11 Декември, 2022 09:21 1 983 6

Скъпият дубайски пазар изживява бум

  • дубай-
  • луксозни имоти-
  • инвестиции-
  • чужденци-
  • вложения

Много богаташи се насочиха към Дубай като сигурно място за съхранение на парите си

Скъпият дубайски пазар изживява бум - 1
Снимка: Shutterstock

Цените на луксозните недвижими имоти в Дубай са скочили с 89% през последните 12 месеца, водени от притока на богати купувачи, сочат данните международната анализаторска компания Knight Frank.

От началото на пандемията „ненаситното търсене“ е повишило цените на къщите с над 100% в райони от висок клас като Palm Jumeirah, Emirates Hills и Jumeirah Bay. Покачването е значително отклонение от двата предишни пазарни цикъла на емирството, които бяха свързани предимно с покупка за наемане или покупка за продажба.

Търсенето на имоти в Дубай рязко нараства, тъй като отговорът на правителството на пандемията и неговата либерална визова политика привличат повече чуждестранни купувачи. Луксозният сегмент на недвижими имоти в емирството се възползва от притока на богати инвеститори като руснаци, които искат да защитят активите си, банкери, бягащи от строгите коронавирус ограничения в Азия, и богати индийци, които търсят втори дом.

„Цената на луксозните апартаменти в Дубай продължава да расте, увеличавайки се с 29% само през третото тримесечие, подхранвана от постоянен поток от хора с ултрависоки доходи, които се фокусират върху най-добрите райони на Дубай в търсене на втори дом, ”, казва Фейсал Дурани, ръководител на Близкоизточните изследвания в Knight Frank.

Продажбите на недвижими имоти на стойност над 10 млн. USD също достигнаха нов връх. През първите девет месеца на годината имаше 152 т.нар. ултра-премиум продажби, което е по-малко от миналогодишните 93 сделки.

Друга промяна спрямо предишни цикли е, че броят на планираните нови луксозни жилища изостава спрямо търсенето, създавайки недостиг по-специално на крайбрежните жилища. „Виждаме само 8 нови комплекси с къщи, които ще бъдат построени в първокласни жилищни райони на Дубай между 2023 г. и 2025 г., всички от които са в залива Джумейра“, казва Дурани. „Строителите все още не бързат да пуснат нови проекти на пазара, както сме виждали в миналото, за да се възползват от цунамито на търсенето на луксозни жилища.“

В краткосрочен и средносрочен план анализаторите на Knight Frank очаква цените да се повишат с още 5-7% до края на текущата година, като по този начин за 2022 г. поскъпването ще бъде 60-80%.

Силният долар и повишаващите се лихвени проценти могат да натежат на пазара, въпреки че доминирането на купувачите на акции се „очаква да защити пазара до известна степен“, се посочва още в доклада.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инвеститор

    1 7 Отговор
    И тука луксозния сегмент имоти се продава добре
  • 2 Хъхъ

    6 3 Отговор
    Да се приготвят за спадове с 60-90% следващата година.
    Ще има доста разпродажба и криза …
  • 3 Пипи

    1 1 Отговор
    Поредния балон покрай войната в Украйна и обявената мобилизация и страх у накои олигарси. Дубай е окупиран от руско говорящи.
  • 4 Как

    1 1 Отговор
    Да дадеш 2-3 милиона долара и да чакаш до 12 през нощта за да излезеш на терасата да си изпиеш бирата!
  • 5 ти да видиш

    5 1 Отговор
    Пясъчен балон!
    Умните хора биха си купили имоти сред зеленина, край вода на подходящ климат, а не в пустиня макар и изглеждаща лъскаво! В бъдеще тези пустинни градове наистина, ще изглеждат, като във фантастичните филми, т. е. призрачно!
    Не може да се отрече на арабелите, че са хитри търговци, продават кутии с пясък опаковсни в златист варак и балъците кълват!
  • 6 Реститута

    3 0 Отговор
    Не ги мислете,по добре мислете как ще си платите топлото и манджата ве,клавиятурни капацитети