Last news in Fakti

1 Август, 2003 00:00 688 0

Новини

  • защитените-
  • територии-
  • страната-
  • закон-
  • закона-
  • българия-
  • заяви-
  • имоти-
  • плевен-
  • противоконституционен-
  • много-
  • площта-
  • между-
  • защитените територии

Обявяването на закона за царските имоти за противоконституционен не заличава действието му
Според професора по вещно право Владимир Петров обявяването на един закон за противоконституционен не значи, че автоматически се заличават и неговите вредни последици. Той каза това в предаването на БНР "12 плюс 3" във връзка със статута на царските имоти. "Въз основа на този закон, който обявява за противоконституционен закона, с който е отнето имуществото на Фердинанд и неговия син Борис, е необходимо да се издаде друг закон, с който да се посочат кои имоти се връщат", посочи експертът. Той смята, че трябва да се посочат точно имотите, които се връщат, защото според него не всичко трябва да се върне.
"Най-малкото през този период, през който държавата е била собственик на тези имоти, са извършени редица подобрения. Много от имотите вече не съществуват в първоначалния им вид", поясни още проф. Петров.


Каквото и решение да се вземе за сделката на БТК, то ще е в интерес на гражданите и на страната, заяви Симеон Сакскобургготски
Каквото и решение да се вземе за сделката с БТК, то ще е в интерес на гражданите и на страната. Това заяви премиерът Симеон Сакскобургготски преди започването на обсъждането на бюджетната рамка за 2004 между правителството и политическите ръководства на НДСВ и ДПС, предаде Дарик радио. Премиерът не отговори конкретно на въпроса каква ще е съдбата на приватизационната сделка и само уточни, че това е нещо много важно. На въпрос дали е реалистично Пламен Орешарски да е кандидатурата на НДСВ за кмет на София министър-председателят отбеляза, че е научил това от медиите, докато е бил в Залцбург. Спорът с партиите на Весела Драганова и Тошо Пейков за броя на техните членове в Централната избирателна комисия ще бъде обсъден. Това не е нещо от вчера, няма и варианти, всичко си има ред, заяви Сакскобургготски. Той съобщи, че тази сутрин не е имал време да разговаря с президента Георги Първанов, но ще се видят довечера на зарята по повод Илинденско-Преображенското въстание.


Увеличава се площта на защитените територии в България
Увеличава се площта на защитените територии в България, съобщиха от пресцентъра на МОСВ. Това бе установено в края на процеса на прекатегоризиране на защитените територии в страната според Закона за защитените територии, приет от Народното събрание през ноември 1998 г. Съгласно този закон защитените територии в Република България са отнесени към 6 категории: резервати и поддържани резервати, заменили, установената по отменения Закон за защита на природата категория "резервати"; национални паркове и природни паркове, заменили категорията "народни паркове"; природни забележителности и защитени местности.
Общата площ на защитените територии към 30 юни 2003 година е 549927.2 ха. или 0.6% от територията на страната са заети със защитени територии. Увеличаването на площта на защитените територии е принос към устойчивото развитие на обществото на базата на опазване на природата. Предвижда се защитените територии към 2007 година да заемат над 10 % от територията на страната, като в това се включват защитените зони, които ще бъдат обявени в България като част от Общоевропейската екологична мрежа НАТУРА 2000.

Жители на Плевен ще съдят България в Страсбург заради сметки за парно
Недоволни от сметките си за парно жители на Плевен ще изпратят жалби до Международния съд по правата на човека в Страсбург. Това предаде Инфо радио. Радиото цитира председателя на Независимия съюз на потребителите в Плевен Михаил Шишков.Над 500 жалби са приети в съюза от несъгласни със сметките за парно граждани. Съюзът подготвя декларация до съдебните инстанции у нас и в чужбина, в която се посочват аргументи за това че в Закона за енергетиката има противоконституционни текстове.


Следвоенната реконструкция на Ирак ще струва между 50 и 100 милиарда долара
Американският граждански управител на Ирак Бол Бремер заяви, че за следвоенното възстановяване на Ирак ще са необходими между 50 и 100 милиарда долара инвестиции отвън, съобщи интернет-изданието на турския вестник Милийет.Бремер изтъкна, че преди приходите от иракския петрол да възвърнат нивото си отпреди войната, ще са необходими много средства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА