите правят секс или се карат. Строителите са пълни мошеници, не им се доверявайте изобщо.

    Коментиран от #13, #23

  • 13 спаска малката ламя

    20 3 Отговор

    До коментар #12 от "Коко":

    Подкрепям, и на мен ми омръзна да чувам всичко което става при комшиите - а уж стената между тях се води 25см.
  • 14 Аз Кочо

    10 6 Отговор

    До коментар #10 от "умен":

    Лошото е че като вземеш на морето пак ще си душите чорапите с комшията. Половината няма да си плащат сметките, защото или са чужденци или бг тарикати.
    Купи си в Гърция или Турция, а ако си по паралия най добре е в Испания.

    Коментиран от #16, #27

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Вуй не е паралия

    6 3 Отговор

    До коментар #14 от "Аз Кочо":

    Той мечтае за бунгало на Дуранкулак, ама не му стигат парите
  • 17 Омлет дьо Фромаж

    9 11 Отговор
    Статията е ОК, с изключение на точка 5 - нормално мислещ човек не търси ново строителство, всички знаят по какви причини. Цените според мен може да паднат малко, но не очаквайте нивата от преди Ковид. Няма как да стане, при положение че сме в конкурентен пазар заедно с ЕУ граждани ( с много по-висока покупателна сила).

    Коментиран от #18, #19, #20

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Аз Кочо

    15 9 Отговор

    До коментар #17 от "Омлет дьо Фромаж":

    Цените в ЕУ, както му викаш падат повече отколкото в бг за момента. И за каква конкуренция говориш?
    Как може да се сравнява западна Европа с бг!?

    Явно не си пътувал на запад

    Коментиран от #21

  • 20 Не Вуй

    6 4 Отговор

    До коментар #17 от "Омлет дьо Фромаж":

    Не са така нещата и ти го знаеш, ама не ти отърва да си признаеш
  • 21 Омлет дьо Фромаж

    5 5 Отговор

    До коментар #19 от "Аз Кочо":

    Цените в западна Европа могат да падат, но никога няма да стигнат нивото б БГ. Апартамент в центъра на София е около 300к евро. В Берлин същия е поне по 2. В Мюнхен поне по 3. Как да не сме в конкуренция със западяците? Един немски инженер като се премести в БГ да работи отдалечено с неговата заплата от 5к евро, ти с твойте 1500 - 2500 лева къде отиваш?

    Коментиран от #22, #24, #25

  • 22 Льо льо

    6 3 Отговор

    До коментар #21 от "Омлет дьо Фромаж":

    Ми що не сравнява Каспичан със София, твоята логика куца. Нерде Мюнхен, Берлин или който и да е нормален град, нерде тоя катун Сф
  • 23 Софиянец

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Коко":

    Абсолютно в същото положение съм, само че съм в ЕПК , а не в стара тухла. А новото ми блокче е малко боклучаво, да. И да през тия умрели тухлички всичко се чува. Все едно през вестник!
  • 24 Аз Кочо

    6 4 Отговор

    До коментар #21 от "Омлет дьо Фромаж":

    Пропускаш че цените в бг тепърва ще вървят надолу. Бг никога няма да е с цени подобни на тези на запад, Никога.
  • 25 Мен

    3 4 Отговор

    До коментар #21 от "Омлет дьо Фромаж":

    Не знаех че в Германия работят само инженери, още повече такива които се местят да работят в бг. Хаххаахах
  • 26 Каква

    4 4 Отговор
    е тази мания, София че София!? Да, съжалявам, че продадохме наследствения апартамент на ул. Искър….защото можехме да печелим добре от наеми. Но да живеем в София?! Не, благодаря, но не! Ако ни се появи непреодолимо желание, ще отидем за седмица на екскурзия и ще ни мине.
  • 27 умен

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Аз Кочо":

    Тука си прав. Почнах и по Гърция да заглеждам как е положението. И да ти кажа не е много по-различно от тук като цени. Къщичка в покрайнините на Катерини за около 50к евра, не е лукс, има за дооправяне, но не е тотална щета. Испания много далече, задължително със самолет трябва, връзваш се да гониш разписания и полети, ограничения в багажа.

    Коментиран от #28, #29, #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Купил в Катерини

    5 1 Отговор

    До коментар #27 от "умен":

    Няма да съжаляваш, тук почивката е истинска, храната вкусна и на добри цени за грамажа и качеството. Който е скъсал връзка скафяво море, не е съжалявал
  • 30 Италия

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "умен":

    е най-добре.
  • 31 Аз Кочо

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "умен":

    Аз вече купих! Твърдя, че имотите падат, сигурен съм в това, но вече не ми се чака.
    Вие чакайте, не бързайте. Балонът скоро ще се спука.
    Така, че вече няма да участвам в дескусиите тук.
    Успех!
  • 32 ХаХаХа

    2 0 Отговор
    "Предимствата на имотите ново строителство е неоспоримо за много купувачи в София" - изречение, издаващо че статията е платена. Ново - никога! По-добре стара панелка отколкото да си дам парите за пълен боклук!