Last news in Fakti

7 Юли, 2003 00:00 408 0

Продължава безтегловността на компенсаторните инструменти

  • седмица
На БФБ-София търговията на компенсаторни записи и бонове срещу левове изпадна под натиска на липсващите приватизационни сделки и съответно слабото търсене на ресурси за тях. През изминалата седмица цената на КИ слезе под 24% и се установи трайно на около 23.50% при доста вяла търговия и малки обеми. В петък дори за кратко цените слязоха под 23% от номинала. Обемът на изтъргуваните записи падна двойно спрямо предходната седмица, а на боновете - петкратно.
За трета поредна седмица правителството отложи даването на концесия на плевенското Проучване и добив на нефт и газ АД. Даването на концесия е единствената причина 49% от акциите на дружеството да не излизат все още на приватизационния сегмент на Българската фондова борса-София. Едрите потенциални купувачи на големи дялове от БФБ срещу КИ обаче биха предпочели да изчакат промените в часовете на аукционите и борсовите сесии, тъй като това ще им даде възможност да не купуват ресурси, преди да са спечелили на търговете. Новите графици се очаква да влязат в сила от средата на месеца.
Вместо положителните новини за предлагане на борсата на 20-те процента от ДЗИ или качването на пул Златни пясъци се появиха тревожни вести. Върховният административен съд анулира партидите с компенсаторки на Юлияна Цикалова и нейни роднини с номинална стойност от около 140 млн. лв. Този случай показа на участниците на пазара колко спешно е да бъдат приети исканите от Комисията по финансов надзор законови промени, с които да се задължи Агенцията за приватизация да приема за плащания така наречените проблемни компенсаторки, ако са в ръцете на добросъвестен купувач.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА