Last news in Fakti

8 Декември, 2022 11:47 3 712 2

Най-надценените имотни пазари

  • жилища-
  • надценени-
  • имоти-
  • имотен балон

За 1 година двоен ръст на лихвите по ипотечни заеми

Най-надценените имотни пазари - 1
Снимка: Shutterstock

Жилищният пазар като цяло е един от най-стабилните и важни елементи на всяка съвременна икономика. Глобалният индекс за недвижими имоти на UBS за 2022 г. оценява световния пазар на недвижими имоти в дългосрочен план и е предназначен да проследи риска от образуването на „балон“ в най-големите градове в цял свят.

Ценовите балони, според UBS, са повтарящ се феномен на пазарите на недвижими имоти. Терминът "балон" се отнася до значителна и постоянна неправилна оценка на актив, чието съществуване не може да бъде доказано, освен ако не се спука. UBS Global Real Estate Bubble Index измерва риска от балон на недвижимите имоти въз основа на такива модели.

Банката взема под внимание 5 фактора: съотношение цена на недвижими имоти към приходи и цена на недвижими имоти към наемна стойност, промени в съотношенията ипотека към БВП и строителство към БВП и относителната стойност на имота в града спрямо националната цена. Според разбирането на банката всеки град, който има резултат над 1.5 по този индекс, се счита за изложен на риск от образуването на „имотен балон“.

От средата на 2021 г. до средата на 2022 г. номиналният ръст на цените на жилищата се е ускорил до 10% в анализираните градове в света, което е най-голямото увеличение от 2007 г. насам. Четири града в САЩ - Маями, Лос Анджелис, Сан Франциско и Бостън - са в челната петица на градовете в света с най-бързо растящи цени на жилищата.

Дисбалансът на пазара на недвижими имоти е непосилно висок в канадските градове, особено в Торонто. Недвижимите имоти във Франкфурт, Цюрих, Мюнхен и Амстердам също крият рискове от надценяване в Европа.

От 2021 г. лихвите по ипотечните кредити средно за анализираните градове по света почти са се удвоили. Това направи жилищата много по-малко достъпни. Един квалифициран работник в сферата на услугите вече може да си позволи една трета по-малко жилищна площ, отколкото преди пандемията.

Продължава активната урбанизация. Хората се завръщат в градовете, което води до търсене на жилища под наем. В резултат на това наемните цени са се повишили със 7% през последната година.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    9 2 Отговор
    По-надценени от тук? Едва ли.
  • 2 Аз Кочо

    2 0 Отговор
    Спрете да купувате това е варианта балона да се спуска. Няма друг начин